Årets Julklapp 2018: Samtalet

2018-12-06 av Christoffer
Årets Julklapp 2018 enligt Presenttips.se: Samtalet

Varje år utser Presenttips.se en "Årets Julklapp" som inte är samma som den officiella från HUI. Likt nomineringen från HUI så försöker vi lyfta fram en julklapp som ligger i tiden men inte sällan med kanske med lite mjukare värden. Årets Julklapp 2018 är "Samtalet"!

Vad betyder det då? Samtalet? Jo, vi lever i en värld som går snabbare och snabbare och vi kommunicerar på betydligt fler sätt än vi gjorde för bara några år sedan. För 100 år sedan kommunicerade vi enbart via tal och brev. För 50 år sedan via tal, brev och telefon. För 20 år sedan via tal, mejl, telefon och sms. Nuförtiden är den listan lång. Vi kommunicerar med varandra på hundratals olika plattformar, alla med sina fördelar och begränsningar. Nu är det ju inte fel att kommunicera på det sättet men när det sker på bekostnad av det fysiska samtalet så förlorar vi något på vägen. Man kanske inte behöver ses när man ändå diskuterat det över Whatsapp?

Utöver det skruvas diskussionstemperaturen gärna upp i det offentliga samtalet när vi hamnar bakom (inte sällan anonyma) användarnamn och digitala profiler. Om ingen lyssnar på en när man kommer med en balanserad åsikt så är det lätt att man drar till lite högre, lite fräckare, lite extremare i nästa meddelande. 78 kommentarer och 45 delningar senare har man blivit belönad, men är det så vi vill kommunicera med varandra? Skulle man säga samma sak om man satt öga mot öga mot den man kritiserar?

Det är inte så att vi slutar prata, slutar träffas och slutar samtala för att vi får fler plattformar att diskutera på men det gör det fysiska samtalet betydligt viktigare - och det är det vår Årets Julklapp handlar om. Träffas. Prata. Red ut missförstånd. Kompromissa.

Här är några sätt du kan få samtalet att äga rum, i form av symboliska julklappar. Du väljer förstås själv vem det är du vill träffas och prata med.

Presentkort på café

1. Presentkort på ditt favoritcafé

Det finns få saker i Sverige som är så nära förknippat med att träffas och prata som att ta en fika. Hur kan man ge bort "fika-samtalet" som en julklapp då? Gillar du att gå på någon av de större cafékedjorna (tex Espresso House) så finns det ofta presentkort man kan köpa. Har ni ett privatägt café som passar bättre kanske du kan gå ner dit och fråga om de kan hjälpa dig. Det brukar oftast inte vara några problem.

Julklappen är förstås inte kaffet och kakan och det bör förstås framgå när du ger din julklapp - att det handlar om att ses och ha lite kvalitetstid med varandra.

Från 50 kr hos espressohouse.com

brugge weekend

2. Åk på weekend-resa

Har ni väldigt mycket att prata om och behöver reda ut ett och annat? Då kanske det inte hinns med under en fika eller ett restaurangbesök. Boka en weekendresa någonstans och spendera tid ihop - och låt samtalet komma. Det kanske till och med är en god idé att inte boka en resa till någon superspännande plats där allt tid och energi går åt till att stressa runt mellan attraktionerna. Låt långa promenader, riktigt långa luncher och sena kvällar i cocktail-barer prägla er weekend.

Från 3000 kr hos Supersavertravel

Restaurangbesök för två

3. Gå på restaurang

Ett klassiskt och bra sätt att träffas och prata är på restaurang. Långt ifrån måsten i hemmet, disk efteråt, barn som kräver uppmärksamhet och andra saker som kan avbryta. Bara ni två, en god maträtt, kanske ett glas vin eller två och några timmar ansikte mot ansikte.

En heldag på stan

4. Heldag på stan

En present som ligger nära weekend-resan kanske men en heldag på stan är ett utmärkt sätt att träffas och hinna prata. Gör det verkligen till en heldag. Gå på frukostbuffé på ett mysigt hotell och sitt kvar länge, ta en promenad, gå på ett museum, ta en fika i den gamla delen av stan, mata fåglarna, ät ute, ta en drink på en pianobar osv. Låt inte aktiviteterna vara alltför ambitiösa och ha gärna en plan i förväg - även om ni väljer att ändra i den planen.

Länktipset är Stockholm Pass som ger lite rabatter och fria inträden men det är långt ifrån något som behövs för er heldag på stan, även om det kan vara en symbolisk present för heldagen (för de som bor i Stockholm).

- hos stockholmpass.se

upplevelse

5. Gör något roligt tillsammans (och maskera samtalet)

Vill du kanske få tid till att prata lite mer med en lite mer sluten person, någon som bara skulle tycka det vore jobbigt att ta en fika och prata. I vissa fall kanske man behöver "maskera" samtalet lite och göra något tillsammans och så får samtalet komma lite som det kommer när man sitter och väntar på sin tur att hoppa fallskärm, medan man provar choklad eller i adrenalinruset efter racingbanan. När man bryter mönsterna så ändras också förutsättningarna för samtalet.

Från 200 kr hos Upplevelse.com

Sällskapsspelet som gör er förälskade (igen)

6. Ett sällskapsspel som lockar till samtal

Det finns många sällskapsspel som handlar om att lära känna varandra och skapa diskussion. En diskussion är dock inte samma sak som ett samtal men det kan förstås agera som katalysator för ett samtal. Länktipset här är ett spel som främst passar ett par, kanske småbarnsföräldrar, som behöver en stund för sig själva.

Prova på-viner varje månad

7. In vino veritas

Man får tycka vad man vill om det men ett vanligt sätt att få igång ett samtal är att öppna upp en flaska gott vin. Är mottagaren någon som verkligen uppskattar viner kan det vara en idé att lägga någon hundralapp extra och köpa ett riktigt fint vin så blir det lite mer högtidligt och något utöver det vanliga. Självklart går samma koncept att applicera på en god whisky eller en riktigt god öl - eller något helt annat ni kan avnjuta högtidligt tillsammans.

Länken här är till Vinoteket.se där man kan köpa vin som beställningsvara hem till dörren samt vinbox med prova på-viner. Annars går det förstås minst lika bra på Systembolaget.


Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.