7 saker du inte visste om fars dag

2015-11-02 av Sandra
7 saker du inte visste om fars dag

Från att skrattas åt till att älskas – den andra söndagen i november firar Sverige årligen fars dag. Först kallades dagen för ”onödigt fjäsk”. Här kommer 7 saker du inte visste om fars dag!

1. Fars dag har sitt ursprung i mors dag.

Strax efter det amerikanska inbördeskriget på 1860-talet, kämpade många aktivister för att främja freden mellan invånarna i USA. Mors dag, som firades före fars dag, var ett försök att stärka banden mellan invånarna. Man sammanförde mödrar till soldaterna från de båda fraktionerna under en särskild dag för att prata om politik, gemenskap och internationell fred. Det var först år 1908 som mors dag blev en erkänd kommersiell högtidsdag, och fick ett något mer sentimentalt värde. Detta var upptakten till fars dag.

2. Sonora Smart Dodd ville hylla sin far.

Om nu mödrarna kunde få en egen dag, varför skulle inte fäderna kunna få det? undrade Sonora Smart Dodd. Hennes mamma var död och istället togs hon och hennes syskon om hand av pappan. Pappor jobbar också hårt och ger mycket kärlek, tyckte Sonora. Hon föreslog att USA skulle börja fira fars dag. 1910 ägde det första fars dag-firandet rum i Washington.

3. Fars dag blev först utskrattad i USA.###

I USA tog man mors dag till sitt hjärta. Men fars dag skrattade man först åt. Snart föreslår man väl en nationell städa skrivbordet-dag, skrev en tidning. På 1930-talet och under de följande decennierna blev fars dag alltmer populär. 1966 blev dagen, på president Lyndon B. Johnsons begäran, en högtidsdag i hela USA.

4. Sverige firade sin första fars dag 1931.

I och med den ökade populariteten i USA spred sig fars dag-firandet till andra delar av världen. I Sverige började fars dag firas 1931, och då som en kommersiell dag. Mors dag var redan etablerad i Sverige.

5. Vissa tyckte att fars dag är ”onödigt fjäsk”.

Även i Sverige tyckte många till en början att fars dag var ganska löjlig. Somliga beskrev firandet som ”onödigt fjäsk”.

6. Nordiska köpmän gjorde att fars dag blev populär.###

Med hjälp av samlade krafter lyckades en samling nordiska köpmän göra fars dag till en riktigt populär dag i såväl Sverige som i Norden från och med slutet av 1940-talet och början på 1950-talet. Numera firas pappa med kaffe, tårta, blommor och en fars dags-present.

7. Slipsar är den vanligaste fars dags-presenten.

Brukar du ge pappa en slips på fars dag? I så fall är du inte ensam, varannan svensk ger en slips i fars dags-present. Många pappor vill egentligen ha något annat i present på sin dag.


Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.