Test av upplevelse: "Mordmysterium"

2014-10-09 av Christoffer
Test av upplevelse: "Mordmysterium"

"Middag med mordgåta" är en upplevelse man kan testa på i bland annat Stockholm. En gång i månaden arrangeras dessa middagar på Scandic Sjöfart, nära Slussen och en av dessa besökte jag och blev "Kommissarie Wallander" för en kväll. Vanligtvis arrangeras ofta dessa mordmysterier för företag och större sällskap, till exempel på kick-offer och liknande men denna kväll var öppet för allmänheten.

kommissarie

Vi möts upp i baren och leds in i middagslokalen där mordmysteriet ska utspelas. Det första man gör är att anmäla sig och få sin identitet tilldelad - personligen blev jag alltså "Kommissarie Wallander" och fick på köpet en polishatt att ha på mig för kvällen.

Vi börjar med en introduktion till kvällens mysterium "Cederhalls ridklubb" och vissa leds iväg för att få ytterligare instruktioner. I samband med detta får man också ett papper med bakgrunden för den rollfigur man kommer att vara under kvällen. Alla har alltså sin egen bakgrund, sin egen personlighet och alla bär vi på ledtrådar som tillsammans leder till den som är mördaren av "Amanda Collin". Det är enbart i samtal med andra som man kan få tag på dessa ledtrådar!

Efter en dramatisk öppning och en förrätt i form av en Skagentoast så börjar alla, först lite trevande, men sen alltmer ivrigt att samtala med varandra. Doktor Skalpell försöker höra sig för hos pastor Ulf Smekman vad hans illegala billotteri egentligen handlar om, Noppe von Pluring nekar till att han över huvud taget var på ridklubben dagen då Amanda dog när kriminalförfattaren Dan Guillou pressar honom och emellanåt kommer diverse karaktärer fram till mig, "Wallander" för att rapportera brott. Mitt mål är, liksom alla andras, att försöka ta reda på vem mördaren är!

instruktioner

Det är intressant och roligt att se hur snabbt denna brokiga sammansättning av människor lever sig in i sina roller och rollbeskrivningar och börjar mingla. Det är hög ljudnivå och massor av samtal på gång: knarkligor som har ett finger med i spelet, lömska revisorer, ett hästlopp med vadslagningar och en öppen omröstning av en ny ordförande i ridklubben är bara några av sakerna som utspelas.

Vid varmrätten börjar ett eventuellt scenario att utkristallisera sig, ledtrådar från alla håll har blandats med planterade lögner men jag tycker mig veta vad som kan ha skett. Genom att intervjua några strategiska personer, höra mig för om alibin och muta mig fram så gissar jag under varmrätten att mördaren sitter mitt framför mig! Eller?

middagen

Längre än så hinner jag inte innan kvällen börjar avrundas. Varje bord får besluta sig för vem som är mördaren (vilket i mitt fall var svårt eftersom hon såklart nekade!) och sen delas priser ut till "Bästa skådespelarinsats", "Mest pengar" (i spelets lokala valuta) samt det bord som gissar rätt och bäst. Mina aningar hade varit nära, men ändå inte helt rätt. Till min förskräckelse var det sällskapet jag gick dit med som, rakt under min näsa, gått och mördat kära "Amanda Collin". Hugamej!

När vi avrundat spelet diskuterar jag med mina bordsgrannar om upplevelsen. Vi är alla överens om att spelet var utomordentligt väl utformat! Manuset är klockrent och de olika karaktärerna är bra och ledtrådarna snyggt utplacerade. Det är helt enkelt mycket professionellt.

Det hade dock varit roligt med lite rekvisita, någon lösmustasch här, ett halsband där etc hade räckt för att dels göra det lättare att se vem som var vem och kanske för att än mer komma in i sina roller. Maten och lokalen kanske inte var det roligaste men det spelar inte så stor roll - det är mysteriet som är huvudnumret ikväll.

middag med mordgåta stockholm

Vem/vad passar Mordmysterium för?

Middag med mordmysterium är ett fantastiskt trevligt sätt att spendera en middag och lära känna lite nya människor (eller, man lär ju snarare känna varandras rollfigurer). Man kan förvisso komma undan med att inte prata så mycket men vissa rollkaraktärer (tex min) innefattade en hel del att prata inför alla samlade. Det är kanske inte så passande för en person som är blyg.

Så, vem eller vad passar denna upplevelse för:

  • Företagseventet - det är egentligen optimalt som ett kick-off event eller liknande. Det är ett roligt sätt att umgås med kollegor, leverantörer och kunder. Mordmysteriet kan, med fördel, utspelas på alla möjliga platser.
  • Vännen som gillar att agera. Det är förvisso inte så avancerat skådespeleri men ju mer man gillar det desto roligare .
  • Sociala människor i största allmänhet - Gillar man att lära känna nya människor kommer man att uppskatta detta.
  • Deckarläsaren - Själva mordmysteriet är riktigt intrikat och det är kul att försöka lista ut vem mördaren är. Gillar man att läsa deckare eller se deckarserier kommer man också att få stort utbyte av denna upplevelse.
  • Singelkompisen - Nu är det förvisso inte en "singelupplevelse" vi är på men om man vill få en bra anledning till att prata med snyggingen i bordet bredvid har man tonvis med anledningar att göra det, tex att anklaga honom/henne för mord! :)
  • Paret - låt paret göra något nytt och annorlunda än att "bara gå ut och äta"

Boka upplevelsen "Mordmysterium"

När: Hela året om

Var: Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall för allmänheten.

Pris: 699 kr (inkl tvårättersmiddag men exklusive dricka)

Boka: Upplevelse.com


Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.