Presenttips.se logo

Jultraditioner i USA

Usas flagga

USA består ju, som bekant, med personer som från början kommer från jordens alla hörn. Det är därför lite svårt att säga att det finns en enda uppsättning jultraditioner i USA. En traditionell amerikansk jul, såsom den porträtteras i Hollywoodfilmer, är egentligen en blandning av traditioner från Irland, Holland, Tyskland, Polen och Belgien.

Julmat i USA

De flesta familjer i USA dukar upp ett digert julbord, där en ugnsstekt kalkon står i centrum. Till kalkonen serveras potatis, gräddsås, tranbärssås och sallad. Sedan saknas inte direkt alternativ för desserten. Olika sorters fyllda pajer och frasiga bakverk fyllda med torkad frukt är emellertid de vanligaste efterrätterna.

Juldekorationer

Majoriteten av amerikanerna köper en julgran som de dekorerar med ljus, glitter och godis på samma sätt som i Sverige. De flesta dekorerar också både insidan och utsidan av bostaden med mistel och kvistar. Även de mest återhållsamma familjerna sätter upp ljusslingor på fasaden och i träd på tomten. I den katolska delen av befolkningen är man dock lite mer försiktig med att gå till extravaganser med ljus. Det är långt ifrån alla amerikaner som behöver ett eget kraftverk för att driva alla tänkbara ljusinstallationer, även om det nog är många som tror det efter filmer som "Ett päron till farsa firar jul" med flera.

Julklappar

Santa Claus är en amerikanisering av den ”holländska jultomten” Sintaklaas. På 1600- och 1700-talen ankom många holländare till området omkring dagens New York och tog med sig sina jultraditioner hemifrån. Det tog sedan några hundra år innan andra kulturer snappade upp den holländska traditionen. Det dröjde till 1860-talet innan tomten fick sitt nuvarande namn. Det var också då som han fick sina röda kläder.

Santa Claus kommer till varje hus på natten mellan julafton och juldagen. I somliga familjer sätter barnen upp en strumpa vid sängen. På morgonen är strumpan full av julklappar. I andra familjer delar man ut julklapparna under juldagen.

Hur tomten tar sig runt på sin julklappsrunda beror på var i USA man bor. På Hawaii kommer tomten alltid med båt. I Kalifornien kommer tomten farande på en surfbräda!

Speciella traditioner i olika delar av USA

I Alaska är det tradition att ungdomar ger sig ut för att knacka dörr och sjunga julsånger. Någon i gruppen bär en stav med en stor stjärna, som är tänkt att symbolisera Jesu födelse. Denna tradition förekommer dock i många andra delar av USA också.

I New Orleans går det inte en jul utan att det anordnas en parad där en oxe är i centrum. Oxen, som förses med färgglada band och kvistar från järnek, leds genom stadens gator för att fira att julen är i antågande.

I Arizona i södra USA är den mexikanska traditionen Las Posadas i allra högsta grad levande. Las Posadas går ut på att familjer besöker varandra och spelar upp händelsen från bibeln där Maria och Josef letar efter ett härbärge.

Skriv en kommentar

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.

Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1007 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2019

Hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2020

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.