Såhär lyckas du med dina julklappsköp på nätet - spara tid och pengar!

2013-12-03 av Christoffer
Såhär lyckas du med dina julklappsköp på nätet - spara tid och pengar!

Har du inte tid att köpa julklappar i köpcentrum eller butiker men är osäker på var du ens ska börja om du ska köpa presenterna på nätet? Jag tror många småbarnsföräldrar eller personer som är uppslukade av karriär, studier eller bara livet i största allmänhet kan känna igen sig. Därför vill jag idag göra en kort guide till "Hur du lyckas med dina julklappsköp på nätet".

Fördelar med att köpa julklapparna på nätet

 • Du behöver inte åka iväg någonstans för att köpa julklapparna och kan således köpa presenterna kl 23.00 när barnen har somnat, alternativt på lunchrasten.

 • Du kan lätt jämföra priser på sajter som Prisjakt.nu och liknande

 • Du kan (ofta) se vad andra tyckte om produkten via kommentarer och recensioner.

 • Du kan ta del av erbjudanden och rabattkoder som gör köpen billigare

 • Man kan hitta alla storlekar och färger.

 • Du kan köpa begagnat på ett enkelt sätt.

 • Du kan lättare hitta exakt det du vill ha via smarta sökfunktioner där Google men butikernas sökfunktioner också är en.

Vanliga motargument mot att köpa presenter på nätet - och mina tankar om det

 • "Jag vill kunna klämma och känna på produkterna" - Ja, det kan man förstås inte göra med saker man köper på nätet och det är en nackdel med att köpa presenter på nätet. De flesta butiker erbjuder dock mycket goda möjligheter att zooma in på detaljer och ge mått. Man kan ofta också provklämma klapparna i fysiska butiker men då försvinner ju fördelen med att shoppa hemifrån.

 • "Jag tycker det är roligt och mysigt att gå i affärerna kring jul" - Det är jättemysigt och något man absolut ska unna sig. Om det inte upplevs som stressande så, för all del, köp julklapparna i butikerna! Du kan, om du vill, göra vissa delar av julklappsshoppingen på nätet och "krydda" med presenter från fysiska butiker. Då kan du gå runt i lugn och ro och faktiskt njuta av upplevelsen. Så gör jag personligen.

 • "Fraktkostnaden gör det dyrare" - Det stämmer. Ofta är fraktkostnaden inte så stor men köper man en liten present från varje butik så är det inte lönt att köpa julklapparna på nätet. Då är det bättre att köpa alla på en och samma sajt. Stora shoppingsajter som CDon.com kan då vara en bra start.

 • "Om det blir fel måste man hålla på att skicka tillbaka produkterna" - Ja, det är sant. Köper man tex kläder är det kanske vanligare än om man köper "hårda paket" men det sker faktiskt ganska sällan att man behöver skicka tillbaka något (om man inte köper för att prova förstås). Att skicka tillbaka en produkt kostar sällan något men det beror på nätbutikens bestämmelser och handlar egentligen om att man lägger tillbaka den i paketet och tejpar ihop det igen. Sen lämnar man in paketet på ett postkontor. Detta skiljer sig ju faktiskt inte nämnvärt på hur man måste göra om man köpt en present från en fysisk produkt. Det extra strulet är bara att man måste spara kartongen som paketet skickades i.

 • "Jag vet inte om jag vågar lita på butikerna, om det är säkert och så" - Kolla att butiken du handlar ifrån har en "Säker e-handel"-stämpel om du är osäker men bedragarbutiker är mycket ovanliga, trots allt.

 • "Jag vet inte om jag hinner få presenterna hemskickade innan jul. Det skulle göra mig så stressad!" - Framförallt kring jul är alla seriösa nätbutiker extra noga med att skriva ut leveranstider och sista datum för leverans innan jul. De kan då garantera att klapparna kommer, med normal postgång.

 • "Jag är så ovan att shoppa på nätet. Jag vet inte var jag ska börja" - Se guiden nedan!

Såhär kommer du igång

Man kan tänka sig tre olika scenarion hur man köper julklappar. Beroende på hur du ska leta julklappar så tar jag här upp några olika scenarion:

 1. Personen har önskat sig något specifikt, tex "GTA V till Xbox" eller boken "Analfabeten som kunde räkna" av Jonas Jonasson

 2. Personen har önskat sig något relativt ospecificerat: "Dockskåpsmöbler", "En fin tröja att ha på fest", "En bra stekpanna" eller "Roliga leksaker"

 3. Du vill shoppa inspirationsbaserat genom att "strosa runt bland butiker"

 4. Personen har inte önskat sig något alls. Du vill eller kan inte köpa det som finns på önskelistan.

1. Köpa specifika produkter

Om du vet exakt vad du ska köpa handlar det i princip bara om att hitta en butik där du kan köpa produkten. Detta är förstås det lättaste och dessa typer av produkter är exemplariska att köpa på nätet. Din bästa utgångspunkt är förmodligen en prisjämförelsesajt som även räknar med fraktkostnaden. Prisjakt.nu och Pricerunner är två av de vanligaste. Du kan förstås också googla produkten och se vilka butiker du hittar.

2. Köpa halvt specificerade julklappar

Är julklappen någon form av produktkategori som tex "dockskåpsmöbler", "skridskor", "en bra stekpanna" eller "sängöverkast" så kan du göra nåt av följande:

 • Googla: Förmodligen din första tanke. Fördelen är att du förmodligen hittar tips på bra butiker men risken är också att du förvillar dig bland alla andra sajter som inte är exakt det du söker. Funkar bra för löst specificerade saker som tex "bra stekpanna" och du kan hitta sajter som specificerat sig på att jämföra stekpannor, butiker som säljer stekpannor, bloggar som recenscerat stekpannor etc.

 • Använd en prisjämförelsesajt: Funkar bra för generella ord som "skridskor" eller "dockskåpsmöbler" men inte för mer löst specificerade presenter som "en fin tröja att ha på fest".

 • Gå till en butik som säljer det: Nätbutikerna är, precis som fysiska butiker, bra på att lyfta fram sitt sortiment och letar du efter skridskor är en sportbutik som tex Sportamore.se en bra början också. Där kan du se olika sorters skridskor och välja utifrån deras sortiment. Är du inte nöjd kan du titta på andra liknande sajter. Specifika presentbutiker hittar du tex i vår listning av nätbutiker.

3. Inspirationssurfa bland butiker

Detta liknar det sätt man shoppar på i fysiska butiker. Man går in i en butik, ser sig om lite och fortsätter till nästa. Det funkar minst lika bra på webben. För inspiration om vilka butiker du ska börja shoppa i för tex lillasyster 17 år kan du:

 • Börja med att titta i nätbutiksvarianterna av de butiker hon vanligtvis gärna köper kläder i. Om hon tex älskar att shoppa på H&M så är förstås H&M's webbshop en bra sida att börja på.

 • Sök baserat på hennes personlighet osv i vårpresenttipsgenerator. Då får man även tips på butiker hon skulle gilla.

 • Olika sajter på nätet samlar in produkter från många olika butiker för att visa upp, söka och jämföra. Modegallerian.se är ett bra exempel för att hitta kläder.

 • Försökt ta reda på om personen följer någon modeblogg eller prylblogg. Om hen gillar bloggarens stil så kan du få bra tips därifrån.

4. Personen önskar sig inget och har allt - du vet inte ens var du ska börja!

Detta är den svåraste formen av julklappsshopping. Även om mottagaren tycker att "Jag behöver inget" så vill du förmodligen köpa något ändå. Här är några tips:

 • Köp något förgängligt. Om personen verkligen har allt så vill denne inte ha något som bara blir liggande. Köp då istället någon gourmetvara, en (referens saknas), något ni gör tillsammans (tex går på museum eller bio) eller någon delikatess du lagat själv.

 • Börja med att tänka på personen (och inte produkten). Vad älskar personen att göra? Vad hatar hen att göra? Vad brukar personen klaga över? Svaren på dessa frågor kan leda in dig på vad personen faktiskt skulle behöva, utan att kanske tänka på det själv. Detta är i slutändan lättare än att strosa runt bland butikerna och tänka om en viss person skulle passa mottagaren.

 • Fråga mottagarens partner eller närstående. Partnern kan nog ge tips på saker som skulle passa, tex baserat på ovan nämnda frågor.

 • Även här kan presenttipsgeneratorn komma till god hjälp där man kan söka baserat på personlighet osv. Vissa butiker har även börjat med detta, tex CoolStuff.se.

Har du några tips?

Har du några tips eller frågor som rör julklappsshopping på nätet och vad man bör tänka på i samband med det? Skriv gärna en kommentar!


Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.