Recension av upplevelsen takvandring

2014-07-28 av Christoffer
Recension av upplevelsen takvandring
Foto: Jessica Björkwall

Takvandring är en upplevelse som man kan göra i Stockholm eller Sundsvall och det är också de enda två platserna i världen där man kan göra det. I Stockholm, där jag testade takvandringen, gör man detta på Riddarholmen ovanpå det gamla Riksdagshuset. Man går alltså inte några längre sträckor över ett stort antal byggnader, man har istället plockat russinen ur kakan och valt den bästa platsen i Stockholm. Riddarholmen ligger ju optimalt mitt i Stockholm med perfekt utsikt över hela staden: Gamla stan, Södermalm, Kungsholmen och City men man ser mycket längre än så.

Inför takvandringen Inför takvandringen får vi kort information och tar på oss säkerhetsutrustningen.

Vi är c:a 10 personer i gruppen som tillsammans med guiden och en säkerhetsansvarig går tillsammans denna strålande vackra julikväll. Flertalet har fått upplevelsen som present men några har valt att göra det för att de tyckte att det verkade spännande och roligt. Vi möts mitt på Riddarholmen och går uppför trapporna till vinden på byggnaden där vi får vår sele och en hjälm. Sen kliver vi ut på taken och kopplar in oss i stålvajern som går längs med hela taket. Det känns tryggt och professionellt hela vägen.

takvandring Man går på sluttande tak men på en gång speciellt utlagd för takvandringen.[/caption]

Takvandring är en spännande, om än inte läskig, guidad tur över Stockholm. Det handlar , som namnet antyder, alltså om att stilla vandra (inte klättra) längs en speciellt utsatt bana. Fokus är alltså inte på adrenalin och äventyr utan utsikter och insikter. Utsikten torde vara den bästa i hela Stockholm, just för att man kan se hela stadskärnan högt uppifrån och mitt ifrån kärnan av staden. Insikterna kommer när guiden berättar små anekdoter baserat på de platser och byggnader man ser ut över.

Efter den timlånga turen så har jag inte bara njutit av utsikten utan även fått upp ett intresse för Stockholms historia. Det känns som ett självklart val att gå ned till Gamla Stan efteråt och ta en fika och prata. Hela guidningen, turen och upplevelsen känns generellt sett väldigt balanserat. Det är lagom långt och en bra mix mellan guidning och utsiktsupplevelse. Jag tänker spontant när jag går därifrån att "Åh, det här borde jag ta med den och den personen på någon gång!". Kul!

Pris: 595 kr (Stockholm). Boka Takvandring på Upplevelse.com.

 

Takvandring som present?

Åt vem/vilka passar en takvandring som present. Här är några förlag:
  • Bröllopspresent - det är en optimal bröllopspresent. Det är något paret får uppleva tillsammans och det är lagom spännande.
  • Till övriga par att göra tillsammans eller till singeln för nästa dejt. - Det är en romantisk present som inspirerat flertalet till att fria under tidigare takvandringar.
  • Åt vännen som besöker Stockholm som turist
  • Till den bekanta som gillar historia.
  • Till stockholmsentusiasten
  • Till någon som är intresserad av kultur och/eller arkitektur
  • Till den som gillar lite vardagsäventyr - även om det inte är en adrenalinupplevelse så är det trevligt för den äventyrslystne.
  • Om man inte känner personen speciellt väl. Det känns som en present som borde vara trevlig för en majoritet av personer (om man inte har extrem höjdrädsla)
  • Företagspresent - av ovanstående anledning känns detta också som något som borde passa väl att ge till sina anställda eller att bjuda en kund på.

Fler foton

stockholm Stockholm från en annan synvinkel än man är van vid.[/caption]

takvandring utsikt Man stannar ofta och begrundar utsikten.[/caption]

Strålande julikväll

riddarholmen Högst upp på taknocken


Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

1 kommentar

Jonas - 2020-01-30

Det finns en ännu häftigare takvandring på Uppsala slott! Kan verkligen tipsa om den då du får tillträde till riktigt maffiga rum inne i slottet och en spännande historia! Det är goadventure.se som har hand om den!