12 anledningar till varför du ska köpa en upplevelse som present

2021-01-05 av Christoffer
12 anledningar till varför du ska köpa en upplevelse som present

Har du fått en upplevelsepresent någon gång? Var det en present du uppskattade? Upplevelsepresenter är en kategori av presenter som i allmänhet alltid är populärt att ge bort som present och upplevelsepresenter är också en av de allra mest populära presentkategorierna här på Presenttips.se. Det är intressant då upplevelser som present knappt fanns för 15 år sedan, eller åtminstone inte i närheten av den utsträckningen som idag. Vad är det som gör att det blivit så populärt att ge bort upplevelsepresenter? Här är 12 anledningar till varför en upplevelsepresent är en suverän idé!

1. En upplevelse är något man gör tillsammans

Den du ska köpa en present till är sannolikt någon du gillar, och som gillar dig. Prylar i all ära men för de allra flesta är den största gåvan att få vara med de man älskar och dela livet med dem. En upplevelse är ett perfekt sätt att hitta på något tillsammans, skapa gemensamma minnen och ha roligt tillsammans. Denna faktor blir förmodligen också viktigare ju äldre mottagaren är. Det innebär också att du kan passa på att få göra upplevelsen själv också!

2. En upplevelse kan man ge till någon som "har allt"

De flesta vuxna idag har alla möjligheter att köpa det man vill ha, när man vill ha det - i alla fall inom ramarna för ens ekonomi - och kostnaden för en present går sällan utöver den ramen. Det innebär, som bekant, att de flesta vuxna inte har en önskelista liggande och svaret är oftast att man "har allt". I alla fall allt man kan tänka sig. En upplevelse är dock knappast något som innefattas av detta. Man kan få för många vackra vaser men man kan inte uppleva för mycket. Oavsett hur mycket en person äger, finns det alltid rum för en upplevelsepresent!

3. En upplevelse kommer aldrig att bli ligga och skräpa

Det värsta man kan ge någon är inte en helt usel produkt. Får man en avskyvärd tröja, en värdelös pryl eller en bok man inte skulle ta i med tång är det inget svårt beslut att fråga efter kvittot och byta mot något annat. Det värsta är istället något halvbra: En kökspryl man kanske använder ibland. En inredningsdetalj man gillar lite grann. En tröja som sitter och känns...ok. Man vill spontant inte byta den, men använder dem inte - och man kan inte göra sig av med den heller. Den blir bara ett dåligt samvete. Detta är ingenting som kommer hända med en upplevelsepresent. Den kommer aldrig ta en fysisk plats, eller vara något du tar med dig i tredje flytten utan att aldrig riktigt ha använt. Det är fördelen med en icke-fysisk present.

OBS! Notera att en upplevelse såklart kan bli något som mottagaren väntar med att utnyttja, tex på grund av brist av tid. Se till att köpa en upplevelse med lång giltighetstid så den inte förverkas! Happy-Day.se har tex 3 års giltighetstid på sina upplevelsepresenter, vilket är riktigt bra.

4. En upplevelse är en present du alltid har med dig

Visst finns det presenter man alltid har på sig, som en vacker klocka, men en upplevelse är ett minne som personen alltid kommer bära med sig - framförallt om den är ett gemensamt minne med dig. Den tar ingen fysisk plats men kommer ändå alltid finnas där att minnas och njutas av igen.

5. En upplevelse ger mottagaren något att se fram emot

På samma sätt som en upplevelse är ett minne man har med sig efter att man upplevt den, är det också något att se fram emot. På samma sätt som ett litet barn ser fram emot julafton kan man räkna ner dagarna innan man får göra sitt första fallskärmshopp. Denna förväntan är inte att förringa!

6. En upplevelse ger mottagaren nåt kul att prata om eller visa upp

För de allra flesta har vardagen en tendens att ta över. Man gör ungefär samma sak idag som man gjorde igår. Vid samtalet vid kaffeautomaten kan det kanske kännas lite jobbigt att erkänna: Nja, jag gjorde nog inget kul denna helg heller. Instagram-kontot ekar tomt med spännande aktiviteter. Det må vara banalt men att få något kul att prata om, eller visa upp, kan vara väldigt mycket värt för många - även om de kanske inte skulle erkänna det själva!

7. En upplevelse kan innebära en helt ny hobby eller intresse

Det är lätt att fastna i samma fotspår utan att riktigt tänka på att det finns hobbyn och intressen därute som man kanske inte hade en aning om att man skulle vara intresserad av - innan man provar på det. Använd dig av det när du ger bort en upplevelsepresent! Låt mottagaren få utmana sin bekvämlighetszon och testa på något helt nytt och annorlunda. Kanske är det något hen vill göra igen och igen.

8. En upplevelse kan bryta ny mark för vad du vågar, kan och vill

På tal om bekvämlighetszoner så sägs det att ens bekvämlighetszon krymper hela tiden, likt en ballong som sakta pyser ut om man inte testar gränserna och tänjer ut den. En upplevelse som är utanför mottagarens bekvämlighetszon kan låta honom eller henne upptäcka nya sidor av sig själv och inse helt nya höjder av dennes förmåga - och det är ju en fantastisk gåva att få ge!

9. Det finns upplevelser för nästan varje ålder, intresse och personlighet

Det finns få sajter eller butiker där man kan gå in och köpa julklappar till både moster, farmor och den tonårige kusinen och därtill relativt lätt hitta något som passar till alla. Du behöver inte ens veta så mycket om mottagaren för att pricka någotsånär rätt!

10. Det är en perfekt akutpresent - köp den och ge bort 1 min senare

Har du glömt bort födelsedagen? Har du skjutit upp inköpet av julklappen till dagen före julafton? Du behöver inte bekymra dig om leveranstider, hinna till paketutlämning osv med en upplevelsepresent (i alla fall inte, i nödfall). Det räcker med att skriva ett kort där du berättar vad du gett bort. Sen kommer ju alla upplevelsepresenter i en snygg box, men det är inte nödvändigt att ge bort den exakt vid gåvotillfället!

11. En upplevelse kan innebära att lära känna nya vänner

Vissa upplevelser mer än andra kan vara ett perfekt tillfälle att komma ut, träffa likasinnade och personer som ofta är ute för att göra något roligt. Att göra något äventyrligt, mysigt, eller roligt tillsammans med nya personer är ett perfekt sätt att lära känna nya vänner på!

12. Det spelar (nästan) ingen roll om mottagaren fått samma upplevelsepresent innan

Det är inte så roligt att köpa en present som det visar sig att mottagaren redan har. Då blir det snarare att ge mottagaren ett problem med att byta/returnera varan osv. En upplevelsepresent, även om man redan har gjort den, kan mycket väl vara något man vill göra igen! Om inte, är det oftast väldigt enkelt att byta mot något annat utan komplicerade returer.


Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.