Presenttips.se har 1 800 manuellt utvalda presenter från 586 olika butiker samt 303 blogginlägg.Jultraditioner på Jamaica

 
 
Jamaicas flagga

Julen är en av de stora höjdpunkterna på året för jamaicanerna. Trots att invånarna aldrig sett snö, och det faktum att nästan inga av husen på ön har skorstenar, är ändå tomten och hans julklappar en stor del av julfirandet.

Julstämningen märks av på många olika sätt i landet. Till exempel börjar invånarna att måla juldekorationer på huset, hänga upp juliga gardiner i husens fönster och klassiska visor som ”Stilla Natt” börjar höras på radion (ja, även i reggae-tappning).

Traditioner

Under juletiderna, som anses vara mellan mitten av december och nyår, firar många jamaicaner genom att gå till kyrkan, öppna julklappar och umgås med nära och kära – precis som i så många andra av världens länder. Under perioden pågår också en hel del festligheter på öns gator och torg.

Jonkanoo

Förut ansågs inget julfirande i Jamaica vara komplett utan den här festliga paraden. I dagsläget har paradens betydelse minskat något, även om den är levande i hög grad fortfarande.

I paraden klär jamaicanska män ut sig till olika karaktärer (ofta till de små barnens skräckblandade förtjusning), medan kvinnorna traditionellt sett inte deltar i paraden. Vissa menar att de helt enkelt är för upptagna med att trösta de förskräckta barnen.

I en typisk parad finns fem huvudkaraktärer, där var och en av dem drar paralleller till den Jamaicanska kulturen och landets historia. Exempel på karaktärer är Pitchy Patchy, som föreställer en afrikansk slav, Police Man som representerar lagen och Belly Woman, en gravid och självsäker person som många anser vara en symbol för fertilitet och starka kvinnor.

Mat

Vilken mat jamaicanerna äter på julafton skiljer sig åt en del. På i princip varje julbord serveras dock ris och ärtor. Ärtorna som äts under julen är gröna, medan de ärtor som vanligen äts i landet är röda. Ofta står det också rostbiff och kyckling på bordet. Till efterrätt är det vanligt att en fruktkaka, där frukten legat i vin och rom, serveras.

Merry Christmas!