Presenttips.se logo

Såhär gör man för att lämna tillbaka presenter någon köpt på nätet

2012-12-25 av Christoffer
Såhär gör man för att lämna tillbaka presenter någon köpt på nätet

Är du inte helt nöjd med julklapparna du fick? Har moster köpt julklappen på nätet? Var mobiltelefonen Dead On Arrival? Ta det bara lugnt. När man köper presenter på nätet har man ett ganska starkt konsumentskydd. Genom ångerrätt och öppet köp kan du lämna tillbaka presenterna och få pengarna tillbaka. I denna artikel går vi idag igenom det du behöver veta om du vill lämna tillbaka de julklappar du inte riktigt gillade.

Ångerrätt

Ångerrätt är en juridisk term för möjligheten att returnera en vara och få pengarna tillbaka. Bestämmelserna om ångerrätt kom till när det blev allt vanligare att man köpte varor via postorder. När man handlar via postorder har man ju ingen möjlighet att göra en komplett undersökning av varan innan man betalar för den.

I och med den nya distans- och hemförsäljningslagen gäller ångerrätten även för varor du köper på nätet. Det är naturligt att näthandeln inkluderas i lagen då näthandel ju inte skiljer sig nämnvärt från traditionell postorderhandel.

Du har alltid 14 dagars ångerrätt när du köper presenter på nätet från en svensk e-handlare. Ångerrätten gäller alltså inte per automatik när du köper en present från en utländsk sajt, även om många sajter på frivillig basis har tagit med en form av ångerrätt i sina köpvillkor. De 14 dagarna börjar löpa den dag då du tar emot varan.

För att kunna returnera presenten måste den vara i vad som kallas ”väsentligt oförändrat skick”. Vad det betyder är att du inte får undersöka presenten på ett sådant sätt som gör att e-handlaren i praktiken inte har någon möjlighet att sälja varan till en annan kund. En CD-skiva för vilken plomberingen är bruten är ett klassiskt exempel på en vara som inte kan returneras. Underkläder och badkläder kan ses som väsentligt oförändrade bara om de fått sin förpackning öppnade. Ingen vill ju köpa underkläder någon annan provat!

När du returnerar varan är det du själv som står för returfrakten, om inte e-handlaren har mer förmånliga bestämmelser i sina köpevillkor. Många mode- och skohandlare har kostnadsfri returfrakt eftersom de säljer varor som ofta kräver att man provar dem innan man är helt klar med att man vill ha varan.

Öppet köp

Till skillnad från ångerrätt finns det inga lagregler om öppet köp. Dina möjligheter att lämna tillbaka en present du har köpt på nätet genom att åberopa öppet köp är helt avhängigt av e-handlarens frivilliga åtaganden. Du kan aldrig åberopa öppet köp om du inte har något bevis, till exempel att det står skrivet på kvittot att du har rätt att returnera varan inom ett visst antal dagar.

De flesta e-handlare inser dock att det är en bra service för kunderna att erbjuda öppet köp, varför det är mycket vanligt att du har rätt att lämna tillbaka presenten och få pengarna tillbaka.

Returnera varan

Att returnera varan, rent tekniskt, är förmodligen det lättaste och det blir än lättare om du har kvar förpackningen som presenten skickades i. Om du har tagit emot en present som man köpt på nätet så fråga givaren om han eller hon har kvar förpackningen. Annars kan du alltid gå till närmaste postkontor och köpa en låda där.

Returadressen till nätbutiken bör finnas på deras webbsida. Om du returnerar en vara från samma förpackning som du fick den i, se då till att det är helt klart vilken adress som är mottagare. Skriv gärna "Retur" i vänstra hörnet på paketet.


Skriv en kommentar

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.