16 presenter som passar på en lista med "saker att göra innan man dör" (bucket list)

2013-12-22 av Christoffer
16 presenter och upplevelser innan man dör
Foto: Från freedigitalphotos.net: phil1950: "Surfbilden", Sura Nualpradid: "Marathon", nixxphotography: "Norrsken", sixninepixels: "Volontärresor"

Har du en så kallad "bucket list", det vill säga en lista med "saker att göra innan du dör"? Även om ganska få har skrivit ned sin Att Göra-lista så har nog många ändå en tanke på saker man drömmer om att göra innan man drar sin sista suck. Att få bidra till någons dröm är bland det finaste man kan ge till någon, även om det bara handlar om något symboliskt. Idag tipsar vi om några av de vanligaste sakerna folk drömmer om att göra, och hur du kan ge det som en present.

spela in skiva

Spela in ett album / skriva en sång

Att sjunga är en av de vanligaste fritidssysselsättningarna i Sverige och även om många bara gör det på skoj så drömmer också många om att en dag få spela in sin egen sång eller åtminstone skriva en låt. Det är få förunnat att få ett skivkontrakt men att få spela in en låt är ganska lätt - sen kan kan alltid lansera den på YouTube. Det gick ju ok för Justin Bieber.

Från 1850 kr hos Upplevelse.com

lära sig språk

Lära sig ett nytt språk

Vi svenskar är generellt sett ganska duktiga på att lära sig språk från andra länder. Vårt resande har också gjort att intresset ökat, antingen för att man känt sig begränsad under tidigare resor eller för att man helt enkelt blivit nyfiken. Ett fantastiskt sätt att lära sig nya språk är att göra det i landet i fråga och framförallt då om man bor hos en familj som endast talar detta språk (så kallad "home stay"). Det finns många reseförmedlare och företag som anordnar detta, LanguageCourse.net (länken) är ett av dem.

- hos languagecourse.net

vm fotboll

Se ett OS eller VM på plats

När man sitter där framför TV:n och jublar när Zlatan gör mål eller Kalla målspurta så är det lätt att tänka att "Åh, vad hade jag inte gjort för att få vara på plats en sån här dag!". Att samla ihop kompisgänget eller familjen och vara på plats nästa gång är en dröm för många sportintresserade. Varför inte satsa på det till när mamma eller pappa fyller jämnt nästa gång?

- hos hemmet eller liknande

marathon

Springa ett marathon

En klassisk utmaning är att springa ett maraton och om personen i fråga länge har funderat på det så kan en anmälan till ett marathon vara precis det som behövs för att hen verkligen ska genomföra det. Från jul till tex Stockholm Marathon har man cirka 4 månader på sig att träna, vilket bör räcka. Marathon finns i många städer och självklart inte bara i Sverige, tipset här gäller Stockholm Marathon men det kanske kan vara ännu roligare att göra det i tex New York. Kanske slår man då två "Att Göra i Livet"-flugor i en smäll?

985 kr hos stockholmmarathon.se

Vandringskängor

Bestiga ett berg

Varför människan har en sån drivkraft gentemot att kliva upp på den högsta platsen kan man orda länge om. Men nog är det en speciell känsla att kunna se ut över hela världen, vare sig man göra det från Kebnekajse, Kilimanjaro eller Mount Everest. Hur kan man göra det till en present då? Antingen kan du sponsra själv resan, åka med själv eller varför inte ge något som symboliserar första steget mot denna resa - ett par vandrarkängor.

Från c:a 1000 kr hos Outnorth.se

norrsken

Se norrsken

För boende i norra Sverige så är norrsken kanske inte återfinns på en "bucket list", eller så är det avbockat för längesen. För andra så kan det vara en livslång dröm att få se och uppleva. Det är något som vi i Norden är unikt förunnade att kunna få se och det finns förstås massvis med olika resor som erbjuder detta, direkt eller indirekt. Hurtigruten, en kryssning utanför Norge, är ett av de mer populära.

9253 kr hos hurtigrutenresan.se

Arbeta som volontär

Arbeta som volontär

Hur mycket man än lyckats med i livet så är det ingenting värt jämfört med att hjälpa andra att lyckas i livet. Det kan handla om att hjälpa vilda djur i Afrika, fattiga barn i Indien eller "bara" arbeta som volontär med utstötta i Sverige. För att starta denna process via en present kan man tex ge bort en volontärresa eller göra en gemensam sak av det, genom att följa med på första besöket till soppköket i stan, eller liknande.

- hos volontarresor.se

rymdresa upplevelse present

Åka ut i rymden

För bara något decennium sedan var privatresor ut i rymden mest science fiction och det fanns inte riktigt på kartan. Numera lever vi i en tid där vem som helst (med pengar) kan åka ut i rymden. För c:a 200.000 USD och en del väntan kan det bli möjligt. Så har du ett par miljoner kronor som ligger och skräpar och mottagaren av presenten drömmer om att åka ut i rymden så behöver du inte bekymra dig om att köpa julklappar till den personen för resten av era liv.

Simma med delfiner

Simma med defliner - eller åtminstone närkontakt

Att simma med delfiner är något som är på många människors Att Göra i Livet-lista. Att få komma nära och uppleva hur havets mest intelligenta varelse interagerar med dig är en upplevelse som inte bara är kul, den ger också en ödmjuk insikt till vår relation med andra djur på planeten. Såvitt jag vet kan man inte specifikt simma med delfiner i Sverige. Om detta verkligen är drömmen för personen du ska ge presenten till får ni förmodligen göra det utomlands. Det brukar vara hyggligt vanligt i varma turistorter som i tex Thailand.

3495 kr hos Live It

Buybutton obsolete

fallskärmshoppning

Hoppa fallskärm

Att hoppa fallskärm är också något som står högt upp på folks Att Göra i Livet-lista - om än kanske inte på allas. Det är en helt fantastisk upplevelse och även om det innebär en hel del adrenalin är det inte lika läskigt som till exempel bungy jump. Man har dels inte samma höjdkänsla och får inte heller samma fall-känsla. Det är mer av en njutning, en otrolig upplevelse och ett nytt sätt att se på världen. Fallskärmshoppning kan man göra lite varstans, beroende på vilka man bokar med:

Om inte din ort finns representerad här så googla efter en fallskärmsklubb i din närhet. Det är troligt att de erbjuder tandemhoppning och utfärdar presentkort.

Från 2395 kr hos Happy-Day.se

surfa

Lära sig surfa

Ända sedan Beach Boys sjöng om att surfa i Kalifornien, och förmodligen långt tidigare ändå, har människor drömt om att få surfa. Att få rida på naturens krafter nästan utan kläder, åka genom en tub av vatten och dessutom gör allt i solsken. Det är en dröm om paradiset och total frihet. Med den här sidan kan man hitta "Surf Camps" över hela världen. Var tror du mottagaren vill spendera ett par veckor?

- hos unitedsurfcamps.com

Skriva en bok

Skriva en bok

Många drömmer om att skriva en bok - det kan handla om att skriva en barnbok, en deckare eller sina memoarer. Oavsett vilket så kan en kurs i kreativt skrivande vara en mycket bra början och det startskott som behövs. Kurser i kreativt skrivande finns både på universitetsnivå och på skolor som Medborgarskolan, över hela Sverige.

Från 400 kr hos medborgarskolan.se

gravid

Bli kär, gifta sig och skaffa barn

Detta står förmodligen högst upp på mångas "Bucket list" men den gör sig ju ganska svår som present. Ja, förutsatt att du inte ger en vigselring till din flickvän i julklapp. Även om det är svårt står man kanske inte helt handfallen i att hjälpa Amors pilar att träffa rätt. Här är några exempel på hur du kan ge något konkret som kan resultera i kärlek:

  • Kurs inom något personen gillar (och som innehåller personer med det kön man är intresserad av) - Om man gör något man gillar så är man i sitt rätta element och man träffar då också personer som har samma intresse. Det bör gärna vara en kurs där man interagerar mycket, tex en teaterkurs, danskurs eller liknande.
  • Resa - åk på en gruppresa tillsammans med personen.
  • Prenumeration på en dejtingtjänst på nätet (se länken).
  • Fixa en blinddejt med någon du tror passar Skapa "hemliga uppdrag" som personen måste lösa - för att få din julklapp. Där varje uppdrag innebär att personen måste ta kontakt med främlingar (på ett intrikat och smart sätt förstås). ...osv,

Skriv gärna egna förslag i kommentarsfältet nedan!

Resor

Resa jorden runt

På mångas lista över saker att göra innan de kolar vippen så finns något reserelaterat med. Det kan vara att besöka varje kontinent i världen, att resa jorden runt eller besöka någon specifik plats som tex pyramiderna eller Galapagos-öarna. Detta är förstås en MYCKET generös gåva och förmodligen alltför generös för din plånbok. Ett steg på vägen kan vara att starta ett konto med detta syfte eller att köpa ett presentkort (håll koll på utgångsdatumet bara!).

Från 20000 kr hos Supersavertravel

Gitarr

Lära sig att spela ett instrument

Lyssnar man mycket på musik så har förmodligen tanken slagit en att en vacker dag själv lära sig att spela ett instrument, tex gitarr eller piano. Denna dröm kanske aldrig blir verklighet för att man varken har instrumentet eller kunskapen, så varför inte ge bort detta? För kurser kan du kan söka hos tex Medborgarskolan, Folkuniversitetet eller googla tex "kurs gitarr skövde" eller liknande. Du kan också köpa en videokurs eller en bra instruktionsbok. Musikinstrument kan man köpa på länken. Det bästa är att ge en kombination av instrument och kurs så att det verkligen blir av!

- hos 4sound.se

stridsflygplan

Flyga med i ett stridsflygplan

Liksom rymdresor är möjligheten att flyga ett stridsflygplan något många drömt om som unga, framförallt efter att ha sett "Top Gun". Det finns nog få saker som känns lika spännande eller adrenalinfyllda och samtidigt så coola som att rusa fram snabbare än ljudet och uppleva G-krafterna. Det är, liksom rymdresor, något som numera är möjligt och någotsånär överkomligt prismässigt.

116000 kr hos Go Dream

Vad har du på din "bucket list"?

Saknas det något på denna lista? Vad vill du själv göra i ditt liv? Skriv gärna en kommentar och berätta!


Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.