Presenttips.se logo

Skriva brev till Jultomten

Skriva brev tomten

Varje jul sätter sig barn över stora delar av världen för att skriva sina önskelistor. De flesta ger dem till sina föräldrar men många barn vill passa på att skicka önskelistan, kanske tillsammans med ett brev, till jultomten. Hur gör man då?

Faktum är att det går att skicka brev till Jultomten. Adressen till den "svenska Jultomten" (dvs PostNords central för brev till tomten) är:

Tomten
173 00 Tomteboda

Skriver man ett brev till den adressen får man också ett svar (om man anger sin adress). Det går också bra att skicka e-post till Jultomten på tomten@posten.se.

Traditionen att skicka brev till Jultomten började redan på 1800-talet. Tidningen "Jultomten" var då mottagare av julbreven och barnen uppmuntrades att skicka brev dit för att stimulera fantasin och skapa julglädje i hemmen. Tidningen lades dock ned 1935 men då var tradition så levande att barnen fortsatte att skicka brev till tomten. Numera hanterar som sagt PostNord breven till tomten. Eftersom många barn i andra delar av världen traditionsenligt tror att Jultomten bor i Norden får PostNord även ta emot många internationella barns brev!

Jultomtens officiella adress i Finland

För de barn som vill skicka brev till jultomten i Finland så kan man skicka brev till den "officiella" adressen

Santa Claus' Main Post Office
Tähtikuja 1
96930 Arctic Circle,
FINLAND

Detta är en del av turistattraktionen i jullandet i Rovaniemi, Finland.

Om du vill ta del av brevet istället

Om du vill försöka hitta julklapparna som barnet önskar sig av tomten, ta del av brevet, eller rentav spara brevet - men inte får läsa det för barnet kan ett "trick" vara att låta barnet skicka brevet till en adress du själv väljer. Kanske en mormor eller vän till familjen, så att du kan få brevet i retur eller åtminstone fotat/scannat. Då gäller det förstås att barnet är såpass litet att det inte listar ut detta enkla knep.

Ett annat "trick" är att skicka ett brev endast märkt "Tomten / Nordpolen" och vara noga med att ange avsändare. Då är det möjligt att du får brevet i retur men det är långt ifrån säkert. Brevet kan ändå förmedlas vidare till PostNord eller försvinna.

Skriv en kommentar

2 kommentarer

andilyn - 2020-04-02

Hej tomten jag vill ha en iphone 11 pro i julen. Och 2 ipad i julen


Maria - 2020-02-05

Hej Tomten!

Har du tagit vår apelsin som fanns i vår koja.
Vi lekte mycket med den. Nu är den borta. Vätten Örjan
Vet inte heller vart apelsinen tagit vägen.

Vi vill hälsa till dig och skulle vilja hälsa på men det tar så lång tid att komma till dig.

Kramar från Gröna gruppen.


Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1141 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2019

Hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2020

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.