Åtta presenter till kompisen som fastnade någonstans mellan 70- och 80-talet

2014-09-11 av Freddi
Åtta presenter till kompisen som fastnade någonstans mellan 70- och 80-talet

Har du också en kompis som liksom aldrig riktigt tog sig helhjärtat förbi 80-talet utan stannade kvar där i skarven mellan 70- och 80-talet? När man pratar med kompisen påstår denne att den vet att vi numer lever på 2010-talet och att ABBA är splittrat och att ALLA vet att Elton Johns spektakulära klädsmak inte enbart handlade om att han tycker ovanligt mycket om saker som glittrar. Men när 70- eller 80-talet nämns blir kompisens blick fjärrskådande och ett fånigt litet leende växer fram på läpparna. Då vet man att denne fastnat där någonstans i skarven.

Som en god vän måste du försöka hitta den balans - mellan dåtid och nutid - som är minst smärtsam för kompisen. Ska du till exempel köpa en present så får du inte ge dig på senaste iPhonen eller något annat av vår tid - för då kan du skapa en profylaktisk chock som kan vara svår för kompisen att ta sig ur. Du måste således linda in nutid i dåtid så att kompisen får en chans att samexistera i båda tider.

Här kommer åtta presenter som kan hjälpa dig med detta.

PAC-MAN NOSTALGI

1. PAC-MAN NOSTALGI

Referenser till datorer och dataspel är ok, så länge man försöker hitta så tidiga referenser som möjligt. Denna flasköppnare i PAC-MAN utförande blir därför perfekt. Spelet skapades av en Japansk datatekniker 1980 och landar precis mitt i kompisens trygghetszon.

Skydd för iPad

2. PADINTOSH KAMOUFLERAR MODER TEKNOLOGI

Detta är en perfekt present för din kompis som aldrig kunnat släppa att Apple Mac 128k inte fortsatte att var det senaste inom tekniken för all framtid (den kunde ju både skriva och prata själv). Men genom att kamouflera en iPad 2 till en gammal Mac kan din kompis långsamt skolas in i den moderna erans teknik. Det är både pedagogiskt och slugt.

DRINKUNDERLÄGG FÖR CHALMUN'S CANTINA

3. DRINKUNDERLÄGG FÖR CHALMUN'S CANTINA

Med stor sannolikhet får din kompis hjärtinfarkt varje gång man frågar vad denne tycker om de nya Star Wars filmerna. De som gjordes på 70- och 80-talen är de enda riktiga och allt senare är skräp. (Detta är väl en av de få sakerna som man kan ge kompisen rätt i - även om det är lite att ta i att köpa hem samlarfigurer av Jar-Jar Binks och bränna sönder med skärbrännare.)Drinkunderlägg med klassiska motiv från den första filmen kan nog lugna ner kompisen och ge denne upplevelsen av att sitta på Chlmun's Cantiana.

GAMMAL BANDSPELARE SOM HÖGTALARE

4. GAMMAL BANDSPELARE SOM HÖGTALARE

Här är ännu ett alternativ om du vill hjälpa din kompis in i 2010-talet. Det ser ut som en gammal bandspelare - att spela upp blandband på som senaste kärleken komponerat ihop; men är i själva verket en högtalare till iPhonen. Du öppnar luckan, stoppar in iPhonen och trycker på play.

Boken: "Glassnostalgi"

5. GLASS VAR BÄTTRE FÖRR

"Allt var bättre förr", bör vara din kompis standardreplik. Och framförallt när man pratar om glass. På 70- och 80-talet var glassarna godare, billigare och större. Framförallt större. Glassbåten 1974 var stor som ett dasslock medan den numer är liten som en fingerborg. (Att din kompis själv vuxit och blivit större i förhållande till glassarna finns inte med i kalkylen).Med en bok om nostalgiglass kan din kompis sitta och bläddra och drömma sig tillbaks till gångna somras glassglädje.

149 kr hos Roliga prylar

Buybutton obsolete

RETROMODERN DISCOKULA

6. RETROMODERN DISCOKULA

Det finns ju en del prylar som kommer tillbaks och blir moderna igen på ett retroromantiskt vis. Om du upplever att din kompis är lite svårflirtad kan du alltid prova med en discokula. Den var inne både på 70 /80-talen och så även idag. Då behöver du inte manipulera eller dra några valser. Detta är på riktigt.

VINYLSPELARE FÖR NUTID

7. VINYLSPELARE FÖR NUTID

Detta är en sådan produkt som ska lura din kompis in i nutid. Med stor sannolikhet sitter kompisen med en avsevärd samling vinylskivor som denne spelar på en gammal utsliten vinylspelare som hoppar och repar - utan att kompisen för ett ögonblick slutar att hävda att det låter bättre än vilken CD-skiva eller mp3-fil som helst.Med ION Audio Profile LP kan du motivera din kompis att lägga över sin samling till datorn och inbilla denne att det "perfekta" ljudet bevaras eftersom det spelades av från en vinylspelare.

1098 kr hos Conrad

Whiskeyglas från Blade Runner

8. WHISKEYGLAS FRÅN BLADE RUNNER

Ska man nämna en skådespelare som personifierar epoken som din kompis fastnat i så är det Harisson Ford. Han var Han Solo i Star Wars, Indana Jones och Blade Runner. Tre av den tidens största filmfenomen. Med en replika av Blade Runners whiskeyglas från filmen kan din kompis verkligen dricka sig tillbaka till sin tid. En stund av nostalgisk avkoppling med ett handgjort kristallglas kan vara lugnande för nerverna.


Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

1 kommentar

Jesper - 2014-09-22

Cool artikel. Jag älskar pacman!