Presenttips.se logo

Jultraditioner i Guatemala

Guatemalas flagga

Guatemala är ett land med stor mångfald vad gäller kultur. I landet finns mer än 20 folkgrupper, som var och en har sina egna traditioner under julfirandet. Således ser julen lite olika ut beroende på var i landet man befinner sig. Vissa saker är dock gemensamma för den största delen av befolkningen.

Som i många andra central- och sydamerikanska länder brukar man i Guatemala bygga julkrubbor (Nacimiento). Både själva byggandet och skissandet av dem brukar göras tillsammans med hela familjen.

Traditionen med julkrubbor kommer ursprungligen från Spanien. Dock skiljer sig julkrubborna mellan de båda länderna åt en hel del. I Guatemala används figurer som härrör mer till den guatemalanska kulturen, snarare än den spanska. Ett annat exempel på något som används i Guatemala, men inte i Spanien, är användandet av färgat sågspån. När julkrubborna är klara brukar de ställas ner under julgranen.

Julafton

Julaftonen i Guatemala påminner mycket om hur det ser ut i de flesta andra delarna av världen. Familj och släkt träffas och samlas för att äta julbord, umgås och ha det trevligt. Själva julmaten i Guatemala ser lite annorlunda ut beroende på var i landet man befinner sig.

Något som dock alltid brukar stå på bordet är guatemalanska tamales. Tamales är en populär rätt över hela världsdelen, och består av en deg med fyllning av kött och chilisås. Lokala variationer förekommer dock. I vissa delar av Guatemala är de gjorda av majsdeg, i andra av potatis eller ris. De kan också vara söta och ha flera olika ingredienser i sig så som oliver, paprika, kyckling eller fläsk.

Vid midnatt börjar det smälla. Det är nämligen vid tolvslaget som alla börjar tända mängder av fyrverkerier och smällare för att fira Jesus födelse. Sedan samlas familjen runt julgranen för en bön, varefter de påbörjar julklappsöppningen.

Feliz Navidad!

Jul på Presenttips.se

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1038 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2017

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Rimstuga sm
Få hjälp med julrim

Behöver du hjälp med julrimmet? Beskriv julklappen och få ett julrim specifikt för dig.

Lillajul sm
LillaJul

LillaJul / Pikkujoulo är en finsk/åländsk tradition som firas lördagen före första advent. Här kan du lära dig mer om det.

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.