Presenttips.se har 1 812 manuellt utvalda presenter från 571 olika butiker samt 301 blogginlägg.Jultraditioner i Tjeckien

Tjeckiens flagga

Precis som i Sverige är det julafton som är höjdpunkten under julfirandet i Tjeckien. Det är den 24:e som julbordet äts, vilken ofta består av fisksoppa, karp och potatissallad. Julstämningen i landet börjar märkas tidigt när städerna sätter upp stora granar på torgen och dekorerar större gator med julbelysning.

Traditioner

Många av tjeckerna är väldigt vidskepliga under juletider. Till exempel är det många som fastar under julafton i förhoppningen att se en guldfärgad gris dyka upp på väggen. Får man den här synen, är det ett tecken på att tur och lycka väntar året som kommer. Det sägs också att gravida kvinnor kan får reda på barnets kön på julafton; är det en kvinna som besöker hemmet först blir det en flicka – annars blir det en pojke.

Nikolaus

Även om barnen kanske mest ser fram emot julafton, är det ändå många som blir glada den 6:e december när Nikolaus kommer med presenter. Han dyker ofta upp i sällskap med minst en ängel och en djävul, och frågar huruvida barnen varit snälla eller stygga under året som gått.

Han ber sedan barnen att citera en dikt eller sjunga en visa, och ger dem sedan en korg med presenter. Ofta är korgen fylld av choklad, frukt och andra sötsaker. Om ett barn inte varit snällt i år, kan det hända att djävulen ger denne en bit kol.

Ježíšek

Ježíšek är den som barnen förväntar sig julklappar av på julafton. Ježíšek är ett barn med blont hår och vingar på ryggen, som är mycket lik Christkindl, ”tomten” i bland annat Tyskland och Österrike.

Ježíšek kommer med presenterna på julafton och lämnar dem under julgranen. Ofta lämnar han presenterna när barnen äter julbord i ett annat rum. När en klocka hörs ringa (oftast när barnen har ätit klart men fortfarande sitter vid bordet), betyder det att Ježíšek har varit på besök. Julklapparna öppnas då vanligtvis direkt efter middagen.

Julmaten

Traditionellt sett har julafton varit en dag man fastar på i Tjeckien. Förut brukade människorna i landet äta mycket lite, eller ingenting alls. Det här gällde dock bara på dagen – på kvällen förväntades man äta sig proppmätt på julmat. Den här traditionen är levande även idag, även om de flesta inte är lika noga med det som förr.

När tjeckerna väl börjar äta, ser rätterna lite olika ut. Beroende på familj och vilken del i landet man kommer ifrån, kan julborden skilja såg åt ganska mycket från hem till hem. Vanligt att se är dock karpfisk, potatissallad, fisksoppa och ibland även svamp och surkål.

Vesele Vanoce!