Tips på hur man kan minska miljöpåverkan i julhandeln i år

2019-12-13 av Christoffer
Tips för att minska miljöpåverkan för julklappar

Julen är ju en konsumtionshögtid av rang och det finns poänger och stora glädjeämnen förknippade med det. Det är dock tydligt att konsumtionen påverkar vår globala och lokala miljö kraftigt. Hur ska vi hantera balansen med vad som förväntas av oss under julen med att minska vår miljöpåverkan när vi handlar julklappar i år - och kommande år?

Låt oss börja med att erkänna att julen är viktig och oerhört uppskattad högtid för många och att julklappar är en synnerligen viktig tradition för många, och då framförallt barnen. Att sluta upp med julen och julklappar är förstås en dum idé (hur bra det än skulle vara för miljön) men visst finns det väl rätt enkla saker vi kan göra idag som ger stor påverkan för miljön men påverkar oss minimalt i vårt julfirande? Mycket handlar om våra sociala normer och vad vi upplever förväntas av oss.

Till jul förväntas man ofta köpa julklappar till nära och kära och deras barn. Hälften av dem kanske man inte umgås med så ofta att man vet vad de egentligen önskar sig, och inte redan har, vilket leder till Julens Största Synd: att köpa en julklapp som mottagaren inte vill ha. Det är verkligen superdåligt på alla sätt:

Man köper en produkt som förbrukar råvaror, ska tillverkas och sedan fraktas till Sverige. Där får den sedan en livslängd som knappt innefattar tiden för det stela leendet när mottagaren inser att denne fått något som den inte kommer använda, i värsta fall slänga, och i bästa fall sälja i andrahand eller lämna tillbaka.

Att inte köpa julklappar mottagaren inte vill ha är förstås supersvårt och något som jag försöker hjälpa till med med denna sajt, vilket också är svårt. De bästa tipsen jag kan ge här är att fråga och köpa något mottagaren önskar sig (lite tråkigare, mycket bättre för alla) alternativt köpa något förgängligt, som praktiskt taget alla använder, tex något lyxigt att äta eller dricka.

Bäst, ur miljösynpunkt, är förstås att inte köpa något alls men det är ju en rätt lång bit från vår sociala norm. Vad kan vi göra då, för att våra jular ska minimera miljöpåverkan utan att för den skull ta bort charmen med julfirandet? Vi kan börja med att tänka igenom vad vi själva vill och berätta för vår omvärld vad vi förväntar oss i form av julklappar. Vår sociala norm går att påverka. Rent praktiskt är detta något ni kan etablera i er krets av familj och vänner:

  • Gör en önskelista till dina vänner och familj. Berätta vad du vill ha - och kanske inte vill ha. Ja, jag vet att du inte önskar dig något, men du vill säkert hellre ha något du behöver än något som din vän köper för att hon måste - som du förmodligen ännu mindre vill ha! Önska dig något gott att äta eller dricka, eller en upplevelse, om inte annat. Du vill väl hellre ha en lyxig flaska vin, en god marsipangris eller se en biofilm än en prydnadsvas du redan har ett halvt dussin av, eller hur? En önskelista är inte den beställningslista det var när man var liten, det är en service och hjälpmedel åt sina vänner.

  • Gör det tydligt att du inte kommer bry dig det minsta om någon väljer att lämna tillbaka sin julklapp - och att du förväntar dig detsamma. Se till att alla behåller sina kvitton från inköpen.

  • Berätta för dina vänner att du är OK med att få begagnade julklappar i år. Fråga om de är OK med detsamma. Kanske kan ni ge något fint från ert hem som ni inte har plats eller användning för, och de andra gör detsamma?

  • Gör det framförallt till en norm i er bekantskapskrets att man köper begagnade julklappar till de mindre barnen. De bryr sig förmodligen inte det minsta om leksaken är begagnad eller ej.

  • Använd en julklappslek och ge bort EN julklapp istället för en julklapp per person. Nu har ju just Julklappsleken en tendens att bidra till att man får julklappar man kanske inte alls vill ha så det blir slit och släng av alltsammans. Då är Secret Santa en bättre lösning (ur miljösynpunkt) då man har bättre möjligheter att ge något personen faktiskt vill ha.

  • Köp (färre) julklappar av hög kvalitet än många (billigare) av sämre kvalitet - framförallt till barnen. Varje julklapp får i sig ett högre värde, används längre och är mer benäget att säljas vidare eller åtminstone slängas efter en längre tid än en billigare produkt. Här kan du komma att behöva berätta det för barnen så att du etablerar rätt förväntan på julafton. De kanske inte får en proppfull julgran och euforin av att öppna 35 julklappar på julafton men blir säkert i slutändan lika glada.

  • Önska er pengar att sätta in på en fond till barnen från tex lite mer avlägsna släktingar som känner att de kanske vill köpa något men i slutändan inte har speciellt bra koll på vad barnen egentligen vill ha (och således köper något som får kort livslängd hos barnet). Var då tydlig med vad ni har för tänk kring detta sparande, tex hur ni investerar dem, vem som får ta ut pengarna när och vad de är tänkta att användas till i slutändan. Detta för att minska den eventuella negativa känslan av att ge bort pengar.

  • Slutligen. Använd vackra tyger, sjalar och liknande att slå in julklapparna i, så att de kan återanvändas - istället för presentpapper!


Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.