Årets Julklapp 2015: Julklapparna som hjälper i flyktingkrisen

2015-12-02 av Christoffer
Julklappar som hjälper i flyktingkrisen

I vår del av världen är julskyltningen nu i full gång och under december månad kommer svenskarna lägga en bra bit över 70 miljarder kronor på julhandeln. I vår del av världen skriver vi på Presenttips.se om bättre saker att köpa till varandra varje dag och samtidigt röstas robotdammsugaren fram som Årets Julklapp. Med den verklighet som den allra största delen av oss svenskar lever i är det ju också en symptomatisk och aktuell julklapp.

I vår del av världen sitter vi i decembermörkret och tittar på en thriller på TV där en mördare står med vapnet, redo att ta sig in i huset och skära upp huvudpersonens nära och kära. I en annan del av världen är någon denna huvudperson - samma fredagkväll.

I en annan del av världen rasar flyktingkrisen. Människor som du och jag, men uppvuxna under andra förutsättningar, tvingas lämna sina familjer och hem för att fly undan krig, svält och mördare. 60 miljoner människor lever i flykt. Somliga flyr hit, till ett just nu kallt och regnigt Sverige. För dem är inte ett Sverige i novemberrusk och ett december utan snö smådeppigt och omysigt utan en möjlighet till ett nytt liv - en möjlighet till att leva i vår del av världen. Sedan årets början har 95 000 människor sökt asyl i Sverige. "En annan del av världen" och "vår del av världen" har förts samman - något.

Jämförelser mellan vår del av världen och den värld som flyktingarna flyr ifrån blir ofta bizarra och det är lätt att göra en retorisk poäng av att årets julklapp är ytterligare en pryl eller, för den delen, att vi lägger tid och kraft på att skriva om julklappstips. Den poäng jag försöker föra fram är dock inte i syfte att förlöjliga HUI's val eller ditt och mitt val att köpa julskinka och julklappar i år igen. Det är den värld vi lever i och i den världen kan flyktingkrisens Europa te sig lika overklig som thrillerfilmen på fredagkvällen.

När vi nu utser "Julklapparna som hjälper i flyktingkrisen" till vår "Årets Julklapp 2015" här på Presenttips.se så är det inte som ett sätt att hitta produkter och tjänster som dövar vårt dåliga samvete. Julklappar och presenter som dövar dåliga samveten är redan alltför vanliga i vår del av världen.

Vi hoppas istället att man ser på dessa "julklappar" som den vänliga gest med vilken du hjälper en tant över gatan, en dotter som behöver tröst eller en vän som råkat i kris. En hjälp för att någon behöver det. Jag sätter här "julklappar" inom citationstecken då de som julklappar till din familj kanske inte är så meningsfulla. Som julklappar till dina medmänniskor är de dock rätt bra...och åt din familj har vi ju redan 3.400 andra julklappstips så det räcker nog.

Julklappar och gåvor du kan ge direkt

Många som söker asyl gör det med tomma händer, utan en garderob som matchar vinterkylan och det ihärdiga regnet och småsaker kan göra skillnad i flyktingkrisen. I det bistra vintervädret är att få en vinterjacka en värmande gåva. Du vet ju själv hur det är när du glömt mössan eller tagit på dig för tunna kläder. Varma kläder känns – och är – absolut livsnödvändiga i det här klimatet. Kläder är överlag något som är av stor nytta. Likaså hygienartiklar, mat, filtar, skor och leksaker till de små.

Många har skapat egna insamlingar, något du också kan göra om du vill. Du kan till exempel göra ett insamlingsevent på Facebook och engagera dina vänner i insamlingen. Eller så kan du vända dig till lokala hjälporganisationer och församlingar i Svenska kyrkan.

Röda Korsets webbplats kan du dagligen hålla dig uppdaterad om vilka gåvor som gör mest skillnad i stunden. Behovet av saker skiftar från dag till dag.

Din tid är en av de finaste presenterna du kan ge

Sprid kärlek, glädje och omsorg i juletid, ge av din tid. Gå in på sajten Volontärbyrån för att hålla dig uppdaterad om hur du kan hjälpa till där du bor. Volontärbyrån är en sida som matchar volontärer med hjälporganisationer.

Kompis Sverige är en organisation som skapar kontakt mellan människor som bor i Sverige och nyanlända flyktingar. Framförallt är tanken att man ska få en chans att vara och möta en medmänniska.

Som en kompis främjar du också språkinlärningen och ökar kunskapen om hur det kan vara att leva i Sverige hos din vän. Du är också ett fint stöd. Det är få saker som kan göra en människa så glad som ett vänligt leende och att ha någon vid sin sida. Din tid är en av de finaste presenterna du kan ge – och den kostar dig inte öre!

Vill du inte binda dig vid något kan du också alltid besöka ett språkcafé och hjälpa till en kväll. Om inte annat för att det är roligt att prata med andra människor.

Julklappar som hjälper de drabbade på plats

skyddspaket rädda barnen

1. Rädda barnens leklåda till barn på flyktingcenter i Grekland

En stunds lek och kreativitet kan vara en nog så välkommen flykt från lidande och förluster. Rädda barnens leklåda skickas till barn på flyktingcenter i Grekland och innehåller allt från böcker, ritblock och färgpennor till bollar, brädspel och hopprep.

unicef

2. Unicefs Flyktingpaketet täcker en familjs hygienbehov i en månad

Att inte ha möjlighet att kunna sköta sin hygien kan få en dödlig utgång. Unicefs Flyktingpaketet förser en hel familj med hygienartiklar för en hel månad, och därmed även en större chans att klara sig undan allvarliga sjukdomar kopplade till bristande hygien.

337 kr hos Unicef

Buybutton obsolete

skyddspaket rädda barnen

3. Rädda barnens Skyddspaket till familjer på flykt genom Grekland

Just nu flyr många syriska familjer genom Grekland. Med Rädda barnens Skyddspaket kan du hjälpa dessa familjer till en något tryggare och bekvämare färd. Skyddspaketet innehåller ett tält, en ficklampa, batterier, sovsäckar och/eller filtar.


Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.