Present till en partner man precis träffat – några tips

2014-02-21 av Alexander
Present till en partner man precis träffat – några tips

Att dejta kan vara en otroligt spännande och intensiv upplevelse, särskilt om den personen man dejtar är någon man verkligen börjar tycka om. Varje gång man ses så lär man sig något nytt om den andra personen, och överraskningarna tycks aldrig ta slut. Dejting och relationer kan vara ett tufft ämne, särskilt när det är någon man precis har träffat. Det är inte alltid man känner varandra så värst bra, och man är i full rulle att spendera dagarna med att tolka sms, fantisera och längta till nästa möte.

Så hur ligger det egentligen till med presenter vid ett tidigt skede av dejtandet? Är det ett stort nej, eller finns det presenter som faktiskt är OK att ge bort? Den här artikeln kommer inte ge dig några konkreta presenttips, däremot kommer den förhoppningsvis ge dig några goda råd på vägen.

Att tänka på innan man ger bort en present

Det viktiga i en ny relation är att man inte sätter onödigt stor press på den andra personen. Detta gäller allt ifrån platsen man kanske äter middag på till vilken present man väljer att ge bort. För somliga är dejting ett fält fyllt av minor och gropar att passa sig för. Om man väljer att äta ute på en restaurang eller ta en fika på stan, vem betalar? Ska man bjuda den andra personen, eller betalar var person för sig? Väljer man den dyraste och finaste restaurangen, eller räcker det kanske med en mysig hemma-middag?

Ja, frågorna brukar vara många. Men svaret är detsamma, oavsett om det kommer till att ge bort en present eller val av aktivitet - känn av stämningen.

Ifall ingen av er tidigare har gett bort en present när ni möts, passar det verkligen så bra då? Någon gång måste naturligtvis vara den första, men det kanske kan vara klokare att vänta till vederbörande persons födelsedag (om den närmar sig snart). Eller så kanske man kan vänta tills man lärt känna varandra lite bättre, och på så sätt ge bort lite mer personliga gåvor som faktiskt har en innebörd för er båda två. Med andra ord, var observant och tänk efter vilken jargong som ni hittills haft under dejtandet – och anpassa valet av present därefter.

Symbolik går före pris

Det är få personer som blir imponerade av att få en splitterny mobiltelefon eller en svindyr designer-vas i present. Dessutom kan det ge ett intryck av att man försöker lite för mycket, och framförallt kan det vara direkt elakt mot den andra personen. Även fast tanken är god så fungerar vi människor på så sätt att vi oftast vill ge tillbaka eller på annat sätt visa vår tacksamhet när man får en gåva.

Det blir betydligt enklare att anpassa sin gentjänst om man får en rolig tablettask istället för ett par nya manschettknappar i silver, eller vad säger du?

I en nyligen formad relation, där man fortfarande inte riktigt vet vart man har varandra, så är symboliken den absolut starkaste kraften. Det ger dig dessutom en chans att vara kreativ och visa att du verkligen varit observant angående den andra personen. Om den snygga killen vars ögon du fantiserar om varje natt råkar älska att resa, varför inte ge bort en lättsam pocketbok om just resande eller äventyr nästa gång ni möts? Med stor säkerhet uppskattas det betydligt mer än en överdrivet vräkig och dyr gåva.

Försök ta reda på vad den andra personen har för hobby eller gillar att göra, och ge bort en gåva relaterat till det. På så sätt blir det inte lika allvarsamt, det är betydligt lättsammare med ”jag kom att tänka på den här boken då du nämnde din tågluffning genom Europa” än ”den här skjortan från Ralph Lauren skulle passa dig”. Alltså, prioritera symbolik och innebörd framför pris.

Vänta på rätt tillfälle

En fika på stan kan snabbt förvandlas från någonting lättsamt och trevligt till något jobbigt och krystat ifall man dyker upp med ett stort paket. Särskilt om den andra personen inte ens fyller år eller förväntar sig en gåva. Det finns ett talesätt som lyder ”tillfället gör tjuven”, därför vill vi passa på att mynta ett snarlikt uttryck – ”tillfället gör charmören”.

När man precis börjat dejta kan det i många fall vara mer lämpligt att invänta ett tillfälle då en present inte innebär lika stor social press eller stigma. Födelsedagar är därför ett givet val, men naturligtvis finns det andra tillfällen också. Om din partner pluggar på universitet och nyligen klarat en riktigt svår tenta, varför inte ge bort en rolig medalj i choklad? Huvudsaken är att det känns naturligt, och vid rätt tillfälle så kan en present kamma hem många pluspoäng.

Tänk på vad det sänder för signaler

När man inte känner en person så väl kan en present bli till rysk roulett. Det kan lika gärna slå fel och få den andra personen att snabbt skygga tillbaka. Vi nämnde tidigare att överdrivet dyra presenter är att passa sig för, men även billiga presenter kan snabbt få motsatt effekt. Var aktsam så inte den andra personen får fel uppfattning om vad du vill.

Ett sött hjärta i tyg som du så ambitiöst stickat framför teven kvällen innan kan få vilken kille eller tjej att lägga benen på ryggen illa kvickt om det inte är en symbolisk och lite humoristisk present, även fast tanken är mycket god. Din present skall alltså inte signalera ”Jag vill gifta mig och spendera resten av livet tillsammans”. Eller som man säger på engelska – don’t overdo it.

Lämna ett avtryck

Okej, du skall bokstavligen inte lämna ditt fingeravtryck och leka CSI när du ger bort en present. Däremot skall presenten vara något unikt för just dig, och något som får den andra personens tankar att omedelbart vandra till varför du är en sådan toppen kille eller tjej. Detta är även känt som ett ”ankare”, något som får den andra personen att associera presenten med dig.

Vad detta kan vara skiljer sig naturligtvis väldigt mycket. Försök blanda in lite av din glada och trevliga personlighet i presenten. Till exempel genom en handskriven lapp, en rolig historia eller häftig bakgrundsfakta om gåvan. Ja, någonting som sticker ut och motiverar varför du ger bort presenten!

Det är såklart inget måste, om du vet att din partner skall sätta upp en bokhylla men helt saknar en skruvmejsel kan det vara minst lika roligt att lite skämtsamt köpa en sådan för att ge bort. Men generellt är det alltid roligare att få en present med lite eftertänksamhet bakom än någon utan.

Avslutningsvis

Det kanske låter som massvis med regler att följa när det kommer till presenter och dejting. Detta är såklart bara riktlinjer, och inget som slaviskt måste följas. Huvudsaken är att det känns naturligt, inte sätter onödig press på din partner och framförallt att det faktiskt betyder någonting. Ge inte bort en present bara för att ge bort något. Utöver det är det bara tuta och köra, vem vet – kanske det blir början på ett livslångt band?

Lycka till!


Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

1 kommentar

Mabbe - 2014-10-03

Hej jag hade en snäll kille som bodde inneboende hos mig inte hade relation eller känslor jag hade pojkvän som jag älskade en dag jag gav killen födelsepresent espresso maskin 800 kr sen kommer han ger mig en jacka och säger jag har tjej vill inte gifta mig vill bara sköta min son jag blev arg sa till han varför säger du sånt till mig tror du jag är intresserad av dig nej jag gav present bara för din födelsedag inte är intresserad av dig och jag gav tillbaka jackan nästa dag flyttade han utan att prata med mig bara smsat att han flyttat och lämnade rummet skit smutsigt med en tröja vaför detta beteende vad betyder allt detta och vad gjorde han arg? snälla svara mig tusen tack .