Presenttips.se har 1 722 manuellt utvalda presenter från 585 olika butiker samt 303 blogginlägg.Jultraditioner i Brasilien

 
 
Brasiliens flagga

De flesta jultraditioner i Brasilien har portugisiska anor då Portugal styrde landet i många år. Något som är mycket populärt är julkrubbor och julspel, där Jesus födelse gestaltas på sina olika vis. Medan julkrubbor används som vanligt julpynt på många olika platser, sätts julspel upp i både hem och kyrkor.

Traditioner

Då Brasiliens jultraditioner till stor del härstammar från Portugal, är deras sätt att fira jul på likt många västerländska (och då främst katolska) länder. Trots det långa avståndet och de stora kulturella skillnaderna våra länder emellan, är julen i Brasilien på många sätt lik den vi har i Sverige. Till exempel är en av de mest populära julsångerna Noite Feliz (Stilla Natt). Samtidigt finns givetvis stora skillnader också.

Midnattsmässa

Midnattsmässan, i Brasilien kallat Missa do Galo, är en tradition som förekommer i många katolska länder. Mässan brukar sluta runt klockan ett på natten, varpå ett stort fyrverkeriskådespel ofta tar plats i de större städerna. Dagen därpå brukar många brasilianare åter gå till kyrkan för ytterligare en gudstjänst, men då på eftermiddagen.

Julgranen

Precis som i Sverige sätts julgranen upp i de flestas hem och kläs upp. Ljus samt kulor av glas och plast är exempel på pynt som brasilianarna sätter i granen. Något som anses vara en höjdpunkt i landets julfirande är de stora ”julgranarna” av lampor och ljus som sätts upp i större städerna.

Papai Noel

Brasiliens tomte heter Papai Noel och är den som barnen tror kommer med presenter till dem. Enligt legenden bor han på Grönland, bär en röd jacka, kängor och en säck full med presenter. Till skillnad från den svenska tomten, kommer inte Papai Noel med julklapparna på julafton, utan på juldagen.

Maten

Maten skiljer sig markant åt mellan olika delar och olika folkgrupper i landet. I Brasilien bor människor från många olika länder och kulturer, vilket är en anledning till att du kanske äter italienskt i Sao Paolo, portugisiskt i Rio de Janeiro och mat med afrikanska influenser i nordöstra delarna av landet. Generellt är fläsk, kalkon, skinka, sallad och frukter (både färska och torkade) populärt i juletider i landet.

Feliz Natal!