5 saker du bör tänka på om du köper lotter som present

2012-11-15 av Christoffer
5 saker du bör tänka på om du köper lotter som present

En vanlig, men ack så farlig, present att köpa som julklapp eller liknande är lotter. Kring jul gör bland annat Trisslotteriet väldigt mycket reklam för att man ska ge varandra lotter som julklapp och nog är det en bra present men den kräver en del eftertanke. Nu är chanserna oändligt små att mottagaren faktiskt får en storvinst men för att hantera det scenariot bör du åtminstone planera för det. Här listar vi därför några saker du bör tänka på:

  1. Grundregeln är att från att du bestämmer dig för att köpa lotter så se aldrig lotterna som dina. Om du ens börjar tänka tanken så ta dem själv och köp en ny bunt lotter. Detta kommer skydda dig från tanken att "shit, jag som tänkte skrapa den själv"!

  2. Passa inte på att köpa en lott till dig själv när du ändå köper. Du kommer att bli tvungen att välja vilken och vid en eventuell storvinst kommer du alltid gräma dig själv över att du valde fel. Alternativet är att du köper dem separat vid köpetillfället, köp 3 och sen 1. Löjligt, men effektivt.

  3. Om du ger lotter till flera personer på en och samma gång, till exempel barnbarnen. Låt det vara 100% klart vad som gäller vad som gäller i form av vinstdelning. Du kan tex säga att alla vinster på 1 000 kr och över delas lika, oavsett vem som skrapar fram det. En storvinst för ett barnbarn som lika gärna kunnat hamna hos ett annat kan mycket väl bli en grogrund för missunsamhet och avundsjuka. Det är det sista du vill ge dina barnbarn i julklapp!

  4. Om du ger en lottorad på tex 10 veckor, välj inte lätt igenkännbara nummer som lottorad. Det vill säga, välj inte barnens födelsedagar och liknande. När de 10 veckorna tagit slut och man kanske inte förlängt raden kommer det kännas väldigt jobbigt om man känner igen dessa nummer på lottoraden som vann 75 miljoner!

  5. En vettigare present som har möjligheten att bli en miljonvinst är annars en premieobligation. I praktiken är det egentligen samma sak (räntan används ju som lottoinsats) men det räcker längre och man får åtminstone pengarna tillbaka.

Har du några fler förslag?

Har du själv "drabbats" av att en närstående fick en storvinst och att det blev problem av det? Har du själv några bra förslag på hur man bör ge lotter som present eller julklapp? Tipsa alla andra i kommentarsfältet nedan.


Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

1 kommentar

Freddan Eriksson - 2018-12-11

Har vunnit storvinsten! :)