9 roliga julklappslekar för barn

2012-12-18 av Christoffer
9 roliga julklappslekar för barn

Julklappslekar är lekar och sätt att ge en julklapp som gör julklappsutdelningen lite roligare. Dessa typer av julklappslekar kan förgylla de tråkigaste av yllestrumpor! Jag menar, vad kommer du ihåg bäst från din barndom? Troligtvis är det inte alla gråa vardagar med falukorv och stuvade makaroner hemma i radhuset, utan snarare är det de där speciella tillfällena du minns. Tillfällen då du fick presenter, kanske?

För det är ju så vi fungerar som människor – det är det lite extra och överraskande, det som sticker ut, vi kommer att minnas och tänka tillbaka på. Därför är det så viktigt att sätta lite mer guldkant på våra barns tillvaro; för att skapa en god bank av barndomsminnen att senare kunna återvända till i tankarna.

Här är 9 roliga tips på julklappslekar och sätt på hur du kan göra julfirandet till något utöver det vanliga genom att ge, den kanske ganska alldagliga presenten, på ett lite roligare sätt:

1. Skattkartan

Ge bort din present i kombination med en utmaning. Du kan till exempel satsa på att göra en form av skattjakt, med en karta som barnet får följa för att så småningom hitta fram till gåvan. Glöm inte att lägga ut uppmuntrande ledtrådar på vägen, så att barnet vet att det snart bränns! Du kan också "finta" barnet genom att lägga en skattkarta i ett inslaget paket alt ge bort ett tomt paket där skattkartan är ritad i presentpappret.

2. Det talande paketet

Göm en walkie talkie i ett paket och låt paketet prata nu och då (när du förstås står i ett annat rum). Låt paketet "prata" när barnet öppnar mig: "Ajjj, var försiktig!" osv. Gör ett paket i paket i paket så drar du ut lite på det.

3. Fiskdammen

Ett alternativ är att arrangera en variant på barnkalasets fiskdamm, med paket istället för godispåsar. Låt barnet få fiska upp paketet som ligger dolt bakom ett skynke, och ha gärna ett antal ”fula fiskar” (strumpor, mjölkpaket etc) som nappar innan själva presenten!

4. Tärningsspelet för barn

Gör en rolig presentlek, där barnet får slå en tärning eller på annat sätt slumpa fram vilken present som ska öppnas. Sätt olika "värden" på varje siffra där "1" är "Stå över ett kast" och 6 är "Välj två presenter" osv. Detta passar särskilt bra om det är flera barn som ska få paket, till exempel på julafton. Detta görs med fördel på de julklappar barnet redan ska få och inte från en "julklappspott" som i det "riktiga" tärningsspelet (se nedan). Använd spelet bara som ett sätt att fördela julklapparna över tid, annars blir det med största sannolikhet julegråt på menyn!

5. Annorlunda inslagning

Packa in presenten i någonting ”vanligt”, för att få det där riktigt sköna överraskningsmomentet. Det kan vara ett flingpaket, en hopvikt pyjamas eller ett par gummistövlar. Låt barnet först tro att hon eller han får något "tråkigt" för att sen upptäcka sin favoritleksak gömd i det mjuka paketet!

6. Gissa med rim

Skriv en samling roliga rim, vars innehåll utgör ledtrådar till vad det är barnet ska få. Detta skapar ofta en rolig form av gissningslek, där barnet i efterhand kan skratta åt sina tokiga gissningar.

7. Tävling om att gissa rätt först

Detta är en lek som passar bra för små julklappar, tex godis och liknande. Beskriv presenten med olika ledtrådar och börja med generella saker. Den som gissar rätt först får paketet. Rättvisast är nog om barnet som gissar rätt blir "klar", annars får de mindre barnen ingen riktig chans.

8. Charader som ledtråd

Styr upp en typ av kombinerad charader och skattjakt, där du gestaltar de ställen där barnet ska leta härnäst. Till exempel, om nästa ledtråd till presentens gömställe finns i köket: låtsas att du lagar mat och diskar. Denna lek tränar dessutom barnets förmåga att sätta sig in i hur andra tänker! Tillsammans med paketet finns också en ledtråd som nästa barn måste göra så att barn #2 kan hitta sitt paket osv.

9. Det levande paketet

Beroende lite på om barnet önskar sig ett djur eller ej kan detta vara taskigt , så gör det med finkänsla. Slå in ett paket med lufthål, och skriv ett rim som påvisar att det skulle vara något levande där i. Räck över paketet mycket försiktigt osv. Motsvarande kan med fördel också göras mot mamma som inte alls vill ha en "dansmus" i julklapp!

Fler tips på julklappslekar

Tärningsleken är en relativt välkända och populär lek men som förmodligen passar bättre för vuxna då den kan upplevas som orättvis och elak för barn. Läsinstruktionerna för den på denna blogg.

Se även CoolStuffs blogg där de, förutom ovan nämnda Tärningslek, berättar om två andra julklappslekar: Nummerleken och Paketöppnarleken.

Imorgon berättar vi om den roligaste leken vi hittat på. Det är en relativt avancerad lek som håller barnen sysselsatta hela dagen fram till julklappsutdelningen. Vi kallar den Julmysteriet!

Har du ännu fler tips på julklappslekar?

Brukar du göra det till en lek när du ger dina barn eller småsyskon presenter och julklappar? Vad brukar du göra? Tipsa oss andra!


Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.