Presentrecension: Middag i mörker på Svartklubben i Stockholm

2012-12-17 av Christoffer
Presentrecension: Middag i mörker på Svartklubben i Stockholm

Vad händer när man blir berövad sin syn? Förstärks andra sinnen? Hur kommunicerar man? Detta är några av de frågor jag själv funderade på innan jag satte foten på en av Stockholms mest besynnerliga restauranger och upplevelser.

Jag tog med min flickvän en lördag i december för att prova på denna mörka upplevelse. Jag gjorde det som en överraskning till henne och efter en fördrink på Skrapan med utsikt över ett fantastiskt vintervitt Stockholm gick vi mot Svartklubben. Vi kom fram till restaurangen och efter att ha betalat osv ledde ägaren Ulf, som liksom alla servitörer är synskadad, in oss i lokalen.  Då hände något jag inte var förberedd på.

KBT-terapi för mörkrädsla och klaustrofobi?

Man tycker ju att man upplevt mörker innan. Svarta nätter på landsbygden, mörklagda rum, mörkblindheten när man går från ett ljust rum ner i en källare och letar efter knappen. Men det mörker man upplever i restauranglokalen är kompakt och nästan påtagligt. Min flickvän fick helt plötsligt starka klaustrofobikänslor och vi var faktiskt tvungna att gå ut nästan på direkten.

Ulf förklarade med lugn och trygg röst att detta händer lite nu och då och förklarade lite olika knep för att göra det lättare. Ett av dessa knep var att börja blunda redan innan man går in i lokalen eftersom det kommunicerar till hjärnan att "detta är normalt". Hjärnan är helt enkelt van vid att slutna ögon innebär mörker, vilket förtar detta kompakta mörker.

Knepet fungerade och när rädslan lade sig omvandlades det snarare till en kick när rädslan övervanns. Sakta men säkert började mörkret sluta kännas som något jobbigt och när förrätten kommer in kändes det närmast som en trygghet förklarade min flickvän. Jag själv pustade ut efter att ha försatt henne i denna situation!

Praktiska svårigheter i mörkret

Allt eftersom maten kommer in börjar en rad praktiska utmaningar: hur hittar man sin ölflaska utan att välta den? var ställde jag mitt glas? har jag någon mat kvar på tallriken? hur gör jag så att jag inte häller upp för mycket öl i glaset så att det svämmar över?

Jag tyckte personligen att denna typ av problemlösning var väldigt intressant och man blir omedelbart insatt i vissa av de svårigheter som det innebär att vara synskadad. Man måste använda sig av minnet i mycket större utsträckning eftersom man inte kan använda synen som hjälp. Sen får man använda små tricks, tex att stoppa ner en del av fingret i glaset så man känner när glaset är nästan fyllt. Man får också se till att äta betydligt mer med händerna än man är van (framförallt när salladen trillar av gaffeln för femtioelfte gången!).

En relativt oväntad svårighet var att jag faktiskt blev lite trött i ögonen av att titta i mörkret (många väljer dock att blunda hela tiden) men annars finns det också några saker som blir bättre av att vara i mörker.

Mat och musik

Man brukar säga att andra sinnen skärps när man inte kan använda synen, även om jag inte direkt märkte något av det. Men en klart positiv sak med att vara i mörker är att blygsel blir en betydligt mindre faktor. När Ulf o Co drar igång musikspelande och lite allsång är det ganska mycket lättare att sjunga med än det hade varit i en klart upplyst lokal!

Smaksensationen är, för min del, en besvikelse. När maten kommer in försöker vi och våra bordsgrannar förstå vad det är vi äter. Efter är några tuggor är vi ganska säkra på att vi äter falukorv med potatismos med lite brunsås bredvid. När kocken berättar att vi ätit kycklingrullader med hjortfärs på en portvinssås och jordärtspuré blir vi riktigt förvånade!

Tyvärr verkar det alltså som att man äter mycket med ögonen och att förväntningen på hur maten ska smaka förhöjer smakupplevelsen, att ta bort denna synupplevelse förtar också smakupplevelsen. Det är i alla fall min uppfattning.

maten på svartklubbenMaten och våra bordsgrannar. I bakgrunden spelar Ulf gitarr och sjunger...I alla fall som de såg ut för mig :)

Utöver smakupplevelsen får vi alltså också en musikupplevelse där Ulf och de andra servitörerna spelar gitarr och sjunger.  Emellanåt bjuds även publiken att sjunga med i låtarna, som till mångt och mycket handlar om mörker, "blind dates" osv. I programbladet står det att det är en musikupplevelse i världsklass och även om Ulf har en fantastisk sångröst känns det mer som en helt ok trubadur på en restaurang. Flickvännen, som är mer intresserad av sång, är dock desto mer imponerad.

När efterrätten och kaffet är avslutat frågar Ulf ut i lokalen hur lång tid vi tror att vi suttit där inne och det är riktigt svårt att bedöma. Jag har själv fel på 1.5 h! Vi säger adjö till våra bordsgrannar, som vi inte sett under hela kvällen, och går ut i bardunklet. Det känns som att gå rakt in i solen!

Vad tyckte vi?

Mörkerupplevelsen är verkligen något helt annat än att bara vara i ett mörkt rum. Mycket mer. Det handlar om att nyupptäcka saker i världen runt omkring en som vanligtvis passerar en obemärkt förbi. Man blir under ett par timmar försatt i en helt annan värld, bokstavligt talat, och ur den synpunkten är detta en otroligt spännande upplevelse.

För min flickvän blir det närmast en session kognitiv beteendeterapi. När hennes första rädsla lagt sig så intensifierades upplevelsen mångdubbelt, på gränsen till en kick.

Även om maten "lät" spännande när de förklarade den så smakade den faktiskt...falukorv med potatismos. Oavsett om det är påverkat av mörkret eller inte så kanske det hade varit lite mer spännande om de bjudit på lite mer vågade och komplexa smaker och kryddningar.

De utnyttjar en del av mörkrets fördelar till viss del men det hade nog varit roligt med lite fler utmaningar till att ännu mer förstå mörkrets (och de synskadades) begränsningar och möjligheter.

Slutbetyget för upplevelsen blir ändå väl godkänt, det är en upplevelse av hög klass och något mycket annorlunda att bjuda sin flickvän eller pojkvän på. Det ÄR en smakupplevelse, men kanske inte på det sätt man tror att det ska bli.

Såhär bokar man

  • Pris: C:a 790 kr per person (för en trerättersmeny)
  • Var kan man boka: (referens saknas) (790 kr pp), Upplevelsepresent.se (1.495 kr för två). Upplevelsen kan också köpas som ett weekend-paket inklusive hotell från LiveIt.se (3.195 kr för två)


Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.