Årets Julklapp 2014 - Det Alternativa Presentkortet

2014-12-21 av Christoffer
Årets Julklapp 2014 enligt Presenttips.se

För nästan en månad sedan utsågs aktivitetsarmbandet till den "officiella" Årets Julklapp. Ända sedan starten har jag kontrat med en alternativ Årets Julklapp som kanske inte nödvändigtvis har kravet att ligga i tiden på samma sätt som HUI's utvalda klapp. Tanken är istället att försöka komma på en annorlunda, fyndig och förhoppningsvis uppskattad julklapp.

Nu såhär de sista skälvande dagarna innan julafton har du förhoppningsvis köpt alla dina julklappar men har du sparat de sista och svåraste till sist så kanske vår Årets Julklapp vara något att tänka över. Årets Julklapp här på Presenttips.se är nämligen Det Alternativa Presentkortet.

Presentkort eller inte är ju en ständig fråga vid varje presentköp. Det är ju förstås otroligt praktiskt men upplevs kanske (framförallt av givaren) som lite fantasilöst. Den optimala julklappen är ju när man lyckas hitta något som mottagaren verkligen behöver och vill ha, men kanske knappt ens insett att hen behöver det förrän denne får julklappen. Detta är dock sällan lätt att få till! Istället för att ge något som personen egentligen inte behöver eller vill ha och som egentligen bara bygger på prylhögen i bostaden så är ju faktiskt ett presentkort bättre.

Så, hur kan man ge ett presentkort utan att det blir fantasilöst och tråkigt? Det är just vad vår Årets Julklapp handlar om. Tanken med nedanstående tips är alltså att ge tips på några alternativa sätt att ge presentkort, eller pengar, på ett roligare sätt! Kom gärna med egna förslag i kommentarsfältet.

Det hemliga paketet

1. Det hemliga paketet / kuvertet

Detta är egentligen bara ett exempel på hur man med lite mystik kan få några hundralappar som present kännas betydligt roligare. Tänk dig att mottagaren, vi kallar henne Lisa, önskar sig "kläder från H&M" och du tänker dig att du vill ge 300 kr. Att ge pengar känns fantasilöst och ett presentkort på H&M kanske också lite tråkigt.

Skapa istället lite mystik kring det hela. Gör ett kuvert (eller ännu hellre: ett paket) och stoppa i dina 300 kr och en lapp. Skriv på lappen "Hej, Lisa har önskat sig ett presentkort på H&M. Detta är betalningen för det som Lisa vill ha. God fortsättning!". Se till att kuvertet inte är genomskinligt.

Ge sedan julklappen tillsammans med en tydlig instruktion till Lisa: Gå till denna adress / dessa koordinater (tex på den lokala H&M-butiken) och välj något du gillar på denna plats. Ge sedan detta paket till "kvinnan med röd tröja bakom disken" eller liknande vag beskrivning (du kan också i förväg kolla upp vad någon i personalen heter) och hon kommer att berätta hur du ska göra för att du ska komma över det du vill ha!

När Lisa ger kuvertet / paketet till det förvånade biträdet så vet ingen egentligen vad det handlar om. Detta kommer bli en konstig och lustig situation för både Lisa och biträdet - något som förhoppningsvis leder till några skratt eller förvånade leenden.

100 kr hos granit.com

Skånska dansband - en ironisk present

2. En högst oönskad skiva eller bok

Om du vet att mottagaren gärna läser en bok eller vill ha en skiva men du inte riktigt vet vilken bok eller skiva du kan köpa kan detta vara ett roligt alternativ. Köp en skiva (eller en bok) som mottagaren absolut inte kommer att gilla eller som absolut inte är dennes stil - istället för ett presentkort. Det är minst lika lätt att byta ut en skiva man inte önskar som att lösa in ett presentkort, men synen när mottagaren öppnar

59 kr hos CDon

Bjud-häftet

3. Bjud-häftet

Om mottagaren är någon du ofta umgås med och som du ofta spenderar tid med så kan ett roligt sätt att ge ett bidrag att göra ett "presentkortshäfte" med vardagliga saker. Du kan tex skriva saker som: Giltigt för en (1) öl på krogen, Gäller för en (1) glass i parken, Presentkort på en korv och en cola på matchen osv. Sen kan personen ha dessa presntkort i sin plånbok och använda allt eftersom under årets gång. Du kan också komplettera med tjänster som tex 10 min massage eller "skjuts hem".

Ju finare och mer personligt du kan göra dessa checkar, desto finare och roligare blir förstås presenten.

100 kr hos hemmet eller liknande

Gör det själv

Presentkort med dina presenturval

4. Först väljer du, sen mottagaren

Detta annorlunda presentkort går ut på att du först väljer ut 10 presenter från en gedigen katalog. Du kan alltså använda din smak och din tanke kring vad mottagaren kan tänkas vilja ha. Sen får mottagaren, utifrån dessa 10 val, välja sin favorit. Det är alltså en bra kombination av en "vanlig" present och ett presentkort.

250 kr hos Elegant.se

Buybutton obsolete

Presentkort på gourmetmat

5. Presentkort inom ett visst tema

Det finns massor av varianter av presentkort som inte gäller för en specifik vara men inom ett specifikt tema. Allra vanligast är detta kanske inom restaurang och mat. Man får då ett presentkort som gäller för antingen en specifik vara eller för rabatt (gå två, betala för en) på flertalet platser.

Om mottagaren har ett specifikt intresseområdet tex älskar att gå ut och äta (eller behöver komma ut mer) så kan detta vara en lagom snäv present. Man bejakar något som denne är intresserad av men personen får själv välja vad hen vill göra av det.

Superpresentkortet

6. Presentkortet som gäller (nästan) överallt

Detta 'superpresentkort' går att använda på massor av olika butiker och även om det i grunden bara är ett vanligt presentkort så är det otroligt användbart. Det är nästan som att ge pengar men rätt mycket roligare ändå.

da Vinci-koden-ask

7. Myntgömma á la da Vinci-koden

Om du har läst boken da Vinci-koden (eller sätt filmen) så känner du säkert igen detta. Denna kodlåda kan bara öppnas om man kan koden och det är alltså bara då som man kan komma åt pengarna inuti (eller vad du väljer att stoppa däri). Du kan således skicka ut mottagaren på en skattjakt för att hitta den hemliga koden!

En annorlunda presentask

8. En annorlunda presentask

Ett exempel på hur man kan ge pengar (eller lotter) på ett lite roligare sätt. Personen måste först klura ut hur asken ska öppnas (vilket inte är så lätt) innan denne kan få tag på pengarna. Detta lämpar sig förstås främst om man ger lite mer pengar då själva lådan i sig kostar runt 100 kr.

Gör dina egna presentkort

9. Ett egentryckt presentkort

Denna present faller egentligen utanför konceptet för idéerna i detta blogginlägg men kan vara värt att nämna ändå. Här kan du nämligen trycka dina egna presentkort och göra dem snygga och professionella. Om du har någon idé för hur du vill ge bort personliga presentkort men inte vill göra egna så kan dessa vara en idé.

Från 134 kr hos VistaPrint


Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.