Stora Julmysteriet - en lek på julafton för TV-spelsgenerationen

Secret santa

Den kräver att man är en grupp vuxna och gärna fler än ett barn. Den passar bäst för åldrarna 7 år och uppåt men man kan anpassa den för yngre barn också.

I korthet

Målet med leken är, liksom många av de andra lekarna vi skrev om igår, att barnen ska hitta en julklapp. En vuxen person på julafton är "tomten" och det är han eller hon som vet var julklappen är. Med hjälp av en kedja av ledtrådar och hemligheter från de vuxna ska barnen ta reda på vem det är som är tomten och på så sätt få julklappen.

Beroende på hur man lägger upp ledtrådarna kan man välja ganska exakt hur länge man vill att spelet ska fortgå. Man kan göra det från julaftonsmorgonen till kvällen om man så vill.

Det är i första hand barnens lek men kräver lite engagemang från de vuxna också.

Såhär fungerar det
Varje vuxen bär på en eller flera "Hemligheter" samt lika många "Ledtrådar". I lekens enklaste utformning har varje vuxen bara en Hemlighet och en Ledtråd. Konceptet är att varje Ledtråd öppnar en Hemlighet hos en annan vuxen, i en kedja av Ledtrådar och Hemligheter.

Denna lek kan spelas med olika svårighetsgrader genom att ha en eller flera parallella kedjor av ledtrådar som barnen kan jobba med. Att jobba med en rak kedja är det enklaste. Att arbeta med flera kedjor kräver lite mer förberedelse men är förmodligen roligare för barnen

En kedja - enklaste utformningen
Barnen börjar med en "Gratisledtråd". Här är ett exempel:

*Gratisledtråden (fås av lekledaren): *Sara berättar bara sin ledtråd om man ger henne en kram

Barnen ger Sara en kram (dvs "öppnar" Saras Hemlighet)

Saras ger då sin ledtråd, som är nyckeln till Ullas Hemlighet: "Ulla berättar bara sin ledtråd om hon får en kopp glögg."

Barnen måste vänta tills Ulla har blivit serverad glögg (vilket man kan använda för att dra ut på leken över dagen)

Ulla får slutligen sin glögg (och Ullas Hemlighet är "öppnad")

Ulla avslöjar då att "Bosse ger bara sin ledtråd om man lyckas brotta ner honom."

...och så fortsätter det.

Den sista vuxna i kedjan, den som är "Tomten" avslöjar sen var julklappen ligger när dennes Hemlighet blivit öppnad.

Flera kedjor - lite mer komplicerat, mycket roligare
Istället för att ha en gratisledtråd har man två eller flera. Detta gör att barnen alltid har alternativ att jobba med. Om de fastnar på en Hemlighet (tex att vänta på att Ulla ska få sin glögg) kan de jobba med att försöka lösa Jörgens Hemlighet (tex. att få honom att skratta).

Om man skapar flera kedjor behöver de till slut "gå ihop" på något sätt i slutet. Säg att man har tre kedjor samtidigt så kan den sista ledtråden i varje kedja peka på Birgitta, tex såhär:

Bosse (sist i kedjan) ger ledtråden: Birgitta ger bara sin ledtråd om man ger henne en komplimang

Barnen gör det men Birgitta säger att det inte är tillräckligt. Barnen måste försöka lösa nästa kedja också.

Sylvia (sist i kedja #2) ger ledtråden: Birgitta ger bara sin ledtråd om man gör det i köket.

Barnen väntar in till Birgitta är i köket och ger då henne komplimanger igen men Birgitta säger att det är nära men fortfarande inte är tillräckligt. Barnen måste lösa den sista kedjan.

Jan (sist i kedja #3) ger ledtråden: Birgitta ger bara sin ledtråd om man pratar med henne på engelska.

Barnen måste försöka ta reda på hur man säger en komplimang på engelska och passar på när Birgitta är i köket igen. Med alla tre hemligheter "öppnade" så avslöjar tomten Birgitta var skatten med julklappen ligger (ger barnen en skattkarta tex).

Att, på detta sätt, ha flera kedjor samtidigt gör det roligare för barnen och gör att de alltid har något att jobba med. Ett alternativ till att Birgitta inte vill berätta ledtråden är att hon ger falska ledtrådar överallt utom i köket och att en Hemlighet (från Sylvia tex) är att "Birgitta ljuger i sina ledtrådar om man inte frågar henne i köket", vilket kan leda barnen ut på roliga villospår.

Saker att tänka på
Man kan se till att leken dras ut över hela dagen genom att en eller flera kedjor är baserade på saker som sker under dagen, tex "Bosse berättar bara sin hemlighet under Kalle Ankas jul", vilket gör att de inte kommer vidare med denna kedja förrän efter kl 15.
Anpassa de vuxnas engagemang efter hur lekfulla de är. Bus-Berit älskar kanske tanken på att bli nerbrottad av fyra glada barn medan Tråk-Tommy inte alls är så sugen på det.
Var förberedd på att någon vuxen kanske inte kommer eller inte alls vill vara med.
Skriv lappar till varje vuxen så att de kommer ihåg vilken Hemlighet och villken Ledtråd de har.
Är det ett litet antal vuxna kan varje vuxen ha två eller flera kombinationer av Hemligheter och Ledtrådar.
Se till att skapa kedjorna så att barnen alltid har något de kan göra och inte behöver vänta för lång tid emellanåt, då blir det lätt lite tråkigt och de glömmer bort leken.
Anpassa leken till barnens ålder så att den varken blir för svår eller för lätt
Varianter som gör leken lite roligare
Engagera barnen på olika sätt som gör att de måste vara lite kreativa, eller nyttiga, med att lösa en Hemlighet: "Gunilla avslöjar bara sin hemlighet om man spelar upp en rolig sketch åt henne där alla barnen spelar en roll" eller "Sixten avslöjar bara sin hemlighet om man hjälper honom att ta fram julmaten". En annan variant är att ge barnen en gåta de måste lösa och sen ge svaret till nästa person i kedjan, för att öppna dennes Hemlighet.
Skapa ledtrådar som utnyttjar varje barns speciella intressen eller egenskaper: "Magnus avslöjar bara sin ledtråd om (barnet) Lisa sjunger för honom" så att alla barn blir aktiverade (inte bara de som "tar kommandot").
Ledtrådarna behöver inte nödvändigtvis leda till en person. En ledtråd kan vara att ge barnen en karta där "Skatten" är en lapp med nästa ledtråd.
Gör en skattkarta och klipp den i lika många delar som ni har ledtrådar. Varje ledtråd som barnen löser ger dem även en pusselbit till denna skattkarta.
Varför blir denna lek rolig?
Leken är framförallt rolig för att barnen får något de kan göra under hela dagen fram till den efterlängtade julklappsutdelningen. Den engagerar interaktionen mellan barnen och de vuxna och gör att barnen också måste samarbeta (och lära känna varandra) under dagens gång.

Leken efterliknar det sätt att lösa uppgifter som de är vana vid från TV-spel. Många TV-spel handlar om att lösa uppgifter som i sin tur leder till en ny del av banan med nya uppgifter, ledtrådar och hemligheter. Det är ett klassiskt knep för att göra ett spel levande och engagerande. På samma sätt som man i TV-spelsvärlden ofta fritt kan välja vilken uppgift man vill lösa kan man, med olika kedjor i Julmysteriet, skapa samma "spelfrihet" och utmaningar.

Spelexempel med två kedjor
För att göra det enkelt att förstå hur man kan lägga upp ett Julmysterium får du här ett spelexempel med 10 vuxna och 3 barn (Anna, Bella och Ceasar).

Lekledaren, dvs du, har skapat kom ihåg-lappar till alla vuxna där det står skrivet vilken Hemlighet och Ledtråd de har. Se till att de har förstått. Fortsätt sedan med att berätta leken för barnen och ge dem deras första två Ledtrådar, den gör det också lättare för dem att förstå leken:

"David berättar bara sin ledtråd om fyra personer kramar honom samtidigt" (barnen måste ta hjälp av en vuxen)

"Ester berättar bara sin ledtråd om berättar en rolig historia för henne"

Då har vi startat två parallella Kedjor som barnen kan jobba med.

Kedja #1
1. Ester

Hemlighet: Berättar bara om hon hör en rolig historia

Ledtråd: Fredrik berättar bara sin hemlighet om han fått dricka glögg

  1. Fredrik

Hemlighet: Berättar bara om han får dricka glögg

Ledtråd: Göran berättar bara sin hemlighet om man brottar ned honom

  1. Göran

Hemlighet: Berättar bara om han är nerbrottad

Ledtråd: Henrietta berättar bara sin hemlighet om man spelar upp en sketch åt henne

  1. Henrietta

Hemlighet: Berättar bara om hon fått se en rolig sketch av barnen

Ledtråd: Inez berättar bara sin hemlighet om man ger henne en komplimang

  1. Inez

Hemlighet: Berättar bara sin hemlighet om man ger henne en komplimang på engelska. Får hon en komplimang på svenska hittar hon bara på falska ledtrådar, vägrar att svara, eller "spelar oförstående". Detta gör alltså att Inez Hemlighet inte går att öppna förrän Kedja 2 är klar också.

Barnen fastnar alltså här tills de löst Kedja #2!

Kedja #2
1. David

Hemlighet: Berättar bara sin ledtråd om fyra personer kramar honom samtidigt.

Ledtråd: Johanna berättar bara sin ledtråd om man ger henne svaret på gåtan: "Vad är det som går och går men aldrig kommer till dörren?" (eller annan, bättre, gåta)

  1. Johanna

Hemlighet: Vill höra svaret på gåtan

Ledtråd: Kalle berättar bara sin ledtråd när han fått äta lite julskinka

Denna ledtråd "pausar" denna kedja till matdags.
3. Kalle

Hemlighet: Måste få julskinka för att berätta

Ledtråd: Lisa berättar bara sin ledtråd om man hjälper henne med att plocka undan disken

  1. Lisa

Hemlighet: Vill ha hjälp att plocka undan disken

Ledtråd: Magnus berättar bara sin ledtråd om man visslar/sjunger/nynnar i kör med honom under "Tomtens julverkstad" under Kalle Anka

Pausar kedjan igen
5. Magnus

Hemlighet: Vill vissla till "Tomtens julverkstad" i kör

Ledtråd: Inez hemlighet måste man göra på engelska. Pratar man med henne på svenska hittar hon bara på falska ledtrådar.

Barnen får den andra delen i hemligheten för att kunna "öppna" Inez hemlighet. De större barnen får hjälpa till med engelskan alternativt får de fråga en vuxen
Slutet: Inez får en komplimang av barnen på engelska och ger dem deras efterlängtade skattkarta där de kan hitta sin julklapp!

Exempel på Hemligheter
Måste bli nerbrottad
Måste få höra en rolig historia
Måste få se barnen göra en sketch
Måste få höra svaret på en specifik gåta
Måste bli frågad när denne sitter ned alternativt står upp
Måste bli kramad av X antal personer samtidigt
Måste bli frågad när denne kommer ut från toaletten
Måste blir frågad när hon är ensam i ett rum (med barnen)
Måste få dricka glögg först (pausfråga)
Måste få äta julmat först (pausfråga)
Måste få en puss av X först
Måste få hjälp att duka av maten, gå ut med hunden etc.
Måste få se en "fantastisk uppfinning barnen gjort"
Måste få höra det yngsta barnet sjunga en sång
Måste få dansa med det äldsta barnet
Måste bli lurad på något sätt
Måste bli frågad när han är i samma rum som X
Måste bli frågad när barn X (eller alla barn) är utklädda så denna "inte känner igen dem"
Måste hitta sin fråga när han inte anar det (barnen måste gömma frågan under hans glas, slå in en lapp i godispapper och ge honom eller liknande)
Måste skratta för att avslöja sin hemlighet (barnen måste få personen att skratta)
Måste få en massa komplimanger
Måste bli frågad över telefon (barnen måste ta reda på telefonnumret och ringa)
Måste bli frågad på rövarspråket (eller annat språk)

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.

Blogginlägg som handlar om Julmysteriet

Julmysteriet - en spännande jullek för TV-spelsgenerationen

Julmysteriet - en spännande jullek för TV-spelsgenerationen

Igår berättade vi om 9 roliga lekar och sätt att ge julklappar till barn. Idag berättar vi om den roligaste,  längsta och gissningsvis också den roligaste för barnen: Julmysteriet. Den kräver att man är en grupp vuxna och gärna fler än ett barn. Den passa

Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.