Årets Julklapp 2017: Virtual Reality-spel

2017-12-16 av Christoffer
Årets Julklapp 2017 (enligt Presenttips.se): Virtual Reality-spel

För 10:e året i rad utser Presenttips.se igen Årets Julklapp, ett alternativ till HUI's officiella Årets Julklapp. Vår nominering av Årets Julklapp i år går lite i HUI's tecken (för ovanlighetens skull) då vi har valt ut en produkt som "känns 2017": Virtual Reality-spelet. Jo, jag vet, VR Glasögon var HUI's Årets Julklapp redan 2016 men då handlade det om de glasögon som man sätter sin telefon i och passivt följer med - i år har de riktiga VR-spelen kommit på riktigt in i allmänhetens medvetande. De där man använder både kropp och händer för att aktivt styra spelet. Detta är med all sannolikhet morgondagens sätt att spela TV-spel, åtminstone en stor andel av spelen, och har du inte testat det än så är det dags!

htc vive virtual reality spel

1. HTC Vive med Fallout 4

HTC Vive är ett mycket populärt Virtual Reality-verktyg som är uppbyggt kring två kamerar som håller koll på var du, och dina handkontroller, är i rummet. Du kan röra dig fritt inom en avgränsad yta och hoppa, ducka, kasta, skjuta etc precis som om du rörde dig i verkligheten. HTC har också lyckats bra med att få bort den illamående yrseln man kunde få i VR (en tidig barnsjukdom i spelen).

Detta är RIKTIG Virtual Reality!

oculus rift

2. Oculus Rift

Oculus Rift var en av de första som slog igenom stort med Virtual Reality-spel. Spelet kopplas till en PC och man kan sedan komma in i den virtuella världen. Den första versionen av Oculus Rift var bara med glasögon och hörlurar (och hade vissa problem med yrselframkallning). Denna har även handkontroller

Playstation VR

3. Playstation VR

Playstation har VR glasögon i denna upplaga som gör att du kan spela spel som tex Gran Turismo i Virtual Reality.

3290 kr hos CDon

virtuella glasögon till smartphone

4. VR Glasögon (för din telefon)

Nu var det ju inte dessa Virtual Reality Glasögon som Årets Julklapp 2017 handlade om (utan "riktig" VR) men det kan ju vara värt att nämna dessa igen då det är en betydligt billigare version - om än rätt mycket tråkigare då man är mycket mer passiv i spelen än i de nyare VR-spelen.

279 kr hos CDon

virtual reality upplevelse

5. Virtual Reality som upplevelsepresent (i grupp)

Om du inte vill köpa ett Virtual Reality-spel kan du testa Virtual Reality ändå. I många städer finns det lokaler och spelställen där man kan testa VR. Du kan även köpa Virtual Reality för en större grupp, tex för en företagskickoff, som upplevelsepresent.

Det tål att nämnas att jag bara personligen testat HTC Vive och en tidigare version av Oculus Rift, samt VR Glasögon för iPhone. Har du själv riktigt bra koll på Virtual Reality-spel så kom gärna med tips och klargöranden i kommentarerna!


Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

1 kommentar

Björn Lesser - 2018-11-20

RIKTIG Virtual Reality! Det låter grymt att det kommit till en bra nivå nu. såg ett inslag på tv-nyheterna igår där räddningstjänsten tränar sin personal med detta verktyg. Var kan jag få testa grejorna innan köp? eller är det bara att skicka tillbaka om jag inte är nöjd?

/ Björn