Samtliga snabba, lyxiga och coola bilar man kan prova som upplevelse

2013-12-17 av Christoffer
Samtliga snabba och lyxiga bilar man kan testköra - lista
Foto: Teerapun / freedigitalphotos.net

Att köra snabba lyxiga bilar har blivit en av de mest populära upplevelserna man kan köpa till varandra. För många är det en dröm att få köra en supersnabb lyxbil och för en liten stund känna sig som en kung eller drottning på vägen. Det som gör denna present så populär är att trots att bilarna kostar miljoner att köpa så kan man få provköra dem för bara några hundralappar och köra med dem på racingbanor för någon tusenlapp.

Det som vanligen utannonseras är att få köra Ferrari, Lamborghini och Porsche men det finns många andra typer av fordon man kan få provköra, tex Formel 1 och dragracing-bilar. Här är den kompletta listan med snabba och/eller lyxiga bilar man kan testköra som upplevelse i Sverige.

Om det finns flera upplevelser som gör samma, eller ungefär samma, sak så har vi valt ut den billigaste i denna listning.

Ferrari

Det röda fullblodet från Italien står ofta som en symbol för att man lyckats, att man är rik, berömd och därtill lite farlig. Det är en sportbilsikon utöver alla andra och dessutom, såklart, en adrenalinfylld blixt på vägen som får allas blickar att vändas mot dig.

Ferrarimodeller man kan testköra

Exempel på hur man kan testköra Ferrari

Samtliga kortare sträckor är på en lugnt trafikerad, slingrande landsväg. Upplevelsen finns vanligtvis tillgänglig i Borås, Göteborg, Helsingborg, Jönköping, Linköping, Malmö, Stockholm och Örebro. Tidsmässigt är det framförallt april till oktober. Undantag finns!

 • c:a 5 km - 645 kr  i upplevelsen "Åktur med supersportbil" hos UpplevelsePresent.se.

 • 8 km - 299 kr hos Zuperbox.se (erbjudande - ordinarie pris: 795 kr). Finns även hos Upplevelse.com (749 kr)

 • 10 km - 595 kr (tillfälligt erbjudande) i "Kör Ferrari 10 km" hos Zuperbox.se.

 • 15 km - 1.395 kr i "Kör supersportbil 15 km" hos UpplevelsePresent.se

 • c:a 20 km - 1.495 kr i "Kör Ferrari Plus" hos CoolStuff.se.

 • c:a 30 km - 1.995 kr i "Ferrari vs Lamborghini" hos CoolStuff.se. 15 km Ferrari och 15 km Lamborghini.

 • 40 km - 2.795 kr i "Kör en supersportbil 40 km" hos UpplevelsePresent.se

 • c:a 45-50 km - 2.995 kr i "Kör Ferrari Premium" hos CoolStuff.se.

 • 80 km - 4.995 kr (ord. 5.895 kr) i "Kör Ferrari 80 km" hos Zuperbox.se.

 • 30 min - "Kör supersportbil" hos hos LiveIt.se (2.645 kr)

 • I kombination med Lamborghini (10 km av varje) - 1.999 kr hos Upplevelse.com

 • Tre varv själv + tre varv medåkning på racingbana i "Kör supersportbil på racingbana" hos CoolStuff.se (1.595 kr). Linköping.

 • Sex varv på Mantorps motorbana - 2.995 kr hos LiveIt.se

 • Kort ett-heats maxfartstest i "Ferrari speedtest" hos CoolStuff.se (995 kr). Finns även med 2 heat för 1.895 kr. Stockholm & Göteborg.

 • Höghastighetstest på flygbana (över 200 km/h) i "Italian speed test" - 1.995 kr (LiveIt.se - då ingår även samma sak med Lamborghini).

 • Heldag i tävling på landsväg i "Ferrari challenge" hos Zuperbox.se (5.995 kr). Karlskoga.

 • Kör / hyr en Ferrari 360 Spider F1 en heldag i upplevelsen "Ferrari heldag" (8.995 kr) hos CoolStuff.se

 • Som superlyxig sportbilssemester genom Monaco, Italien mm. i upplevelsen "Supercar tour" hos Zuperbox.se (38.995 kr). Italien / Monaco.

Lamborghini

Förmodligen den kombinerat vräkigaste, mest monstruösa och överjävligt snabba sportbil som finns. Ferrari och andra italienska sportbilar får ställa sig åt sidan när det kommer till riktigt monstruösa lyxsportbilar så står Lamborghini i sin egen klass.

Det finns inget som är lagom på en Lamborghini - det är en bil som säger "Här kommer jag, titta på mig!" när du kör den. Därför är just Lamborghini så otroligt populära att provköra.

Lamborghini-modeller man kan provköra

Såhär kan man testköra Lamborghini

Samtliga kortare sträckor är på en lugnt trafikerad, slingrande landsväg. Upplevelsen finns vanligtvis tillgänglig i Borås, Göteborg, Helsingborg, Jönköping, Linköping, Malmö, Stockholm och Örebro. Tidsmässigt är det framförallt april till oktober. Undantag finns!

Porsche

Porschen kanske inte har samma extrema design och vräkighet som sina italienska syskon men det fyller den upp med charm och mjuka, smäckra linjer.

Porschen är också en best på vägen och behöver inte skämmas varken på racingbanan eller i bilsalongerna.

Porsche-modeller man kan testköra

Exempel på upplevelser där man får provåka Porsche på olika sätt:

Samtliga kortare sträckor är på en lugnt trafikerad, slingrande landsväg. Upplevelsen finns vanligtvis tillgänglig i Borås, Göteborg, Helsingborg, Jönköping, Linköping, Malmö, Stockholm och Örebro. Tidsmässigt är det framförallt april till oktober. Undantag finns!

 • Ett varv á 2200 m som passagerare i "Åk Porsche på bana" hos Upplevelse.com (649 kr).

 • Tre varv själv + tre varv medåkning på racingbana i "Kör supersportbil på racingbana" hos CoolStuff.se (1.595 kr). Linköping.

 • Kör själv åtta varv på Sturup Raceway - i "Porsche Challenge" hos LiveIt.se (2.995 kr).

 • Kör själv sex varv på Mantorp motorbana - i "Racetrack Challenge" hos LiveIt.se (2.995 kr).

 • Tre varv med 997:an på Mantorp motorbana i "Track Day" hos Upplevelse.com (7.995 kr, andra åk ingår).

 • Som galet lyxig sportbilssemester genom Monaco, Italien mm. i upplevelsen "Supercar tour" hos Zuperbox.se (38.995 kr). Italien / Monaco.

Formel 1-bil

The One Car to Rule Them All. En Formel 1-bil kan, och ska, inte jämföras med alla andra bilar i denna lista. Det är något helt utöver det vanliga och att få provåka en riktig (en RIKTIG) Formel 1-bil är i klass med att köra ett jetplan. Det är något man gör en gång i livet och sen sitter känslan kvar.

Om du inte kan förlika dig med tanken på att "bara" köra en Formula Renault 2.0 så är det följande Formel 1-bilar man har möjlighet att prova via diverse upplevelseföretag:

 • Jenson Buttons BAR Honda från 2004
 • Heinz Harald Frentztens Arrows F1 från 2002

Här är exempel på upplevelser där man får köra, eller åka med i, en Formel 1-bil:

 • Kör själv 4 varv á 4.025 m vardera - "Kör en F1-bil" hos LiveIt.se (12.995 kr - inkluderar även 3x5 varv med Formel Renault 2.0). Denna upplevelse finns i flera olika paket, detta är det billigaste. Anderstorp.

 • 4 varv som passagerare - i "Åk Formel 1" hos Upplevelse.com (5.900 kr). Anderstorp.

 • Lite fler alternativ av samma upplevelse med olika många varv finns att se här hos UpplevelsePresent.se.

Formel Renault 2.0

Hade du börjat läsa den här texten i en Formel Renault 2.0 så hade känt hur du trycktes mot sätet och varit uppe i 100 km/h ungefär...nu.

Denna racingbil gör 0-100 km/h på 2.7 sekunder. Detta är en accelerationskraft du själv kan få känna under din fot!

Formel Renault 2.0 är Formel 3 (dvs inte Formel 1) men frågan är om du kommer känna någon skillnad? Skillnad kommer du i alla fall märka i plånboken då det är något billigare att prova Formel Renault 2.0 jämfört med Formel 1-bilarna.

Exempel på upplevelser där man får prova Formel Renault 2.0

 • Kör själv och lär dig grunderna i Formel-racing som en del av Formel 3-kurs i "Formelbil Steg 1" hos Upplevelse.com (5.995 kr - inkluderar även teorikurs). Linköping.

 • Kör själv även i denna grundkurs i Formel-racing i upplevelsen "Racingförare för en dag" hos LiveIt.se (6.545 kr). I priset ingår även tävlingskörning med Volvo C70 och Go-kart.

Ariel Atom - världens snabbaste gatbil

Känner du inte till Ariel Atom? Då bör du stifta bekantskap med denna världens snabbaste gatbil. Den gör 0-100 på 3.3 sek och ditt adrenalin går från 0 till 100% på ungefär samma tid!

Ariel Atom är en bil som inte har några dörrar och ingen instrumentpanel så körkänslan är total. Man kan  bara testköra den på bana - men det är också där du vill testköra skiten ur den!

Exempel där man får prova Ariel Atom:

 • I upplevelsen "Ett varv i Ariel Atom" hos LiveIt.se (645 kr) får du testköra den med en professionell racingförare vid din sida på en 2.3 km lång bana i Linköping.

 • Från passagerarsätet i upplevelsen "Ariel Atom - renodlad racing" hos CoolStuff.se (1.895 kr). Då får du känna på fem intensiva varv på samma bana som passagerare. Eftersom du som passagerare åker med en professionell förare så går det förmodligen snabbare än i upplevelsen ovan.

 • Kör modellen "Atom Extreme" fem varv hos UpplevelsePresent.se (1.950 kr). Linköping.

Beach Buggy

Beach Buggys är gjorda för att ta sig fram i all möjlig terräng - samt att glassa runt på stranden förstås men de är också otroligt roliga att åka med på grusbana så att dammet ligger tätt. I racingvarianten av denna upplevelse får man köra på tid och dessutom ta med en passagerare i Buggyn men man kan också testa att köra Beach Buggy som "Enduro".

Exempel där man får testköra Beach Buggies:

 • Testa Beach Buggyn i 10 varv på racingbanan och se hur snabbt du kan köra i upplevelsen "Beach Buggy-racing" hos LiveIt.se (495 kr). Stockholm.

 • Kör Beach Buggyn i 30 min över stockar och sten i något som närmast kan liknas vid Enduro på fyra hjul i upplevelsen "Kör Beach Buggy"  hos Upplevelse.com (445 kr). Eskilstuna.

Chevrolet Camaro SS

Chevrolet Camaro SS är en klassisk amerikansk muskelbil som osar attityd och bränt gummi. Bilden till vänster (Chevrolet Camaro SS 2010. Wikipedia Commons) är inte exakt den bilen man kör i upplevelserna nedan.

Exempel på upplevelser där man får testköra en Chevrolet Camaro SS:

 • I upplevelsen "Track Day" hos Upplevelse.com (7.995 kr). Detta är en del av en hel motordag där ett delmoment är att få följa med en professionell förare som passagerare i en Camaro med 430 hk.

 • Provåk en Chevorolet Camaro 2SS på landsväg/motorväg som en del av upplevelsen "American Road Tour" hos LiveIt (2.995 kr) där du även får köra en Ford Mustang och en Corvette.

 • Kör en Camaro en hel dag i upplevelsen "Camaro-ägare för en dag" hos LiveIt.se (3.995 kr). Stockholm.

Chevrolet Corvette

Corvetten är en annan amerikansk muskelklassiker som många haft som barndomsdröm att få åka i. Bilen till vänster (foto: Wikipedia Commons) är inte exakt den man åker i men i följande upplevelser kan man få provåka en Corvette:

 • Upplevelsen "American Road Tour" hos LiveIt.se (2.995 kr). Här får man prova en Chevrolet Corvette Z06 - 7.0L V8 på 505hk. Stockholm.

 • Corvetten kan även, eventuellt, bland annat maxtestas på ett flygfält i upplevelsen "Top Gear Airfield" hos LiveIt.se (5.995 kr).

Dragracing-bil

Med allt snack om snabba Formel 1-bilar och Lamborghinis osv så finns det förstås inget som sätter en dragracing-bil på plats när de gäller acceleration.

En acceleration 0-100 km / h på under en sekund gör att du kommer att få hjärtat permanent placerat i halsgropen och du kommer förmodligen aldrig hitta andan du tappar. Det är helt enkelt en utomjordslig känsla!

Dragracing kan du få prova på, som passagerare, i följande upplevelser:

Ford Mustang

Ford Mustang 5.0 V8 är en favoritbil hos många och man kan få provåka den på olika sätt men det roligaste är nog som "drifting" som den passar utmärkt för.

Drifting ("galet sidvägssladdande" skulle kunna vara den svenska översättningen) innebär att du får maxa ut motorn medan du sladdar sidledes och hör hur däcken tjuter - då är du och Mustangen i 100%-ig symbios.

Exempel på upplevelser där man får prova Ford Mustang:

 • Ratta själv Mustangen, gör "donuts" och få bredställ i upplevelsen "Drifting - kör själv" hos Upplevelse.com (3.900 kr). Malmö.

 • Motsvarande drifting-kurs finns också i tre olika nivåer  av varierande pris hos UpplevelsePresent.se.

 • Sitt med som passagerare under drifting i upplevelsen "Drifting - medåk" hos Upplevelse.com (795 kr). Malmö.

 • Provåk en Ford Mustang GT på landsväg/motorväg som en del av upplevelsen "American Road Tour" hos LiveIt.se (2.995 kr) där du även får köra en Camaro och en Corvette. Stockholm.

 • Ford Mustang kan även, eventuellt, bland annat maxtestas på ett flygfält i upplevelsen "Top Gear Airfield" hos LiveIt.se (5.995 kr).

KTM X-bow

KTM X-bow är en annorlunda och relativt okänd supersportbil. Chassit är helt gjort helt i kolfiber och är den ultimata sportbilsupplevelsen. Du kan testa denna under 10 km körning på allmän landsväg, och de få du möter längs denna väg kommer under vad det var för rymdskepp de precis passerade.

Pris: 795 kr. Kan bokas på Upplevelse.com

Limousine

Limousiner är klassisk billyx som man känner igen från Hollywood och stora politikermöten osv. Nu kan du själv känna på lyxen och glassa runt i olika typer av limousinger i följande upplevelser:

 • Klassisk vit Lincoln Town Car Super Strech i "Karaoke-limo" hos UpplevelsePresent.se (1.600 kr). Malmö.

 • Rosa limo i "Pink Limo" hos UpplevelsePresent.se (2.000 kr). Skåne.

 • Hummer-limousine i "Hummer limo" hos UpplevelsePresent.se (4.000 kr). Stockholm.

Nascar

Nascar-racing ses ibland som en ganska lustig amerikansk typ av racing då de snabba bilarna oftast bara kör runt i en ovalformad bana - varv efter varv. Tjusningen i denna sport ligger dock i vilka hastigheter bilarna kommer upp i tillsammans med närheten till andra bilar och åskådare. Att sitta i nära 200 km / h och plattan i mattan nästan hela tiden är något som är unikt för Nascar. Prova själv:

 • Kör själv i upplevelsen "Nascar halvdag" hos Zuperbox.se (4.795 kr). Miami (USA).

 • Åk med som passagerare i "Nascar medåkning" hos Zuperbox.se (1.195 kr). Miami (USA).

Renault Megane RS - världens snabbaste framhjulsdrivna bil

Renault Megane RS är världens snabbaste framhjulsdrivna bil och den kan du få testköra i 20 varv på bana. Skillnaden på att köra racing i en framhjulsdriven bil är att du förmodligen kör en framhjulsdriven bil till vardags och lärdomarna från banan kan lättare appliceras i din vardagskörning.

I upplevelsen "Racing School" får du inte bara testköra Renault Megane RS, du får också en heldagskurs där du lär dig racing på riktigt (man får även prova på att köra Renault Megane RS lite i upplevelsen "Track Day" från Upplevelse.com).

Pris: 6.995 kr. Kan bokas på Upplevelse.com

Rolls Royce Phantom

Det finns bilar som känns lyxiga, sen finns det lyxbilar, riktiga lyxbilar och slutligen i klassen över alla andra står Rolls Royce Phantom.

Den är dock inte bara en lyxbil utan därtill ett riktigt kraftpaket under motorn också. I denna upplevelse får du testköra bilen tillsammans med en vän i 90 min.

Pris: 9.995 kr. Kan bokas på Zuperbox.se

Övriga snabba och / eller lyxiga bilar man kan prova:

BMW 130i cup, Nissan 300zx eller Volvo 740 (rally) - vinter drifting

Det kanske inte är just bilarna som lockar i denna upplevelse. Men dessa specialombyggda bilar är perfekta för att köra på den vinterplogade bana med höga vallar, där man kör dem. Det är vinterrally och drifting på hög nivå! En snabbare eller lyxigare bil hade du förmodligen varken kunnat hålla på banan eller betala självrisken för.

Pris: 2.495 kr. Kan bokas på Upplevelse.com

Volvo S40 Racing

För den som älskar att gå och titta på svensk racing och vill prova att åka med som passagerare kan man göra det i en Volvo S40 Racing i upplevelsen "Provåk S40 Racing" hos UpplevelsePresent.se (1.650 kr) i fyra varv á 2.2 km per varv.

Rallyombyggd Volvo 740

Det vore överdrivet att kalla Volvo 740 för ett muskelpaket, monster till bil eller kanske ens en "snabb bil" som ju denna artikel handlar om.

Många skulle kanske kalla den "Svensson-bil" men denna rallyombyggda Volvo 740 är ändå grymt kul att köra just för att de har den där vardagliga känslan som du kan ta med dig i din vardagliga körning, på ett sätt som de "riktiga" sportbilarna inte kan. Den är dessutom precis lagom snabb för de banor man kör den på.

Exempel på hur du kan få provköra rallyombyggda Volvo 740's:

 • På snö i upplevelsen  "Vinter drifting" hos Upplevelse.com (2.495 kr).

 • På grus och asfalt i upplevelsen "Kör Rally" hos LiveIt.se (2.495 kr)

Dessutom:

Övriga (inte speciellt snabba eller lyxiga) bilar man kan testköra:

 • Scania-lastbil - på testbanan i Södertälje i "Scania truck day" hos UpplevelsePresent.sse.

 • Land Rover - i terrängkörning i upplevelsen "Avancerad Terrängkörning" hos LiveIt.se (2.545 kr).

 • Armébilen TGB 11 - i "Militärjeepsafari" hos UpplevelsePresent.se (7.400 kr).

 • Toyota LandCruiser 150 - terrängkörning i upplevelsen "Arlanda SUV Experience" hos UpplevelsePresent.se (1.995 kr).

 • Jeep - terrängkörning i upplevelsen "Terrängkörning med Jeep" hos Upplevelse.com (795 kr)

 • Volvo 240 - i upplevelsen "Folkrace" som de flesta upplevelseföretag har, tex CoolStuff.se (995 kr). Folkrace finns även med Volvo 740.

Att tänka på när du bokar en motorupplevelse

Generellt för dessa motorupplevelser gäller:

 • Körning på allmän väg är oftast på en landsväg med lite trafik och som har en del svängar och tillåter lite roligare körning.

 • B-körkort krävs för alla upplevelser där man kör själv.

 • All utrustning ingår men du bör ha mjuka kläder och bra skor.

 • Försäkring ingår men du står själv för självrisken (som kan vara mycket hög!).

 • Upplevelseföretagen garanterar inte att det är exakt den bilmodellen som står angiven som man får köra vid ett specifikt datum. Om du absolut vill åka en speciell modell så ta kontakt med företaget först.

Upplevelseföretagen som säljer motorupplevelser

Räkna med att priser, utbud och modeller ändras gradvis allteftersom denna artikel blir äldre. Med reservation för detta samt att jag själv har missuppfattat produktinformationen. Se varje produktinformation för exakta information om vilka platser upplevelsen finns.


Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

2 kommentarer

kristina - 2015-05-23

Hej! Finns det ingenstans i sverige där man kan test köra en dodge viper ? :)


Camilla - 2013-12-29

Vilka bra julklappstips! Sambon älskar f1, han skuller svimma av lycka om han fick köra en f1-bil!