Presenttips.se har 1 476 manuellt utvalda presenter från 570 olika butiker samt 301 blogginlägg.Föregående: Topp-5 bästa skönhetsbutikerna på nätet |

Nästa: Topp-5 bästa butikerna för hemelektronik och tekniska prylar

Jultraditioner i Tyskland

Jultraditioner i Tyskland
2012-12-11 av Christoffer

Många av de traditioner och seder som vi i Sverige bygger vårt julfirande omkring kommer faktiskt ursprungligen från Tyskland. Det sägs till exempel att både lussekatter och pepparkakshus är tyska traditioner. Att ta in en julgran i huset är en annan tysk tradition som vi i Sverige har omfamnat. Det var även i Tyskland som man startade seden med att klä julgranen. Julgranen är en symbol för fruktbarhet, god hälsa och framgång.

Julmat i Tyskland

I Tyskland, precis som i Sverige, skiljer sig julbordet lite på i vilken landsända man befinner sig. Det finns dock alltid en grillad gås, anka eller kalkon placerad mitt på bordet. Det är också vanligt att man serverar karp och någon form av fläskkött. Potatis är också ett givet inslag på julbordet, gärna i en sallad tillsammans med korv.

När det gäller julgodis och bakverk är tyskarna mycket förtjusta i ”stolle”, en mycket kaloristinn kaka med russin, samt papparkakor (lebkuchen) i olika form och konsistens. Det som är lite speciellt med de tyska pepparkakorna är att honung är en viktig ingrediens.

Juldekorationer

Tyskarna är ganska återhållsamma med juldekorationerna. Att granen ska stå på sin plats i vardagsrummet är självklart, likaså att adventsljusstakarna ska stå framme i fönstren. I övrigt ser man sällan blinkande juldekorationer utanpå husfasader och extravaganta dekorationer i trädgårdar. På så vis kan man säga att tyskarna har ungefär samma inställning som vi svenskar.

Julmarknader

Tyskarna älskar att ge sig ut på julmarknader (Christkindlmarkt) före och omkring jultid. Flera av de julmarknader som betraktas som de äldsta i världen finns faktiskt i Tyskland. Tyskland kan även ståta med de absolut största marknaderna. Julmarknaderna i Nürnberg, Stuttgart och Dresden har närmare tre miljoner besökare vardera varje år.

Vid julmarknaderna skapas nästan en ”stad i staden”. Man äter, dricker och umgås i dagar i sträck. Under hela december, ända fram till julafton, arrangeras föreställningar med bibliska teman, framför allt då Jesu födelse.

Julklappar

Barnen får en första smak av julen redan den 6:e december. Då är det nämligen Sankt Nikolaus (Nikolaustag). Traditionen påbjuder att barnen ska ställa en sko utanför dörren innan de går och lägger sig. På natten kommer sedan Sankt Nikolaus och stoppar en present i skon. Om man inte har varit snäll och lydig under året kan man dock i stället upptäcka att det står en stav i skon. Då är det Sankt Nikolaus hjälpreda Knecht Ruprecht som har varit framme.

På julaftonskvällen sker den stora julklappsutdelningen. Antingen delar familjen ut julklapparna till varandra eller så kommer jultomten (Weihnachtsmann). Har man tur kan även ängeln Das Christkind komma förbi med en korg full av presenter.

**Frohliche Weihnachten!**


Skriv en kommentar

5 kommentarer

Maria - 2015-12-07

För den som tycker om julen vill jag verkligen tipsa om Tyskland och särskilt Berlin. Här finns massor av julmarknader! Brända mandlar, frutkspett doppade i choklad, körer som sjunger, hantverk och ibland åkattraktioner. För att inte glömma de maffiga julgranarna!


Din mamma - 2015-12-01

BRA SIDA


Martin långesten - 2014-12-18

Jävligt bra för elverna att lära sig om de tyska jultraditionerna... HEJA TYSLA.....!!!!!!!!!!!!!


Sara - 2014-12-14

Håller med, är intressant att läsa hur man firar i olika länder.


Tyskan - 2014-12-02

Riktigt lärorikt!! Rekommenderar denna sida till alla som läser tyska eller vill lära sig mer om tysk tradition :)