Presenttips.se logo

Jultraditioner i Brasilien

Brasiliens flagga

De flesta jultraditioner i Brasilien har portugisiska anor då Portugal styrde landet i många år. Något som är mycket populärt är julkrubbor och julspel, där Jesus födelse gestaltas på sina olika vis. Medan julkrubbor används som vanligt julpynt på många olika platser, sätts julspel upp i både hem och kyrkor.

Traditioner

Då Brasiliens jultraditioner till stor del härstammar från Portugal, är deras sätt att fira jul på likt många västerländska (och då främst katolska) länder. Trots det långa avståndet och de stora kulturella skillnaderna våra länder emellan, är julen i Brasilien på många sätt lik den vi har i Sverige. Till exempel är en av de mest populära julsångerna Noite Feliz (Stilla Natt). Samtidigt finns givetvis stora skillnader också.

Midnattsmässa

Midnattsmässan, i Brasilien kallat Missa do Galo, är en tradition som förekommer i många katolska länder. Mässan brukar sluta runt klockan ett på natten, varpå ett stort fyrverkeriskådespel ofta tar plats i de större städerna. Dagen därpå brukar många brasilianare åter gå till kyrkan för ytterligare en gudstjänst, men då på eftermiddagen.

Julgranen

Precis som i Sverige sätts julgranen upp i de flestas hem och kläs upp. Ljus samt kulor av glas och plast är exempel på pynt som brasilianarna sätter i granen. Något som anses vara en höjdpunkt i landets julfirande är de stora ”julgranarna” av lampor och ljus som sätts upp i större städerna.

Papai Noel

Brasiliens tomte heter Papai Noel och är den som barnen tror kommer med presenter till dem. Enligt legenden bor han på Grönland, bär en röd jacka, kängor och en säck full med presenter. Till skillnad från den svenska tomten, kommer inte Papai Noel med julklapparna på julafton, utan på juldagen.

Maten

Maten skiljer sig markant åt mellan olika delar och olika folkgrupper i landet. I Brasilien bor människor från många olika länder och kulturer, vilket är en anledning till att du kanske äter italienskt i Sao Paolo, portugisiskt i Rio de Janeiro och mat med afrikanska influenser i nordöstra delarna av landet. Generellt är fläsk, kalkon, skinka, sallad och frukter (både färska och torkade) populärt i juletider i landet.

Feliz Natal!

Jul på Presenttips.se

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1038 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2017

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Rimstuga sm
Få hjälp med julrim

Behöver du hjälp med julrimmet? Beskriv julklappen och få ett julrim specifikt för dig.

Lillajul sm
LillaJul

LillaJul / Pikkujoulo är en finsk/åländsk tradition som firas lördagen före första advent. Här kan du lära dig mer om det.

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.