Presenttips.se logo

11 saker att tänka på när du ska ge kläder till din mamma, flickvän eller syster

2012-11-06 av Sophie
11 saker att tänka på när du ska ge kläder till din mamma, flickvän eller syster

Modebloggarnas framtåg de senaste åren har knappast kunnat undgå någon. Plötsligt har var och varannan gymnasietjej en egen blogg där det läggs upp shoppingfynd, modetips och inspiration från olika visningar. Det är bara att konstatera: kläder är roligt!

Med andra ord är mode ett fantastiskt säkert kort att satsa på i presentväg. Dock är det inte så lätt som man först kanske tror – det finns ett antal saker att ha i åtanke när du rusar iväg till närmaste galleria. Tur för dig att vi har listat dem nedan.

 1. Storleken spelar roll! Hur fin och genomtänkt presenten än är, är det aldrig roligt att få en S-tröja om man i själva verket är en L. Tipset blir därför: sondera terrängen noggrant genom att lusläsa etiketterna på de plagg som redan hänger i garderoben, och fråga om hjälp i affären. Får expediten ett hum om din systers längd, kroppsform och ”medianstorlek” brukar det nästan alltid bli bra.

 2. Fråga systrar, mamma och väninnor. De är betydligt mer vana att köpa kläder till tjejer än vad du kanske är (förutsatt att du är kille). De vet förmodligen hennes storlek, smak osv på en detaljnivå du kanske inte riktigt tänkt på ("hon är M på toppar från Filippa K men oftast S på typ tröjor från H&M").

 3. Tänk på mottagarens personliga smak - Det kan tyckas självklart, men det är också superviktigt. Ser du aldrig mamma bära kjolar, eller systern ha supersexiga kläder finns det troligtvis en anledning till detta.

 4. Våga (ändå) tänka lite utanför boxen - Det är skillnad på att köpa något som mottagaren aldrig skulle ha på sig, och något hon kanske aldrig hade tittat åt i affären men som ändå tillför något extra till just hennes stil.

 5. Motivera modepresenten - Lägg gärna ned någonting extra i paketet, som förstärker den personliga touchen på din present. Det kan vara ett modemagasin, en matchande accessoar eller kanske ett soundtrack som går i linje med plaggets stil. Detta gäller framförallt om du följt punkt #2 och tänkt lite utanför boxen.

 6. Märken och labels kan vara känsliga saker - Är din syster en second hand-frälst vegan som vill veta varifrån det hon konsumerar kommer, köp inte en billig massproducerad t-shirt från det multinationella företaget. Och är din mamma en kvinna med elegant och sofistikerad smak, undvik stora loggor som tryckts tvärs över plaggets rygg.

 7. Undvik att gå i de klassiska fällorna: Till dessa hör, för att nämna några: att köpa ett klädesplagg som känns väldigt ”henne” men som hon redan har fem exemplar av i garderoben, att lägga krutet på något extremt svårmatchat plagg (t.ex. en stormönstrad onepiece), att gå på klichéer (”alla tjejer gillar väl rosa?”) samt att köpa en storlek som manar till bantningskur (big no, no).

 8. Få professionell hjälp. Om du har budget för det, låt henne istället få shoppa med en personal shopper. En timme med ett shoppingproffs blir oerhört uppskattat, och är både enklare och mer tidseffektivt än att själv springa runt och försöka hitta saker som passar.

 9. Lägg lite extra krut på inslagningen - Förpackning och inslagning är A och O när det gäller att ge bort kläder i present. Även den tråkigaste baströja känns lyxig och speciell när den kommer i en sidenklädd sammetskartong.

 10. Spara alltid kvittot! - På så vis kan mottagaren omöjligen bli missnöjd – skulle presenten inte falla henne i smaken är det bara att traska iväg och byta till något bättre.

 11. Utan inspiration? - Känner du ingen inspiration när du kryssar från klädesaffär till klädesaffär? Istället för att göra saker och ting halvdant: överväg att ge bort ett presentkort. Då riskerar du inte att ge bort något som orsakar besvikelse eller kanske till och med förolämpning. Även om detta kan kännas lite tråkigt så kan du ju sätta din personliga prägel genom att välja presentkortet i någon annorlunda affär (och kanske inte H&M).

Har vi missat något här?

Är det något annat man bör tänka på som vi missat här? Dela med dig av dina shoppingkunskaper!


Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

1 kommentar

Fia - 2012-11-26

Ett tips är att köpa något från samma butik som hon brukar köpa sina kläder i. Jag har ett par favoritbutiker där jag nästan alltid hittar nåt jag gillar eftersom de har kläder i min stil.

Det är åtminstone bättre att börjar där...