Jultraditioner i USA

2012-12-08 av Christoffer
Jultraditioner i USA
Foto: duron123 från Freedigitalphotos.net

USA består ju, som bekant, med personer som från början kommer från jordens alla hörn. Det är därför lite svårt att säga att det finns en enda uppsättning jultraditioner i USA. En traditionell amerikansk jul, såsom den porträtteras i Hollywoodfilmer, är egentligen en blandning av traditioner från Irland, Holland, Tyskland, Polen och Belgien.

Julmat i USA

De flesta familjer i USA dukar upp ett digert julbord, där en ugnsstekt kalkon står i centrum. Till kalkonen serveras potatis, gräddsås, tranbärssås och sallad. Sedan saknas inte direkt alternativ för desserten. Olika sorters fyllda pajer och frasiga bakverk fyllda med torkad frukt är emellertid de vanligaste efterrätterna.

Juldekorationer

Majoriteten av amerikanerna köper en julgran som de dekorerar med ljus, glitter och godis på samma sätt som i Sverige. De flesta dekorerar också både insidan och utsidan av bostaden med mistel och kvistar. Även de mest återhållsamma familjerna sätter upp ljusslingor på fasaden och i träd på tomten. I den katolska delen av befolkningen är man dock lite mer försiktig med att gå till extravaganser med ljus. Det är långt ifrån alla amerikaner som behöver ett eget kraftverk för att driva alla tänkbara ljusinstallationer, även om det nog är många som tror det efter filmer som "Ett päron till farsa firar jul" med flera.

Julklappar

Santa Claus är en amerikanisering av den ”holländska jultomten” Sintaklaas. På 1600- och 1700-talen ankom många holländare till området omkring dagens New York och tog med sig sina jultraditioner hemifrån. Det tog sedan några hundra år innan andra kulturer snappade upp den holländska traditionen. Det dröjde till 1860-talet innan tomten fick sitt nuvarande namn. Det var också då som han fick sina röda kläder.

Santa Claus kommer till varje hus på natten mellan julafton och juldagen. I somliga familjer sätter barnen upp en strumpa vid sängen. På morgonen är strumpan full av julklappar. I andra familjer delar man ut julklapparna under juldagen.

Hur tomten tar sig runt på sin julklappsrunda beror på var i USA man bor. På Hawaii kommer tomten alltid med båt. I Kalifornien kommer tomten farande på en surfbräda!

Speciella traditioner i olika delar av USA

I Alaska är det tradition att ungdomar ger sig ut för att knacka dörr och sjunga julsånger. Någon i gruppen bär en stav med en stor stjärna, som är tänkt att symbolisera Jesu födelse. Denna tradition förekommer dock i många andra delar av USA också.

I New Orleans går det inte en jul utan att det anordnas en parad där en oxe är i centrum. Oxen, som förses med färgglada band och kvistar från järnek, leds genom stadens gator för att fira att julen är i antågande.

I Arizona i södra USA är den mexikanska traditionen Las Posadas i allra högsta grad levande. Las Posadas går ut på att familjer besöker varandra och spelar upp händelsen från bibeln där Maria och Josef letar efter ett härbärge.

Känner du till något mer?

Har du bott i USA eller har släktingar därifrån? Har du snappat upp något från amerikanska filmer du vill lyfta fram? Dela gärna med dig av andra amerikanska jultraditioner som vi missat.


Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

1 kommentar

rasmus - 2016-11-30

lol