Jultraditioner på Jamaica

Jamaicas flagga

Julen är en av de stora höjdpunkterna på året för jamaicanerna. Trots att invånarna aldrig sett snö, och det faktum att nästan inga av husen på ön har skorstenar, är ändå tomten och hans julklappar en stor del av julfirandet.

Julstämningen märks av på många olika sätt i landet. Till exempel börjar invånarna att måla juldekorationer på huset, hänga upp juliga gardiner i husens fönster och klassiska visor som ”Stilla Natt” börjar höras på radion (ja, även i reggae-tappning).

Traditioner

Under juletiderna, som anses vara mellan mitten av december och nyår, firar många jamaicaner genom att gå till kyrkan, öppna julklappar och umgås med nära och kära – precis som i så många andra av världens länder. Under perioden pågår också en hel del festligheter på öns gator och torg.

Jonkanoo

Förut ansågs inget julfirande i Jamaica vara komplett utan den här festliga paraden. I dagsläget har paradens betydelse minskat något, även om den är levande i hög grad fortfarande.

I paraden klär jamaicanska män ut sig till olika karaktärer (ofta till de små barnens skräckblandade förtjusning), medan kvinnorna traditionellt sett inte deltar i paraden. Vissa menar att de helt enkelt är för upptagna med att trösta de förskräckta barnen.

I en typisk parad finns fem huvudkaraktärer, där var och en av dem drar paralleller till den Jamaicanska kulturen och landets historia. Exempel på karaktärer är Pitchy Patchy, som föreställer en afrikansk slav, Police Man som representerar lagen och Belly Woman, en gravid och självsäker person som många anser vara en symbol för fertilitet och starka kvinnor.

Mat

Vilken mat jamaicanerna äter på julafton skiljer sig åt en del. På i princip varje julbord serveras dock ris och ärtor. Ärtorna som äts under julen är gröna, medan de ärtor som vanligen äts i landet är röda. Ofta står det också rostbiff och kyckling på bordet. Till efterrätt är det vanligt att en fruktkaka, där frukten legat i vin och rom, serveras.

Merry Christmas!

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.

Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.