11 utsökta presenter till en matsnobb

2012-11-09 av Christoffer
11 utsökta presenter till en matsnobb

Matsnobben kan vara den där kollegan som i lunchrummet sneglar lite föraktfullt på din pasta rouge (läs: makaroner med ketchup), och rentav hånskrattar åt dina färdigköpta, microvärmda piroger. Det kan också vara kompisen som kan prata i timtal om exklusiva olivoljor från italienska nunnekloster, när han inte står hemma och matar sin surdeg förstås.

När matsnobben fyller år kan det bli lätt problematiskt: vilken present fyller rimligtvis upp till mottagarens skyhöga krav? Vi serverar dig här en rad tips på (ibland fullständigt häpnadsväckande) verktyg till köket som matsnobben ännu inte har upptäckt, till det kryddar vi med lite annorlunda presenter som ger matsnobben inspiration till nya rätter.

Köksknivar

1. Kökskniv - förmodligen någon specialvariant

Det finns fler typer av knivar än du förmodligen känner till. Matsnobben känner förmodligen till dem, suktar efter dem men har dem inte. Köp en vass specialkniv, tex en keramisk kniv, en filékniv eller liknande så kommer matsnobben definitivt bli glad!

Från 295 kr hos KitchenTime

Chili

2. Köksverktyg till chili

Självklart har din matsnobb till vän för längesedan insett att chili är en krydda som aldrig ska underskattas. Lite hetta från den röda frukten livar upp vilken tisdagmiddag som helst. Därför blir denna specialare en så bra present – den hackar chilin utan att fingrarna behöver svida…

Citrusspray

3. Quirky Citrusspray

Det här är något man inte ser varje dag. Ett verktyg som man stoppar ner i citronen och som gör att man kan spraya citronsaft på tex sallader och annan mat. Jag vet vad du tänker! "Hur har jag klarat mig hela livet utan denna!"...men matsnobben kommer älska den!

39 kr hos CDon

Örthackare

4. Örthackare

Att hacka sina örter med en vanlig kökskniv är helt klart för amatörer. Man får liksom inte den där fina snittytan på örterna som man får med en riktig örthackare, eller nåt. Det är förmodligen ett mycket praktiskt verktyg men kanske just mest för matlagningssnobbar.

whiskey

5. Whiskeyprovning

Din matsnobbsvän har säkert perfekt koll på årgångsvinerna men är han eller hon lika kunnig om Whiskey? Ge bort denna upplevelse i present, och du kommer att framstå inte bara som en ängel utan även som någon med koll. Finns i både Malmö och Stockholm!

surdegbok

6. Bok om surdeg: Den franske bagaren

En sann matsnobb har koll på att vita snabbköpsfrallor med skyhögt glykemiskt index tillhör en svunnen tid. Nu är det surdeg som gäller, och man ska dessutom tillverka den själv. Denna trevliga bok blir en fin present åt den surdegsfrälste.

219 kr hos Bokus

Sauteuse

7. Sauteuse

En sauteuse är, om du inte kände till det, en sorts blandning av en kastrull och en stekpanna. Den låter hela ytan (även kanterna) bli varma så att värmen distribueras jämnt. Det gör att mat som fisk etc blir stekt mer jämnt och inte riskerar att bli torrt. Detta vet förstås redan matsnobben, och hon eller han suktar redan efter den!

Från 399 kr hos KitchenTime

Linfröolja

8. Linfröolja

Koll på mat och vin går ofta hand i hand med en medvetenhet om den egna hälsan. Därför blir denna ekologiskt kallpressade linfröolja en klockren present, om man sen kan använda den till mat (eller bara som självmedicinering) är upp till matsnobben att upptäcka.

89 kr hos vitapost.se

Vindruvor

9. Resa till en kulinarisk plats

Om objektet för din tänkta present verkligen har allt – satsa dina slantar på ett presentkort hos Flygvaruhuset. Mottagaren får en minnesvärd resa till ett land med god matkultur, och kan själv bunkra upp med nya delikatesser i resväskan.

Chokladfontän

10. Chokladfontän

En chokladfontän är en halvt riskabel present till en matsnobb. Antingen tas den emot som den underbara efterrättsmaskin som den är eller så kan den upplevas som lite väl vardaglig. Vi tror dock att detta är så fantastiskt att alla som gillar mat, gillar den. Kombinera med lite exklusiv 75-procentig choklad från Ecuador så känns det exklusivt nog.

Tryffelhyvel

11. Tryffel och tryffelhyvel

Vi avslutar med det lyxigaste och mest nichade man kan hitta i matväg. En tryffelhyvel! En sån hittar man inte i vilket hem som helst, och förmodligen inte heller i matsnobbens hem. 349 kr kan tyckas mycket för en hyvel men då har vi inte ens nosat på vad tryffel kostar. En ruggigt fin present med andra ord! Både tryffel och tryffelhyvel kan köpas på länken.

Massor av andra lyxmatvaror

Vi skulle kunna hålla på i en evighet med att rada upp lyxiga matvaror, spännande receptböcker och fantastiska köksverktyg men vi överlåter det åt er. Vad är dina bästa tips till matsnobbar över hela Sverige?


Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.