Presenttips.se har 1 757 manuellt utvalda presenter från 570 olika butiker samt 301 blogginlägg.Jultraditioner i Vietnam

Vietnams flagga

I Vietnam bor det inte särskilt många kristna – ändå märks julen av på många håll i landet. I landets största stad, Ho Chi Minh City, brukar många, främst unga, gå in till de centrala delarna av staden där det finns en katolsk katedral. Gatorna utanför katedralen brukar bli fullpackade på julafton av firande människor. Vid den här tiden tillåts inga bilar i innerstaden. Således har stadens invånare gott om plats att fira på.

Väl vid katedralen firas julen genom att kasta konfetti, ta en hel del bilder och njuta av de vackra juldekorationerna och juleljusen. Även större hotell och livsmedelsaffärer brukar markera att det är jul genom att sätta upp dekorationer och pynt i sina fönster. En hel del kaféer och restauranger är öppna under natten, julen till ära.

Julen är ingen officiell helgdag i landet, då en vanlig uppfattning är att endast kristna bör vara lediga under de här dagarna. Med det sagt märks högtiden ändå av i landet, och Ông già Noel (tomten) är en välkänd figur. Ông già Noel kan ungefärligt översättas till ”den gamla julgubben”. Vissa kvarter i staden är mer kristna än andra – och i de mer kristna områdena märks julen verkligen av. I dessa brukar de boende ställa ut stora julkrubbor framför huset. Ibland till och med en hel gata julpyntas.

Franska influenser

Vietnam har historiskt sett haft starka band till Frankrike, något som också märks på julen. Precis som i Frankrike kallas julmåltiden för Réveillon, där en Bûche de Noël brukar serveras till efterrätt. I Vietnam är det väldigt vanligt att man ger bort mat i form av presenter, och Bûche de Noël är just en chokladbakelse i form av en stock. Således är det en av de mer vanliga julklapparna att ge bort. Generellt sett är dock fenomenet med julklappar ganska ovanligt i landet.

Chuć Mưǹg Giańg Sinh!