Skrock och annorlunda presenttraditioner från hela världen

2012-12-14 av Alexander
Skrock och annorlunda presenttraditioner från hela världen

Det finns en mängd traditioner och skrock kring presenter. En del är ganska naturliga medan andra är lite mer långsökta. Här är 10 exempel på skrock och traditioner, från hela världen, som du kanske inte känner till.

Att ge bort en kniv

I de flesta länder och kulturer betyder det otur att ge bort en kniv, en sax eller något annat vasst föremål som present. Kniven har ju en mycket tydlig symbolik. Ett sätt att komma runt detta är att be mottagaren om en liten slant som en symbolisk betalning för presenten. Ett annat knep är att ge en mjuk present i samband med det vassa föremålet, exempelvis ge mormor ett nytt örngott tillsammans med brödkniven hon önskade sig.

Att ge bort en sjal eller tunt tygstycke

Enligt gammalt skrock betyder givande av en sjal eller något liknande tunt tygstycke att givaren vill att mottagaren helt enkelt ska gå och hänga sig. Idag är det dock knappast lika känsligt att ge bort en vacker sjal som det var tidigare men om mormor ser snett på dig när hon öppnar ett paket med en sjal på julafton så vet du nu varför.

Öppna inte presenten omedelbart i Ryssland

Att öppna en present omedelbart när man har fått den är sällan särskilt god sed, särskilt inte i Ryssland. Ivrighet är inte direkt en dygd i Ryssland. Snarare är det så att ju längre man väntar, desto bättre är det.

Att ge bort klockor och skor i Kina

Skor är föremål för mycket skrock. Även här är det symboliken som spökar. Med ett par skor kan man gå långt ifrån givaren och därmed bryta vänskapsbanden. Det är särskilt känsligt att ge bort skor i Kina. I tillägg till den tydliga symboliken är det nämligen så att uttalet av ordet för skor och ordet för att sucka är nästan identiskt.

I Kina är det också en riktigt dålig idé att ge bort en klocka. Förutom att en klocka indirekt pekar på att livet en gång kommer att ta slut är det kinesiska ljudet för ett ringande ljud exakt detsamma som uttalet av det kinesiska ordet för begravning.

Att ge bort blommor i Mexiko och Japan

I Mexiko måste man vara mycket noga med att välja rätt färg på blommor om man vill ge bort en bukett i present. Till exempel symboliserar gula blommor döden medan röda blommor sägs ge otur. Vita blommor passar dock bra till de flesta tillfällen.

I Japan är dock vita blommor föremål för mängder av skrock och myter. Framför allt har vita blommor en mycket tydlig symbolik. Vita blommor är nämligen vanliga på begravningar.

På tal om blommor bör man aldrig blanda vita och röda rosor i en bukett, oavsett var i världen man befinner sig. Med en sådan present önskar man nämligen livet ur mottagaren!

Ge inte fyra saker i Sydkorea

Sydkoreanerna är mycket noga med nummer. Särskilt viktigt är talet fyra, som sägs ge all tänkbar otur. Man ska alltså inte ge bort någonting som har en koppling till talet fyra. Det finns förmodligen inga knivset med fyra knivar i Sydkorea!

Ge inte näsdukar i Mellanöstern

I vissa länder i Mellanöstern är det inte särskilt klokt att ge bort näsdukar eller mindre handdukar i present. En näsduk kan till exempel användas för att torka tårar. Om man ger bort en näsduk betyder det alltså att man förväntar sig att mottagaren ska drabbas av olycka.

Har vi missat något?

Har du hört talas om någon typ av skrock i samband med presenter som vi missat? Tipsa gärna om andra typer av skrock och speciella presenttraditioner du känner till.


Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

1 kommentar

Mariann - 2020-06-09

När någon familj har haft en närstående som har dött så går man dit med en stor gryta med färdiglagad mat och beklagar sorgen. Sed från Österlen