Jultraditioner i Argentina

2012-12-26 av Christoffer
Jultraditioner i Argentina
Foto: photostock / freedigitalphotos.net

Gemene man i Argentina tar ganska lätt på julen, åtminstone fram tills det bara är några dagar fram till julafton. Då finns det ingen hejd på julglädjen och julstämningen. Gatorna fylls av människor som är på jakt efter julgranar (gärna i neonfärger), fyrverkerier (ingen högtid i Argentina är komplett utan fyrverkerier), mat och vin. Intressant med julfirandet i Argentina är att det är så varierat. Att alla går i kyrkan är en självklarhet, men i övrigt är jultraditionerna i Argentina en salig blandning av seder som man hämtat från alla delar av världen.

Julmat i Argentina

I Argentina baseras all mat kring kött. Det är faktiskt så att argentinarna är tvåa i världen när det gäller köttkonsumtion. En genomsnittlig argentinare sätter i sig cirka 60 kg kött per år och man gör inte direkt något undantag kring julen. På julbordet finns mängder av läckerheter från både nöt och gris och fågel.

Grillat kött (asado) på ett stort fat (parrillada) är basen på julbordet. Grillad kalkon med sidfläsk och tomater samt rullad stek med olika innehåll (ninos envueltos) är andra populära julrätter. En tradition som det råder delade meningar om är dock pionono, en rulltårta med söt botten som fylls med allt möjligt. Självklart stoppas rulltårtan med olika sorters kött, men även ägg och grönsaker är vanliga ingredienser. Egentligen finns det dock inga bestämda regler – varje hemmakock lagar sin egen pionono. Bland sötsakerna till julen märks framför allt nougat (turrón).

Juldekorationer

Argentinarna är inte blygsamma av sig och det visar sig i dekorationer såväl på insidan som utsidan av husen. En del familjer väljer en mer klassisk grön gran i plast, men de flesta firar sin jul i skenet från en diskoblinkande gran i någon neonfärg. I det naturliga centrum av bostaden placerar man alltid en julkrubba. Många familjer lägger mycket tid på att få julkrubban så vacker som möjligt.

Julklappar

I Argentina är det tradition att barnen skriver brev till jultomten (Papa Noel) en tid före jul. På julaftonskvällen placerar sedan barnen skor fyllda med korn och halm vid sängen. Tanken är att jultomtens kameler, som är de som levererar julklapparna, ska få sig något att äta.

Att ge bort julklappar på juldagen är en relativt ny företeelse i många latinamerikanska länder, så även Argentina. Enligt traditionen är det nämligen på trettondagen, då de tre vise männen (los Reyes Magos) kom för att se Jesus, som barnen får sina julklappar. Självklart kan även de vuxna ge varandra presenter både vid julen och trettondagen.

Feliz Navidad!


Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

1 kommentar

Eric - 2021-01-01

Hej, jag måste rätta till några av dina påståenden om hur man firar jul i Argentina: 1) självklart smäller man smällen och skjuter man racketer dock inte i samma utsträckning som här i Sverige. 2) inte ”alla” men många gå i kyrkan. 3) ”traditionella ”Niños envueltos” är med grönkållsblad, köttfärs och ris, litegrann som ,. Rullad stek som du skrev är vanligaste i ett grannland. Traditionell Jul Pionono är fylld med majonnäs, skinka och palmhjärta. 4) När det gäller julafton måste jag säga att du har helt fel. Du har blandat ihop jultomten med de Tre Vise Männen som kommer med sina kameler. Jultomten kommer den 24/12 Kl 12 på natten. Det är då man öppnar alla klappar som finns under julgranen.