Test av champagneprovning som upplevelse

2014-12-20 av Christoffer
Champagneprovning som upplevelse - såhär går det till

Är du ute i sista sekunden för att köpa julklappar? Har du kanske sparat den svåraste till sist? Hen som aldrig önskar sig något, har allt och inte skrivit en önskelista? Då kanske upplevelsen champagneprovning kan vara något att överväga. I veckan provade jag upplevelsen Champagneprovning i Stockholm - en bra sista minuten-julklapp.

Champagneprovningar finns över hela Sverige men just den jag var på (arrangerad av Winemaster) var i en vinkällare på Rådmansgatan i Stockholm. Jag tog med mig en vinkunnig kusin och vi var båda riktigt taggade att få lyxa till decembervardagen med lite bubbel.

Denna champagneprovning går ut på att lära sig mer om champagne och mousserande viner - att förstå och fördjupa kunskapen. När man provar olika typer av mousserande viner så förstår man skillnaden och lär sig mer om vad som är "bra" och "dåligt". Syftet är alltså inte att man ska hitta rätt flaska bubbel till nyår, även om det är en positiv bieffekt.

Vår sommelier, Herbert Gaugl, börjar med att presentera sin gedigna bakgrund och fortsätter sedan med att beskriva en rätt lagom bakgrund till hur mousserande vin tillverkas och tex vad som är skillnaden på mousserande vin och champagne. Sedan börjar själva champagneprovningen. Egentligen är namnet missvisande då tre av de sex mousserande vinerna inte är champagne utan mousserande viner från andra regioner än just Champagne i Frankrike. Detta är absolut inget som är negativt gör provningen mer kontrastrik och intressant.

Vi börjar med en fräsch Cava och fortsätter med en rätt medioker Prosecco, som med flit tagits med för att man ska få känna skillnaden mellan högt och lågt. Sen höjs kvaliteten allt eftersom med en Cremant och slutligen tre olika champagner i olika prisklasser med en riktig pärla att avsluta med. Det är framförallt i jämförelsen skumporna emellan som det blir riktigt intressant.

Jag brukar rätt sällan dricka champagne och när jag gör det så är det oftast vid någon form av firande. Då står sällan champagnen i sig i fokus utan mer själva firandet. Detta till skillnad från när jag avnjuter ett glas rött vin, då jag tenderar att fokusera mycket mer på smak och doft. Därför är det riktigt intressant att gå till djupet och verkligen fokusera på de olika smakskillnaderna och framförallt doftskillnaderna! I min brist på erfarenhet har jag upplevt att det inte är så stor skillnad mellan olika mousserande viner men det blir uppenbart när man får smaka och dofta på de sex olika varianterna - att så (förstås) absolut inte är fallet.

Bortsett från att det är en mycket trevlig och lärorik upplevelse så är den bestående positiva effekten av att gå på en champagneprovning att man får upp ögonen för en "ny" dryck. Jag kommer nog inte att dricka champagne på samma sätt igen!

Vem passar champagneprovning för?

Boka champagneprovning

Champagneprovningen jag gick på går att boka via Upplevelse.com och kostar 495 kr. Den finns utöver Stockholm också i Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro och Gävle. Tänk på att man måste vara 20 år eller äldre för att gå på champagneprovning.


Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.