Presenttips.se har 1 722 manuellt utvalda presenter från 585 olika butiker samt 303 blogginlägg.Föregående: Ett presentkort som inte är tråkigt - nu finns det |

Nästa: Vilken julaftonstyp är du?

9 supernördiga prylar till ingenjörer och mattenördar

9 supernördiga prylar till ingenjörer och mattenördar
2013-12-12 av Christoffer

Ingenjörer och tekniker är ett speciellt släkte. När alla andra använder en brödrost, en radio eller en fullt fungerande dator i godan ro så står ingenjören där med skruvmejseln och dreglar. Tre minuter senare ligger den i sina beståndsdelar och tre dagar senare är den "förbättrad". Det enda som inte plockas isär är förstärkare och apparater som är så komplicerade att de kommer som en bilaga till manualen.

Man kan väl hel enkelt sammanfatta denna grupp som: Om det inte finns några problem, så får man se till att skapa dem - så att man har något att lösa! Av den anledningen är det ganska lätt att hitta presenter till en ingenjör och ingenjörens familj.

matteklocka

1. Vad är klockan? Kvadratroten ur 144!

Denna klocka har matematiska beräkningar istället för klockslagen markerade. Varför? Jag är inte säker men jag tror att det är av samma anledning som man numera behöver tre fjärrkontroller och en examen från Chalmers för att kunna sätta på barnprogrammen hos en normal ny TV-anläggning. Komplicerat är bra, på något sätt.

299 kr hos Partykungen
Besök butiken
 
binär klocka

2. Binär klocka

Binär kod är det som vanligt folk brukar kalla "ettor och nollor", det sätt som digitala prylar pratar med varandra kan man säga. Man kan också säga att det gör komplicerad teknik enkel att använda, i slutändan. Alltför enkelt för den genomsnittlige ingenjören som gärna antar utmaningen med en binär klocka så att hen är den enda som egentligen vet vad klockan är.

Jag gissar att uppföljaren till denna klocka får en mekanism för väckarklockan där man måste lösa ett matematiskt problem och slå in resultatet för att den ska sluta ringa.

395 kr hos CoolStuff
Besök butiken
 
raspberry pi kretskort

3. En dator att bygga ihop

Normala människor köper en Mac för att slippa fatta hur datorn funka. Är man lite mer vågad blir det kanske en PC så man kan modifiera lite mer. Datornördar köper en dator de kan installera Linux på för att göra den helt obrukbar för normala människor. Riktiga nördar vill dock ha en Raspberry Pi - en byggsats för en dator i kreditkortsformat. Optimalt hade förmodligen varit om de kunnat programmera den med hålkort eller åtminstone Assembly-kod men det tror jag inte går.

309 kr hos Roliga prylar
Besök butiken
 
Berg och dalbana kula

5. Kul Berg-och-dal-bana

En fin present till hela familjen Ingenjör. Bygg en egen kul berg-och-dal-bana...eller säger man kanske kulbergochdalbana? Oavsett vilket så bygger man en egen berg-och-dal-bana där man får hålla koll på höjdenergi, friktion osv, eller bara leka.

Från 199 kr hos CoolStuff
Besök butiken
 
new scientist tidning

7. Prenumeration på NewScientist

NewScientist och en del andra prenumerationer kan vara en ny källa till teknisk och vetenskaplig visdom för tekniknörden. Magasinen Illustrerad vetenskap, AlltOmVetenskap och Wired kan också vara bra tips. Du hittar många liknande magasin här på samma sida.

3952 kr hos Tidningskungen
Besök butiken
 
Leonardo Da Vinci träpussel

8. Bygg din egen da Vinci-uppfinning

da Vinci är för ingenjörer vad Justin Bieber är för 14-åringar. Nu är det inte kutym bland ingenjörer att sätta upp planscher på väggen med skäggiga italienare (såsom 14-åringarna gör) men denna byggmodell av en da Vinci-uppfinning är minst lika uppskattad. Detta är en av flera modeller.

239 kr hos CoolStuff
Besök butiken
 
lille elektrikern

9. Den lille vetenskapsmannen

Lika mycket som ingenjören eller vetenskapsmannen älskar att experimentera, lika mycket älskar hon eller han att göra detsamma med sina barn. Detta är en present du ger till ingenjörens barn, men alla inblandade vet att du egentligen ger det till ingenjören själv!

329 kr hos LekMer.se
Besök butiken
 


Skriv en kommentar

1 kommentar

Lizz - 2013-12-30

Tack för en underbar lista på julklappstips! Hittade en massa kul till min mattenörd här hemma!

Lizz