Vilken julaftonstyp är du?

Secret santa

Nu är det inte långt kvar till julafton och till den stora julfesten samlas hela släkten. Alla samlas vi under samma tak med samma tankar, förhoppningar och idéer om hur julen ska gå till - eller? Nej, nog har alla olika personlighetstyper och även om man kanske försöker sitt bästa "för barnens skull" om inte annat så är ju smaken som äggen på julafton - delade!

Så, vilken julaftonstyp är du? Klicka i omröstningen längst ned!

Traditionella tomten

Den Traditionella Tomten vill göra allt som det "alltid har gjorts" och som man inbillar sig att folk gjort sen urminnes tider. Nya traditioner skys som pesten och det är knappt att en ny jullåt får komma in på spellistan om den inte är minst 10 år gammal. Du har en idé om hur julafton ska vara och varken vädergudar eller andra får försöka hitta på något annat! "Tomten är far till alla barnen"-Sara är lite av din idol!

Nytänkande tomten

Visst är julen trevlig, tänker du, men samma gamla julskinka varje år? Vad är det för fel med lite Libanesisk mat på julbordet? Lite coola kinesiska lyktor i julgranen? Electro-julpop i stereon som sätter lite ny prägel. Julen är ju till för att samlas, umgås och ha roligt. Inte för att dyrka Arne Weise, liksom!

"Julen är ju ändå till för barnen"-tomten

Du har egna barn, eller barnbarn, och har förstått att "Julen ju ändå är till för barnen" vilket är det motto du bär med dig genom hela julfirandet. 98% av din julklappsbudget går till de små liven, du hittar på lekar, pysslar med dem och lagar julmat som barnen gillar (även om det handlar om julpizza eller spaghetti med julköttfärssås). För säkerhets skull tar du med termobyxor till julfirandet för att vara beredd om barnen vill åka pulka. Vartenda beslut du tar på julafton är ämnat åt barnens bästa, även om det ibland kanske sker till de vuxnas suckande.

Anti-tomten

Julen är för dig bara en sönderkommersialiserad, överpyntad och hysterisk tid som bara blir jobbigare för varje år. Du får utslag av Carola, ser rött när du ser tomtar på stan och avskyr det där uppvärmda sötsliskiga buskisvinet som kallas glögg. Julen kryper bokstavligen under skinnet på dig trots ivriga försök att komma undan...och sen så har folk mage att kalla dig butter för att du inte vill vara med om denna masshysteri! Nä, julen "firas" helst i en pool i Thailand!

Whatever-tomten

Julen går dig i princip obemärkt förbi. Visst, du köper några pliktenliga julklappar -presentkort, pengar eller enkla julklappar direkt från önskelistan - och tar kanske till och med på dig en röd tröja dagen till ära. Men du gör det mest för att andra förväntar sig det av dig och du inte lider nämnvärt av det. Om andra älskar julen så mycket får de gärna göra det, men det är inte din kopp glögg, så att säga!

Fylletomten

Du anser att julafton är den festligaste av högtider och en härlig tid att ta ett glas med släkt och familj. Dina vänner har också fattat detta och du får mestadels whiskyflaskor och konjakskupor som julklappar. Du provar gärna nya glöggsorter, skapar din egen snaps, njuter av julölen och somnar först av alla.

Sönderstressade Tomten

Du anser att julen förmodligen hade varit trevlig om man hade begränsat sig till en av alla saker: antingen julklapparna eller julmaten eller julpyntet eller...Inte allt på en och samma gång och därtill ska man försöka uppnå något form av julmysig Christer Sjögren-stämning?! Nä julen är som bäst på juldagen när allt är över. Då njuter du av en kopp morgonkaffe eller morgonglögg och önskar dig själv God Jul.

Välgörar-tomten

Du kan inte med att så mycket spenderas på julklappar, julpynt och annat onödigt varje år när folk svälter, dödas i krig eller går ute på gatorna och fryser några hundra meter från alla värmande brasor. Självklart tycker du det är fint med jul och så, men den känslan vill du framförallt förmedla till de som inte har det så bra som vi. Julklapparna blir donationer till olika hjälporganisationer och på julafton är din tallrik sedan länge bortplockad då du arbetar på ett soppkök för hemlösa.

Softar-tomten

Julen är kanske inte något som får dig att hjula av glädje men nog är det ganska soft. Du är kanske inte den som tar några initiativ till att göra något speciellt, inte för att du är lat men för dig räcker det med lite julskinka en julöl och kanske lite sill. Sen kan man ju kolla på nån skön julfilm. Julklappar blir softast om man har en "hemlig tomte" så man slipper köpa så många julklappar. Nog är julen skön och fin men julysterin lämnar du över till andra.

Kreativa tomten

Julen är förstås kul i sig men det roligaste med julen är det finns så otroligt mycket man kan göra! Du hittar på nya glöggrecept, gör tusentals varianter av julpyssel, googlar i timtal efter intressanta och snygga sätt att slå in julklapparna och halva dan före dopparedan viger du åt att komma på julrim. Utöver det har du med dig egen inlagd sill och nya varianter av lussebullar som är dubbelt så goda! Du älskas av både Traditionella Tomtar och Nytänkande Tomtar men din brorson skulle kanske tycka att det vore kul att bara få en radiostyrd bil NÅGON gång i alla fall!

Den kristna

Den enda som inte är tomte av samtliga julaftonstyper. Du kanske inte har något emot jultomten i sig men allt vad Kalle Anka, tomtar och julklappar heter tar ju bort hela poängen med julen - att fira Jesu födelse! Du älskar julen och njuter till fullo av julkonserterna (kanske sjunger du till och med själv) och det finns inget som är härligare än julottan på julaftonsmorgon. Högläsning från julevangeliet är en självklar julaftonstradition, något ni har gjort länge i er familj och som du hoppas ni kommer fortsätta med i många, många jular framöver!

Rösta, vilken julaftonstyp är du?

Vi har säkert glömt någon julaftonstyp. Kommentera gärna och säg till vilken julaftonstyp som saknas!

Vilken julaftonstyp är dina vänner?

Dela denna sida på Facebook eller på din blogg och se vilka julaftonstyper dina vänner är. Är de den julaftonstyp du tror att de är?

Vilken julaftonstyp är du?
Traditionella tomten
Nytänkande tomten
Julen är ju ändå till för barnen-tomten
Anti-tomten
Whatever-tomten
Fylletomten
Sönderstressade Tomten
Välgörar-tomten
Softar-tomten

Kreativa tomten
Den kristna
Created with Online Quizmaker

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.

Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.