9 avskedspresenter till en ÄKTA backpacker

2013-02-23 av Christoffer
9 avskedspresenter till en ÄKTA backpacker

Om du inte har varit ute och rest som backpacker har du kanske missat hela denna subkultur där man söker efter det nya, det outforskade och det unika...men som ganska ofta upptäcker samma sak som föregående backpackers.

För att bli en riktigt creddig backpacker vare sig man utforskar indianstammar i Amazonas eller festar på Khao San Road i Bangkok handlar det om att distansiera sig från den materiella världen och, framförallt vanliga turister! Produkter som är handgjorda, har en historia, känns gammaldags eller är naturliga ligger högt upp på listan.

Detta är därför några bra avskedspresenter till en Äkta Backpacker:

Läderbok för anteckningar

1. Läderbok för anteckningar

När man sitter på det där sköna hostelet i Sydamerika så uppkommer ofta en stark känsla av livskunskap och djupsinnighet hos en Äkta Backpacker. Dessa tankar, eller dagboksanteckningar, måste föras ned på pränt tillsammans med andra insikter och minnen från resan. Då dessa tankar och ord har en ganska hög nivå av visdom kan de ju förstås inte skrivas ner i ett vanligt kollegieblock. En motsvarande anteckningsbok kan också vara en riktigt Äkta ersättare till en kamera då man kan handmåla av varenda scen i anteckningsboken.

Då duger förmodligen bara en äkta, gammaldags anteckningsbok med läderomslag. På så sätt kan den Äkta Backpackern känna sig som en av de första Hemingwayianska upptäckarna på en ny kontinent.

Från 189 kr hos Roliga prylar

Buybutton obsolete

begagnade böcker

2. Sliten gammal bok

Av ungefär samma anledning som man vill ha en gammaldags anteckningsbok så duger inget annat än en gammal bok för att läsa heller. En ny, fräsch bok doftar lite för mycket materialism så det går ju inte för sig. Dessa begagnade böcker kommer man i och för sig över nästan varsomhelst på resan men om man ska kännas Äkta redan på Arlanda så behöver man ju boken redan då.

Du har då två alternativ: antingen köper du den där nya boken från topplistan (som den Äkta Backpackern egentligen vill läsa) och häller på lite te samt lägger den i solen ett par dagar så den får den där härligt slitna, creddiga känslan. Eller så köper du en begagnad bok baserat på den sämsta kvalitetsgraden från Amazon.

Boken ska helst vara från någon klassisk författare från landet backpackern ska till, gärna från någon revolutionär och allra helst med dryga 50 år på nacken.

Morfars gamla ryggsäck

3. Morfars gamla ryggsäck

Även om morfars gamla ryggsäck i khakifärgat tyg förmodligen kommer gå sönder vid första kastet vid bagagehanteringen så kommer den kännas jäkligt Äkta att packa sakerna i. Även om den håller längre än så och inte har moderna bekvämligheter som padding för ryggen och justerbara remmar så är ju det viktigaste att den ser snygg ut på det där slitna sättet.

En liknande ryggsäck kan man nog också hitta på Tradera eller Blocket.

Produkter av naturliga råvaror

4. Produkter av naturliga råvaror

Om du vill köpa något litet och användbart se då, för guds skull, till att produkten är gjord av naturliga råvaror. Leta efter saker gjorda av trä, hampa, läder, linne eller apoteksvaror gjorda av extrakt från olika växter. Kombinera gärna, tex en tandborste i balsaträ och tandtråd av hampasnöre!

Här är några förslag på produkter som alltid är användbara när man ska ut och backpacka: Sandaler, solglasögon, guidebok (tex Lonely Planet), myggspray, ficklampa mm.

- hos hemmet eller liknande

Kan köpas lite överallt.

En souvenir från Sverige

5. Någon souvenirgåva hemifrån

Eftersom den Äkta Backpackern i jakt på den Unika Upplevelsen kommer att försöka knyta så nära kontakt med lokalbefolkningen som hen kan så kan det då vara mycket praktiskt att ha något med sig hemifrån att ge bort. En dalahäst till indianfamiljen på Borneo eller kanske en nyckelring med älgar till den gästvänliga kvinnan på Costa Rica? Se till att souvenirerna inte är skrymmande eller tunga bara.

Från 100 kr hos svenskasaker.se

Buybutton obsolete

Reseparlör

6. En reseparlör

Inget är så creddigt och så äkta som att kunna som det lokala språket. Ju mindre och mer komplicerat språket är desto bättre. Om backpackern ska till Sydamerika så kan en reseparlör på spanska vara mycket användbar (se också punkt #2). Ska hen resa runt i flera olika länder kan du själv skapa en reseparlör i Anteckningsboken Med Läderomslag (enligt punkt #1). Sammanställ viktiga ord och fraser från små och stora språk, du kan hitta som du kan skriva av.

Från cirka 50 kr hos Bokus

En sarong

7. En sarong eller stort tygstycke

I "Liftarens Guide till Galaxen" av Douglas Adams har liftarna alltid med sig en handduk då de är praktiska av hundratals anledningar där torka sig bara är en. Det ligger nåt visst i det. Ett större tygstycke, tex en sarong eller en handduk kan användas som: handduk, täcke, strandunderlag, ihoppulat till en kudde, myggnät, bärpåse, höftskynke, rep, solskydd, regnskydd, vindskydd, social avskärmning och mycket annat. Självklart kan du inte köpa sarongen / tygstycket på H&M utan försök hitta något lite mer unikt ställe att köpa den på, eller sy den själv!

Från 100 kr hos allsarongs.com

Diverse apoteksartiklar för långresan

8. Diverse apoteksartiklar

Den här presenten kan kanske bli lite svår att förankra då en Äkta Backpacker inte vill ha en massa moderna läkemedel från multinationella läkemedelsföretag liksom. Lite skit rensar magen och "lite diarre har väl ingen dött av". En historia om hur man fick en behandling av en zimbawiansk medicinman är en historia som gärna slår "Nä, jag tog några immodium och så var det lugnt".

Samtidigt vill ju den Äkta Backpackern äta där lokalbefolkningen äter och äta vad de äter, även om det råkar vara Marinerad Myrslok eller Stafylokockiansk Strutsburgare. Ibland är viljan större än tarmfloran klarar av och även den Äkta Backpackern vill ha västerländsk medicin när Montezumas hämnd drabbar. Förpacka dem i burkar enligt #4 bara så ska det nog gå hem.

Från 100 kr hos apoteket.se

Buybutton obsolete

Gammaldags reseverktyg

9. Gammaldags reseverktyg

Ett tydligt avståndstagande till andra turister är liksom "morfars gamla ryggsäck" andra gammaldags reseattiraljer och verktyg som användes under tidigt 1900-tal. Tänk Hemingway, Livingstone och Indiana Jones så är du nära sanningen.

Det spelar förstås ingen roll om den Äkta Backpackern aldrig tidigare använt en kompass, om den handgjorda kartan över Asien har med länder som Persien och Indokina, om det är förbannat opraktiskt att skriva med fjäderpenna och bläck eller om den analoga kameran väger ett ton. Att gå vilse blir bara ytterligare en creddig historia och ingen kan påstå motsatsen då man inte kan framkalla fotobevisen förrän man kommer till civilisationen.

...eller, vad säger du?

Håller du med om att ovanstående presenter är perfekta för den Äkta Backpackern eller vill du komplettera med egna tips? Skriv gärna dina bästa tips i kommentarsfältet nedan.


Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.