10 kreativa inslagningsidéer (när man inte har presentpapper hemma)

2013-01-17 av Christoffer
10 kreativa inslagningsidéer (när man inte har presentpapper hemma)

Har du glömt att köpa presentpapper och ska ge bort presenter idag? Eller, vill du göra presenten lite roligare och lite mer kreativ med en annorlunda inslagning? Idag får du tips på lite kreativa och annorlunda inslagningsidéer när du inte har presentpapper hemma.

1. Klassiker #1: Tidningspapper

Du har förstås redan tänkt på detta: att använda tidningspapper. Det är förstås helt ok att använda om man inte har presentpapper. Men för att göra det lite roligare och finare så gör gärna något av dessa:

  • Använd tidningspapper med en artikel, annonssida eller liknande som ger en ledtråd om vad som finns i paketet
  • Slå in med hampasnöre, det blir riktigt snyggt tillsammans med pappret
  • Använd gärna lack (som man har till julklappar) istället för tejp. Var försiktig bara så att du inte bränner hål på pappret.

2. Klassiker #2: Aluminiumfolie

Det är inte så mycket att orda om med aluminiumfolie. Det är lätt att slå in i men nackdelen är att det är mycket ömtåligt, se till att slå in i dubbla lager! Det blir snyggt med röda band, gärna av tyg, om du har hemma. Vi rör oss snabbt vidare till lite mer kreativa, och mer tidskrävande, inslagningsidéer.

3. Sy ihop paketet

Ta ett gammalt lakan eller, om du har, ett vackrare tygstycke. Vik ihop och sy ihop paketet med garntråd i någon kontrasterande färg. Det är inte så jobbigt som det känns men det krävs att man har en synål som är tillräckligt stor att sy med garn hemma.

4. Papier maché

Detta är inte direkt en nödlösning som ersätter presentpapper utan snarare ett annorlunda sätt att slå in ett paket. Du behöver tidningspapper och tapetklister (det finns alternativa sätt, men detta är det vanligaste). Blås upp en ballong och kleta på tidningspappret indränkt i tapetklister, när du lagt på tillräckligt många lager låter du det torka.

Sen gör du hål i ballongen, tillräckligt stort för att sätta in presenten. Fyll gärna upp med bomull eller annan utfyllnad så att inte presenten "skramlar sönder" skalet. Klistra fast luckan och klä sedan din skapelse med lite finare papper, eller kanske aluminiumfolie.

5. Baka in i ett bröd

Detta är om möjligt ännu mer avancerat än att göra en papier maché. Det kräver också att presenten är värmebeständig. Gör ett bröd, eller en till exempel en sockerkaka och lägg in presenten där, precis som i de gamla Lucky Luke-serierna. Ge bort brödet som om det vore presenten och låt personen överraskas över innehållet.

6. Spargris

Är presenten lätt att vika ihop så kan det vara kul att "slå in" den genom att lägga in den i en spargris. Detta passar extra bra om du ska ge bort biljetter eller "en tjänst" som du meddelar på ett papper.

7. Igenkorkad vinflaska

Om presenten är relativt liten kan du lägga in den i en vinflaska. Välj då gärna en flaska med kork och sätt sedan tillbaka korken. Om du vill göra det lite roligare kan du lägga presenten i en vattentät förpackning och sedan fylla vinflaskan med en vätska igen. Ju bättre du "återskapar" vinflaskan med kork och folie, desto större blir överraskningen.

8. En gammal bok

Har du en gammal bok hemma som du inte bryr dig om så kan du använda dig av ytterligare en "Lucky Luke"-metod. Ta en tjock bok och skär ut ett utrymme som är exakt utformat som presenten. Lägg sedan i presenten i utrymmet. Sen kan du välja om du vill slå in boken eller inte. Om boken är i lite sämre skick, och långt ifrån vad personen önskar sig, blir överraskningen än större:

  • "Öh...ok...'Boken Flamländska flyttfåglar av Werner von Flüssvogel'...eh, tack...!?...

Mottagaren öppnar boken och upptäcker en ny iPhone.

  • 'Jaaaa!'

9. En matvara, eller?

Nu rör vi oss mot ännu mer avancerade presentinslagningar. Välj en vanlig matvara, tex ett mjölkpaket. Öppna den så försiktigt som möjligt och häll ut innehållet. Lägg i presenten och fyll ut med material som ger presenten samma vikt som matvaran. Försök också, om möjligt, att återskapa balansen i paketet så att det är så snarlikt ursprungsförpackningen som möjligt. Klistra igen och dölj alla spår efter dig. Om det är en kylskåpsvara så ge gärna bort den kylskåpskall.

Om du vill göra det steget mer avancerat så låtsas som att du verkligen ger bort en liter mjölk. Låt personen upptäcka den riktiga presenten först någon dag efteråt när han eller hon ska hälla mjölk i kaffet. Andra alternativ:

  • Blås ur ett ägg, och smyg i (den pyttelilla) presenten. Ge bort tillsammans med en förpackning riktiga ägg.
  • Lägg i en kaffeförpackning och låt det dröja innan den riktiga presenten upptäcks
  • Använd allt möjligt du kan hitta i kylskåpet som rymmer din present: en ost, en vattenmelon, en bakad potatis osv.

10. Kaosinslagningen

Ett roligt, om än kanske inte så vackert, sätt att slå in ett paket är att göra en "kaosinslagning". Variera tidningspapper, aluminiumfolie, kanske plastfolie?, hushållspapper och allt annat du kan tänkas ha hemma. Med rätt proportioner kan man få ett kreativt, och ibland också ett vackert, paket som garanterat ser annorlunda ut.


Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.