Presenttips.se har 1 497 manuellt utvalda presenter från 570 olika butiker samt 291 blogginlägg.Jultraditioner i Kongo (Kongo-Kinshasa)

Kongos flagga

På många håll i världen har julen kommersialiserats. Vissa menar att religionen får allt mindre betydelse, medan dyra presenter tar en större plats i julfirandet. Så är dock inte fallet i Kongo. Julen i Kongo har en stark tonvikt på det religiösa, och faktum är att de flesta personer varken köper eller får någon present.

Traditioner

Julafton är väldigt viktig i den kongolesiska julen. På kvällen har kyrkorna stora och välbesökta kvällar med mycket musik och julspel. Julspelen (om Jesus födelse) håller ofta på väldigt länge. Pjäserna inleder kvällen med lustgården, och slutar med Herodes barnamord i Betlehem.

Tillfället när Jesus föds försöks läggas så nära tolvslaget som möjligt. Därefter kommer de vise männen och fåraherdarna innan pjäsen avslutas runt klockan ett på natten. I vissa kyrkor avslutas kvällen vid det här laget – i andra håller festligheterna på till skymningen.

Maten

Då fattigdomen är väldigt utbredd i Kongo, läggs inte jättemycket vikt vid julmaten hos den vanlige kongolesen. Ofta försöker familjerna äta en mer lyxig måltid än vanligt, och då handlar det ofta om kyckling eller fläsk. Den här måltiden äts ganska tidigt på juldagen – resten av dagen spenderas av många genom att vila upp sig efter gårdagens festligheter i kyrkan.

Mbotama Malamu! (Lingala)