Presenttips.se logo

Sämsta presenterna i historien

2015-09-30 av Christoffer
De 7 sämsta presenterna i historien

Jag vet att man inte får klaga på presenter, man ska vara glad för allt man får, att man är privilegierad nog att ha en familj, att man får presenter och julklappar och så vidare. Men, ibland är de saker man får rätt...missanpassade. Så innan vi gråter ikapp över stickade yllesockor från moster och andra I-landsproblem så tänk på vilka genomusla presenter som personer och folk gett varandra genom historien. Jag lovar att det sätter yllesockorna i lite perspektiv.

1. Trojanska hästen

Ingen lista som handlar om dåliga presenter är komplett utan att nämna den trojanska hästen. När grekerna erbjöd trojanerna den storslagna gåvan var det tyvärr inte för att de ville fräscha upp sina fienders stadskärna, utan tvärtom för att bekämpa dem i det historiska kriget.

Presenten var en såkallad "present i present", hästen var fylld med greker som hoppade ur den mitt i natten och slog ihjäl trojanerna. Krig eller inte krig, det kommer alltid vara ohövligt att ge presenter som har ihjäl mottagaren.

2. Elden

Prometheus är en av den grekiska mytologins främsta kändisar. Han ville ge mänskligheten en present av det finare slaget: han ville ge henne elden. Det kanske inte verkar så hett nu, då man kan fråga vilken främling på stan efter eld, men på den tiden var det i princip i klass med att ge mänskligheten Internet.

Införskaffandet av presenten gjorde dock att han hamnade på denna lista – han försökte nämligen stjäla den från gudarna. Som du vet är en snattad present inte en bra present. Som straff blev han bunden vid en klippa, där en örn ständigt hackade ut hans konstant växande lever.

Lärdom: Sno inte dina presenter...och ibland är ett presentkort inte ett så dumt andraalternativ.

3. van Goghs öra

Fullständigt aprak på absint fick van Gogh den genialiska idén att ge en "personlig present" till sin vän Rachel. Nu var ju inte en skön fotomugg med "Världens bästa snubbe" ett alternativ på den tiden men man tycker ju att han kanske borde kunnat rigga något motsvarande med sina egna penslar.

Men nej, han skar helt enkelt av sig sitt öra och gav bort. Tänk er dessutom hur obekvämt det hade blivit om Vincent öppnat sitt paket och fått ett par hörlurar av Rachel! Nä, att ge bort saker från kroppen är generellt sett en mycket dålig idé.

4. Amerianska arméns filtar till indianerna

Nu är förvisso bevisen kring denna present omtvistade och förmodligen helt uppdiktade men vi kan ta med det som ett moraliskt exempel. Det sägs i alla fall att när den amerikanska armén belägrade Fort Pitt år 1763 så kom de på den moraliskt tvivelaktiga idén att ge filtar till indianerna som var inne i fortet. Filtar tänker du? Det är väl ingen biggie?

Nu är ju en filt kanske inte den sämsta presenten om det inte var så att man gnuggat in filtarna med smittkoppor i syfte att smitta ner indianerna. Om, ett väldigt stort om, det nu hänt så är det ju inte på något sätt ok.

Lärdomen är nog att om din partner klagar på att han eller hon inte fick något av dig i julklapp så funkar det inte med att svara: "Men jag gav ju dig vinterkräksjukan förra månaden ju!".

5. Et tu, Brute

Tre kardinalregler när man ger någon en present är: 1. Ge presenten inslagen, 2. Ge något mottagaren vill ha eller behöver och 3. Var försiktig när du ger den. Åtminstone två av dessa bröt Brutus mot när han gav Caesar en överraskningspresent och levererade en dolk i ryggen på honom.

Detta var varken ett försiktigt överlämnande och den var dessutom inte inslagen. I många kulturer, och säkert även i den romerska, är en kniv dessutom en tveksam typ av present som man oftast ska undvika.

6. Kåda, guld och röka till en nyfödd?

Att ge presenter till nyfödda är ju både lätt och svårt på en och samma gång. Alltså, de förväntar sig ju ingenting men samtidigt är de ju inte direkt varse om att de får presenter heller. Om man nu går ihop med två kollegor och påtar sig ett rätt namn som förpliktigar: "De tre vise männen" så, ja, då får man faktiskt leverera.

Guld...jo, det kan jag förvisso förstå. Det är något man kan behålla och som jesusbarnet kanske kunde casha in när han fyllde 15 och ville ha sin egen åsna eller något.

Rökelse...nä, nu kanske inte det är direkt ohälsosamt men vad ger man för signaler om man ger röka till ett litet barn liksom. Att ge eldbaserade julklappar till någon som sover i en halmsäng känns inte heller speciellt genomtänkt.

Myrra...för er som inte vet så är det som en sorts kåda som man eldar för att det doftar gott. Det låter som jazztobak i mina öron men även om det ju inte är det så vad 17 ska en nyfödd med kåda till!? Vad är det för fel med en halmdocka?!

Lektionen är nog: bara för att man kallar sig smart och har skägg som en jultomte så innebär det inte automatiskt att man är en guru på julklappsfronten.

7. Pandoras ask

Enligt grekisk mytologi (ja, vi är tillbaka där igen) så var Pandora den första kvinnan på jorden som skapats av gudarna. Först fick Pandora en massa riktigt grymma presenter: kläder av Athena, skönhet av Afrodite, musikalitet av Apollo och talkonsten av Hermes. Dessa är ju rätt svåra att toppa och Pandora lär ju haft en del ångest över hur sjutton vad hon skulle ge nästa födelsedagskalas hos typ Hermes: "Ja, jag fick ju talkonsten av dig förra året men här får du ett krus med lite ekologisk olivolja...eh....host, host...".

Nånstans där blev i alla fall Zeus riktigt gramse. Han samlade ihop till en presentkorg med allt möjligt ont han kunde hitta: sjukdomar, smärta, inkomstskatter och sånt och la det i en vas (inte i en ask, faktiskt) som han gav till Pandora. Detta var ju inte vänskapligt någonstans och Magdalena Ribbing hade nog haft ett och annat att säga om detta. Inte nog med att Pandora inte fick en snygg klänning eller en antik spikmatta eller vad som nu kan ha varit inne på den tiden, innehållet spred sig dessutom till hela mänskligheten!

Vad har vi missat?

Ja, detta var ju rätt genomusla presenter men visst har vi väl missat någon ännu sämre present i historien? Tipsa gärna i kommentarsfältet!


Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.