Årets Julklapp 2019: Bokashi

2019-12-13 av Christoffer
Årets Julklapp 2019 på Presenttips.se: Bokashi

Har du hört talas om Bokashi? Det är en fantastisk produkt men för att förstå varför ska vi börja med att prata om kretslopp.

Vi lever ju uppenbarligen i en globaliserad värld där allt vi köper och sedermera slänger skjutsas hit och dit över hela vårt jordklot. Detta för att länder, företag och personer är specialiserade på olika saker på olika platser och för att vissa råvaror finns på specifika (andra) geografiska platser. För att en leksaksbil i plast som någon ska få i julklapp ska komma hem till dig i Sverige (utan att kosta över tusenlappen) har den fått gå en rutt som börjat med råolja som pumpats upp på en plats, gjorts om till plastgranulat på en annan plats, skickas till en fabrik på en tredje plats, paketerats med hjälp av andra råvaror, och sedan skickats till Sverige. Överallt har den förbrukat energi och påverkat den lokala och globala miljön.

Detta gäller förstås allt vi konsumerar men ju mindre kretslopp vi låter produkterna vandra desto bättre såklart. Ta exemplet med ditt matavfall. I värsta fall slänger du det i hushållssoporna (snälla, gör inte det!) och i näst bästa fall som hushållssopor som hämtas av sopbilen och förmodligen blir biogas. Sen blir det vår och du blir sugen på att odla, du åker iväg för att handla jord och växtnäring. Planterar och slänger förpackningarna (som förstås också hämtas av sopbilen på sin runda).

I ett mikroexempel här kan man, om man bor i villa, till exempel köpa en kompost och lägga mat och trädgårdsavfall där. Det minskar inte bara sopbilens rundor utan också hela den processen som behöver försiggå för att ta hand om din mat och trädgårdsavfall. När komposten är klar har du perfekt, näringsrik jord att odla i och du behöver inte åka ut och köpa jord. Du har skapat ditt eget lokala lilla kretslopp där du tar hand om det du själv konsumerat och återvinner.

För dig som bor i lägenhet, eller av andra anledningar inte vill ha kompost, så kan man lösa det med en Bokashi komposthink. Det är en smart liten hink man har istället för matavfallspåsen och lägger mat i. Man häller på ett speciellt typ av strö, Bokashi-strö, som gör att maten snabbkomposteras och därtill finns en kran som man kan tappa ut vätska full med näring i.

När du sen planterar om dina växter har du en perfekt näringsboost till dem. Det blir inte jord på två veckor men det är färdigt att grävas ner i marken. Du får helt enkelt ett litet självhushåll i mikroformat - ett kretslopp som är superlokal i ditt eget hem. Använder du sedan jorden för att odla lite egen mat är det inte bara roligt utan också ytterligare ett litet konsumtionskretslopp som blir minimalt.

En extra effekt av denna produkt är att man automatiskt börjar tänka i kretslopp och hur man kan minska looparna som våra produkter gör vid tillverkning och återvinning, efter att de är förbrukade. Det är med andra ord en rolig, miljövänlig och lärorik julklapp - och därför är den Årets Julklapp 2019.

Bokashi - smart kompost för matavfall

Köp Bokashi här

Detta är 2.0 av Bokashi komposthink (se länken för andra, och billigare varianter också). Med denna komposthink kan du alltså kompostera ditt eget matavfall, och skapa din egen näringslösning för växterna hemma, på två veckor. Matresterna behöver inte skickas iväg och du behöver inte själv åka iväg för att köpa näringsrik jord eller näringslösning.


Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.