Jultraditioner i Nederländerna

2015-12-12 av Christoffer
Jultraditioner i Nederländerna
Foto: Michel Zappar. Wikipedia commons. Modifierat.

Man blir lätt lite hemmablind i hur julfirande ser ut i resten av världen men jultraditionerna skiljer sig faktiskt rätt mycket mellan länder. Vi har tidigare år skrivit om julfirande i andra länder och idag får ni lära er om Nederländerna varifrån vi inte bara fått vår allra största ikon utan också varför deras julfirande anses vara kontroversiellt.

Julfirandet i Nederländerna skiljer sig ganska rejält från julfirandet i övriga delar av Europa. Man firar faktiskt jul två gånger där kan man säga. Den stora dagen som alla ser fram emot är inte julafton utan den 5:e december, nämligen Sinterklaasvond, eller Nicolausafton som det heter på svenska. Det är den dagen som alla får sina julpresenter, och många firar dagen med att ställa till med en stor fest.

I Nederländerna är det inte jultomten som är barnens idol, utan en man som kallas för Sinterklaas. Namnet Santa Claus, som är namnet på den amerikanska tomten, kommer just från Sinterklaas. Sinterklaas, som är barnspråk för Sint

Nicolaus, var enligt legenden en biskop som bodde i Myra, Turkiet. Den gode biskopen var en man som tyckte mer om att ge än att få, och blev så småningom helgonförklarad. Han har på sig en röd rock och en hög mitra på huvudet. Han har vitt hår och skägg, och är inte helt olik vår jultomte. Med sig har han en eller flera svarta knektar som heter Zwarte Piet (Svarte Petter).

Det är Zwarte Piet som delar ut julklapparna till barnen, och han älskas av alla i Nederländerna. Omvärlden har dock på senare år börjat reagera på den svarta tomtenissen som för tankarna till slaveri. En del hävdar att Zwarte Piet är svart eftersom han blivit nedsotad i skorstenen på väg med julklapparna, men detta är en omtvistad tolkning.

Sinterklaas och Zwarte Piet
Sinterklaas och Zwarte Piet

Den 5:e december anländer Sinterklaas med sin vita häst och Zwarte Piet i en ångbåt från Spanien. I båten har de med sig presenter till alla barnen, och numera direktsänds deras ankomst i TV (med skådespelare såklart). På kvällen rider sedan Sinterklaas sin vita häst över hustaken. Zwarte Piet hoppar sedan av vid varje hus och klättrar ner i skorstenen med en present. En tradition i nederländska barnfamiljer är att ställa fram en sko som man fyllt med en morot och sockerbit till hästen, och en teckning till Sinterklaas.

På julaftonen kommer jultomten, som man kallar för Julmannen, för att inte förväxla honom med Sinterklaas. Jultomten kommer från finska Lappland och kommer med mer julklappar. De flesta presenterna har barnen dock redan fått, och det är vanligt att vissa familjer inte delar några julklappar alls på julen. Juldagen är en ganska lugn dag i Nederländerna. Man äter middag med sin familj, och många går i kyrkan. Det stora firandet har som sagt redan varit, så julhelgen blir en tid för avkoppling och stilla firande.


Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.