Presenttips.se har 1 799 manuellt utvalda presenter från 586 olika butiker samt 303 blogginlägg.Jultraditioner i Guatemala

 
 
Guatemalas flagga

Guatemala är ett land med stor mångfald vad gäller kultur. I landet finns mer än 20 folkgrupper, som var och en har sina egna traditioner under julfirandet. Således ser julen lite olika ut beroende på var i landet man befinner sig. Vissa saker är dock gemensamma för den största delen av befolkningen.

Som i många andra central- och sydamerikanska länder brukar man i Guatemala bygga julkrubbor (Nacimiento). Både själva byggandet och skissandet av dem brukar göras tillsammans med hela familjen.

Traditionen med julkrubbor kommer ursprungligen från Spanien. Dock skiljer sig julkrubborna mellan de båda länderna åt en hel del. I Guatemala används figurer som härrör mer till den guatemalanska kulturen, snarare än den spanska. Ett annat exempel på något som används i Guatemala, men inte i Spanien, är användandet av färgat sågspån. När julkrubborna är klara brukar de ställas ner under julgranen.

Julafton

Julaftonen i Guatemala påminner mycket om hur det ser ut i de flesta andra delarna av världen. Familj och släkt träffas och samlas för att äta julbord, umgås och ha det trevligt. Själva julmaten i Guatemala ser lite annorlunda ut beroende på var i landet man befinner sig.

Något som dock alltid brukar stå på bordet är guatemalanska tamales. Tamales är en populär rätt över hela världsdelen, och består av en deg med fyllning av kött och chilisås. Lokala variationer förekommer dock. I vissa delar av Guatemala är de gjorda av majsdeg, i andra av potatis eller ris. De kan också vara söta och ha flera olika ingredienser i sig så som oliver, paprika, kyckling eller fläsk.

Vid midnatt börjar det smälla. Det är nämligen vid tolvslaget som alla börjar tända mängder av fyrverkerier och smällare för att fira Jesus födelse. Sedan samlas familjen runt julgranen för en bön, varefter de påbörjar julklappsöppningen.

Feliz Navidad!