Test av upplevelse: "Flyboard" i Stockholm

2014-10-05 av Christoffer
Test av upplevelse: "Flyboard" i Stockholm

Kommer du ihåg den där scenen i Tillbaka till Framtiden 2 där Marty McFly tar en ”svävarskateboard” och åker igenom staden med? Jag kommer ihåg att jag tänkte att: ”Tänk vad kul det blir i framtiden om man kan åka på såna där!”. Ja, nu är det, nästan, möjligt. Jag har testat upplevelsen Flyboard och känslan är ganska mycket som jag tror Marty McFly hade – om än något blötare.

Flyboard är en mycket ny vattensport som utvecklades i Frankrike för tre år sedan men som sedan dess har haft en mycket snabb utveckling. Det handlar om att man kopplar utblåset från en jetski till en specialkonstruerad bräda och delas upp till två strålar som leds ned under brädan. Styrkan på jetstrålarna styrs av jetski-föraren som således kontrollerar hur högt upp man flyger.

I praktiken är det nästan som att stå på två brandslangar men, av någon fysisk anledning jag inte kan förklara, otroligt stabilt.

Till den här upplevelsen tog jag med mig en gammal vän och ”adrenalinpartner”, Calle. Vi har under årens lopp gjort en del roliga äventyr tillsammans, tex dykt samt hoppat bungy jump och fallskärm. När han, som brukar tåla det mesta, berättade att han var nervös så blev jag för första gången lite rädd.

När vi kom fram till Saltsjöbaden där vi skulle testa upplevelsen så började vi ta på oss våtdräkterna medan instruktören spädde på lite till om hur det kändes att stå på två jetstrålar drygt 6 m över vattnet.

flyboard-setup

Jag fick den specialtillverkade brädan påkopplad, hoppade i vattnet och fick via jetstrålarna skjuts en bit längre ut i vattnet. Sen vrider han på blåset och jag börjar sakta men säkert stiga längre upp ur vattnet. Till slut bryter jag ytan och, ja, jag svävar.

Jag lyckas hålla mig svävande en stund men dimper snart ner i vattnet. Andra gången går inte så mycket bättre men redan vid tredje försöket har jag fått så pass bra känsla att jag kan stå kvar stabilt. Det är långt ifrån så svårt som det verkade och det är långt ifrån så läskigt som jag trodde.

flyboard Detta är inte ett avancerat trick - detta är någon sekund före ett (mjukt) fall.

När jag börjar få in snitsen och kan börja leka lite så är jag helt såld. Det är förbannat roligt, helt enkelt! Jag tror att en del av det handlar om att det känns så absurt att man åker på vattenstrålar att man inte riktigt kan koppla det i huvudet och att det verkligen känns som man svävar. Min tanke kring detta går raskt från Marty McFly till Green Goblin i Spiderman.

Jag provar att dyka som en delfin. Från c:a 2-3 meter höjd dyker jag ner i vattnet, jetstrålen skjutsar på mig under ytan och trycker mig tillbaka upp igen och jag bokstavligen flyger upp igen för att sen vända och dyka ner igen. Det är en fantastisk känsla och man får verkligen lite av en förnimmelse av hur det är att leka som en delfin i vattnet. Bakåtvolterna vågar jag mig inte riktigt på (till skillnad från Calle) men när jag efter 30 generösa minuter är klar så är jag fantastiskt nöjd.

Flyboard bakåtvolt Calle försöker sig på en bakåtvolt.

Det enda negativa med detta är egentligen att det knappast gjorde underverk med min förkylning att stå i en kall våtdräkt. När ska någon uppfinna den där automatiskt torkande jackan från Tillbaka till framtiden 2 att komplettera till Flyboard?

 

Vem passar Flyboard som present till?

  • Någon som fyller jämnt, tex 30 år.
  • Svensexan eller möhippan. Lagom långt och det är ett trevligt häng på bryggan för de andra som tittar på.
  • Äventyrssportaren och vattensportaren
  • Den som gillar att testa på nya saker - det är inte alls så läskigt som man kan tro.
  • ...dig själv. Du måste verkligen prova detta!
 

Boka upplevelsen

Pris: 1 545 krVar: Saltsjöbaden (Stockholm). Finns även i Göteborg, Malmö (året om), Jönköping, Umeå och HudiksvallNär: Sen vår, sommar och tidig höstBoka: Upplevelse.com

 

Video av upplevelsen


Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.