Test av upplevelsepresent: "Speedway"

2014-10-03 av Christoffer
Test av upplevelsepresent: "Speedway"

Det jag visste om Speedway innan denna upplevelse hade fått plats på en servett. Jag visste att det var en relativt stor publiksport och att det ser häftigt ut när förarna ligger och sprutar grus bara några decimeter från varandra i kurvorna. När jag åkte ut till Huddinge för att testa upplevelsen Speedway så skulle det bli första gången för mig på en motorcykel.

Min enda erfarenhet av ”motorcyklar” innan dess var intensivt moppeåkande tillsammans med min kusin för ungefär 20 år sedan. Jag susade fram i makliga 30 km/h på min Ciao, och han på sin Puch Montana, längs grusvägar, BMX-banor och snötäckta parkeringar i Täby.

Speedway är lite annorlunda.

Micke, som är min instruktör under denna upplevelse, säger att det vi egentligen ska göra är ”sliding” och inte speedway. Skillnaden är att Speedway är snabbare och motorcyklarna är inte lika benägna att sladda som den jag ska åka på. Jag kommer dock fortsätta kallade det speedway, för enkelhets skull.

christoffer björkwall speedway

Speedway handlar alltså om att åka snabbt kring en grusbana. Mycket av charmen och tekniken handlar om att ta kurvorna bra. För att göra det på bästa sätt så gäller det att sladda ordentligt genom att hålla bakhjulet spinnande för att sedan skjuta som ett skott ut genom kurvan.

Rent teoretiskt förstår jag detta när jag åker ut på mitt första varv. Det går långt ifrån snabbt, sladdandet är icke-existerande och jag känner mig väldigt osäker.

Micke ger mig lite råd och tips och skickar ut mig på banan igen med ungefär samma resultat. Jag börjar tänka att det här kanske bara inte var min grej. Micke är dock av en helt annan åsikt och visar hur jag ska luta hojen, hur jag ska använda stödjebenet och att sen verkligen gasa på så att bakhjulet slirar loss.

Jag tar till mig av råden och bestämmer mig för att bara våga. Nånstans i bakhuvet väcks dock muskelminnet fram från tonårens sladdande på de snötäckta parkeringarna med Ciao:en. Den första kurvan sitter och plötsligt, där och då, fattar jag grejen.

I nästa kurva drar jag på ännu lite mer, lutar ännu lite mer och märker att hojen svarar. Jag kan nästan se hur Micke matchar mitt leende från andra sidan motorbanan.

speedway motorcykel

Allt eftersom jag lär mig och vågar mer och mer så blir det roligare och roligare. Speedway är dock betydligt jobbigare än vad man tror. Jag blir snabbt trött i mina otränade ben och den planenliga vilan efter tre varv är ständigt efterlängtad. Till slut orkar jag knappt lyfta stödjebenet i kurvorna!

Efter c:a 4 x 3 varv är jag en helt annan typ av förare än den som försiktigt puttrade fram i början. Mina ben har fått vad de tål och jag har ett begynnande blåmärke att stoltsera med och framför mig väntar ett par dagar med träningsvärk i ljumskarna – men det var det lätt värt!

eldarna motorbana huddinge speedway

 

Vem passar Speedway som present till?

  • Självklart alla som är fans av sporten Speedway
  • Alla som liksom jag, älskat att köra runt med sin moppe i tonåren.
  • Motorintresserade män och kvinnor överlag.
  • De som gillar fart och när pulsen går upp
  • Bra som presenter när nån fyller jämnt, tex 30 år eller 40 år.

Testa Speedway själv!

Var: Huddinge (Stockholm)

När: Vår, sommar och höst.

Pris: 560 kr

Boka: Upplevelse.com

Video av upplevelsen


Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.