LillaJul - en liten finsk / åländsk jultradition

2012-11-30 av Christoffer
LillaJul - en liten finsk / åländsk jultradition

Imorgon (lördag) firas LillaJul  i Finland och på Åland. LillaJul (pikkujoulu på finska, skrivs både som "lillajul" och "lilla jul") är en högtid som firas på lördagen dagen innan första advent varje år och är en försmak på den stundande julhögtiden. När vi idag beskriver LillaJul så är det också en försmak på olika jultraditioner vi kommer att kika in på här på Presenttips.se i december.

LillaJul är, som namnet antyder, en minivariant av julafton. Man plockar fram en minijulgran som pyntas och ibland får barnen små julklappar. Julklapparna brukar oftast vara små saker och en chokladkalender är en vanlig och typisk present. Andra vanliga presenter är godis, en serietidning eller liknande. Till skillnad från julafton är det inte jultomten som kommer med julklapparna utan tomtenissarna. Det gäller också att vara extra snäll på LillaJul då tomtenissarna håller barnen under uppsikt och rapporterar direkt till jultomten!

Många familjer påbörjar julmaten vid LillaJul medan andra äter "vanlig" mat. Om man sen äter dvärgkorvar istället för prinskorvar och lutspigg istället för lutfisk samt lyssnar på Little Richards julalbum låter jag dock vara osagt!

En populär och traditionell aktivitet man gör på LillaJul är att gå på julmarknad. På Åland finns det flera olika sorters julmarknader och vill du göra en trevlig utflykt imorgon så hoppa på båten och ta en halvdag på Åland och upplev lite av LillaJul du också. Det är en mysig, lättordnad och trevlig tradition som gärna får komma till Sverige också, anser jag.

LillaJul låter visserligen som "Lilla julafton" eller "lillejul" som vissa svenskar ibland firar den 23:e december, enligt Wikipedia, men det är alltså inte samma sak. De verkar dock båda vara en jultradition som behövs då de uppfyller en viktig funktion i moderna familjer. Julfirande kan ofta vara en känslig sak i familjer med skilda föräldrar och traditioner som LillaJul och lilla julafton gör att man kan dela upp julfirandet på två dagar istället för att pendla mellan husen på julafton.

Firar du LillaJul?

Är du från Åland eller Finland och firar LillaJul? Eller är du kanske till och med en svensk som tagit in denna tradition i ditt hem? Berätta gärna om något minne du har från LillaJul samt hur ni firar det i er familj.


Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

2 kommentarer

Linda Heikkinen - 2021-10-18

Vi firar lillajul i finland,är finlandssvensk. Med lillajulsgran, lilla juls skinka och barnen får en lillajulsklapp.


Aleks berkhald - 2019-04-30

Vad är lilla jul"