Julmusik från hela världen

Julmusik hela varlden

Även om många länder i världen lyssnar på samma julklassiker som "White Christmas" och "All I want for Christmas is you" eller traditionella jullåtar som "Stilla natt" så har många länder i världen också sina egna julfavoriter och klassiker, på samma sätt som JustD:s "Juligen" går på repeat i december i Sverige så finns andra låtar som går varma i sina egna länder, men som sällan spelas utanför det landet. Här har vi därför samlat en spellista med jullåtar från hela världen med en populär låt från det landet som inte är en traditionell julsång som tex Stilla Natt. I några enstaka fall är låtarna kända utanför landet, framförallt om landet har ett signifikant bidrag till vår internationella samling av jullåtar.

Se längre ner om information om respektive låt


Information om respektive låt


Här är lite ytterligare information om respektive låt och varför den har valts till denna spellista. I många fall kan en viss låt vara representativ för en region eller musikkultur, tex spanska 'Villancico'-sånger eller slaviska 'kolyadka'-sånger som är populära i många länder. Notera att spellistan kan utökas, eller låtordningen justeras, utan att denna text uppdateras direkt. Klicka på landsnamnet för att läsa mer om jultraditionerna i det landet.

# Låtnamn Artist Land Beskrivning
1. A Todos Um Bom Natal Coro de Santo Amaro de Oeiras Portugal Skriven 1980 av César Batalha och Lúcia Carvalho för denna barnkör och är numera en mycket populär jullåt i Portugal.
2. Petit Papa Noël Tino Rossi Frankrike Skriven 1946 av Tino Rossi och känd genom filmen "Destins" är detta den mest sålda singeln genom tiderna i Frankrike!
3. Christmas in Killarney The Irish Rovers Irland En irländsk jullåt från 1950 av John Redmond, James Cavanaugh, och Frank Weldon som blivit populär även utanför Irland men inspelningar av bland annat Bing Crosby. Denna version av Irish Rovers är en av de mer populära.
4. Щедрик Male Vocal Ensemble "Valaam" Ukraina Du känner säkert igen denna som "Hark hear the bells"! Originalet är dock en gammal 'kolyadka' (slavisk traditionell sång) från förkristen tid.
5. Hallelujah Leonard Cohen Kanada En mycket känd låt som skapades av Kanadas egen Leonard Cohen men som sedan spelats in i många olika versioner. Kanada har förstås tusentals andra bidrag till populära internationella julsånger.
6. O Tannenbaum Vienna Boys Choir Tyskland En traditionell folksång från Tyskland vars moderna text skrevs 1824. Originaltexten syftar faktiskt inte på julgranen i sig men har på senare tid kraftigt associerats med just julgranen.
7. Ya Viene el Niñito Los Chiquiltines Ecuador En typisk 'Villancico' (spansk traditionell sång) från Ecuador.
8. 雪人不见了 4 golden princess Kina Låttiteln betyder "Snögubben försvann" och handlar om en snögubbes liv och hur han en dag plötsligt försvann. En catchy barnlåt från Kina som du kommer nynna på hela julhelgen!
9. Caru Gesu Bambino Andrea Bocelli Italien Traditionell italiensk julsång här utförd av Italiens egen Andrea Bocelli.
10. Himmel på jord Kurt Nilsen Norge En av de mest spelade julsångerna i Norge. En vacker ballad från 2008 av Kurt Nilsen.
11. White wine in the sun Tim Minchin Australien En otroligt populär modern jullåt vars text handlar om julen i Australien som för dem ju är mitt i sommaren.
12. Betelehemu Wendell Whalum Nigeria En traditionell julsång från Nigeria här sjungen av en kraftfull, afrikansk kör.
13. S Nami Bog Divna Ljubojevic Ryssland Betydelsen är "Gud med oss" som är ett historisk motto för Ryssland. Denna vackra sång är mycket populär, framförallt inom den ryska Ortodoxa kyrkan.
14. Højt fra træets grønne top Eventyrteatrets Børn Danmark En välkänd glad dansk julsång från 1847 vars glada tempo är lätt att ryckas med i.
15. Feliz Navidad José Feliciano Puerto Rico En av julens mest älskade låtar är denna jullåt från 1970 av José Feliciano är en enkel låt på både spanska och engelska. Då spelar det inte så stor roll att Puerto Rico, rent tekniskt, inte är ett eget land.
16. Arhiminia ki arhihronia Byzantine Chorus Grekland
17. Štědrej večer nastal Dětský sbor Tjeckien Traditionell tjeckisk julsång. Julafton heter på tjeckiska 'Štedrý veče' vilket kan översättas som 'generös natt', natten då man generöst ger till varandra.
18. Sinterklaas Kapoentje Sinterklaasliedjes Nederländerna En klassisk nederländsk jul sång, typiskt sjungen av barn, i början av julfirandet (Sinterklaas-firandet).
19. Santa Claus (do you ever come to the ghetto) Carlene Davis Jamaica En karibisk klassiker med reggae-toner. En samhällskritisk jullåt som är mycket populär på Jamaica.
20. Shiroi Koibito Tachi Shota Shimizu Japan En välkänd julsång i hemlandet Japan.
21. Los Peces en el Rio Los Niños Cantores de Prado Spanien En av de mest populära 'Villancicos' från Spanien som finns i massor av inspelningar. Låten handlar om hur Jungfru Maria tvättar sitt barns kläder i floden.
22. Varpunen jouluaamuna Suvi Teräsniska Finland En dikt ("Sparven om julmorgonen" av Zacharias Topelius) som tonsatts och som numera är en vanlig julsång i Finland.
23. Slava vo višnjih Bogu Kraljevska pevačka družina Rukovet Serbien
24. Amarga Navidad José Alfredo Jimenez Mexiko Typisk mexikansk "ranchera"-sång vars översättning "Bitter jul", säger en del om vad låten handlar om.
25. Jólasveinar ganga um gólf Barnakór Öldutúnsskóla Island En populär isländsk julsång, eller jólalag.
26. Siyabonga Jesu Solly Mahlangu Sydafrika
27. Bog Sie Rodzi Ryszard Rynkowski Polen
28. Fairouz Talj Talj Fairuz Libanon
29. Merry Xmas Everybody Slade Storbritannien Hur väljer man en jullåt från Storbritannien som bidragit med McCartneys "Wonderful Christmastime", Lennon/Yoko Ono:s "War is over", Wham:s "Last Christmas" och Band Aid:s "Do they know it's Christmas" (även med irländska artister) samt hundratals andra jullåtar? Inspelad -73 är dock Slades klassiker ett lite mer udda bidrag då rocklåtar inte är så vanliga som jullåtar.

Den här spellistan är en blandning av julmusik och stilar från landet i fråga. Vill du veta mer om julsånger (christmas carols) från respektive land så läs då denna artikel på Wikipedia.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.

Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.