Idag firar 5 miljoner personer lillajul / pikkujoulu

2015-11-28 av Christoffer
Lillajul - såhär firas det

Lillajul (pikkujoulu på finska) är en tradition som firas i Finland och på Åland och som är något helt annat än det vi ibland kallar lilla julafton (den 23:e december). Lillajul är en högtid som firas just idag, det vill säga lördagen före första advent. I Finland firar man inte advent på samma sätt som i Sverige utan det är istället lillajul som gäller. Även om det inte innebär ett jättestort firande så är det något som gärna uppmärksammas och det är också ofta starten på julfirandet i Finland.

Självklart finns det lika många varianter av firande av lillajul som det finns varianter av julfirande i Sverige. Vanligt är dock att lillajul är dagen då man kan börja plocka fram adventsljusstakar och annat julpynt och börjar förbereda huset inför julen (på samma sätt som många svenskar gör första advent). Vissa har en speciell liten julgran (med betoning på liten) som man plockar fram på just lillajul men den vanliga julgranen väntar man med. På stan är det troligt att det är nu man sätter upp eller åtminstone tänder julbelysningen i staden. I vissa städer, till exempel Vasa, har man också fyrverkerier.

På kvällen plockar man fram lite av julmaten och då de "obligatoriska" jullådorna, det vill säga kålrotslåda, morotslåda och potatislåda. Det är alltså inte fullt julbord som gäller utan lite mer av en försmak på julen.

För barnen är det lillajul-presenter som gäller. De presenter man får på lillajul är oftast inte speciellt dyra utan det kan handla om en serietidning, färgkritor, små legofigurer eller en godispåse. Julklapparna får man av en skygg tomte som lämnar julklapparna utanför dörrren, på verandan eller i hallen när barnen inte ser. Det finns förstås familjer där man köper lite dyrare presenter till lillajul men det vanligaste är just att barnen bara får något litet.

Man firar också lillajul på skolor och dagis men eftersom lillajul alltid inträffar på en lördag så firar man det på fredagen dagen innan. Då har barnen ofta på sig tomteluvor och man äter pepparkakor och annat typ av julmys.

Tack till Josefin från julbloggen Jul i Vasa som ställt upp och svarat på frågor!

Hyvää pikkujoulua!


Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.