Att ge bort fel present är att ge bort ett problem

2013-11-28 av Christoffer
Att ge bort fel present är att ge bort ett problem

Idag tänkte jag ta upp något som är ett ganska vanligt problem i samband med julklappsutdelningen. Exempelvis, din moster som kanske inte känner dig så bra har gett dig en tröja som är helt ok men kanske inte jättesnygg eller så har brorsan gett dig en fin vas som inte riktigt är din stil. Ni vet, såna där presenter som är ganska fina och som man tackar för och säger "Åh, vilken fin" men som kanske inte når hela vägen fram.

Vad gör du då?

Det finns ju alltid ett mått av obekvämlighet att lämna tillbaka en present eller att be om kvittot, framförallt om man stått där och sagt "Åh, vad fint!" i julyran. Samtidigt, du vet nog innerst inne att den där tröjan kommer vara en sån tröja du tar fram och använder 1-2 gånger högst men som alltid kommer att prioriteras bort av snyggare tröjor. Då inträffar också steg 2 i problemfasen: släng-problemet.

Du går igenom garderoben, alternativt hyllan med prydnadssaker och tänker att "Oj, nu är det superstökigt och fullt här. Jag måste rensa!". Du kommer fram till mosters tröja och ser på den och tänker: "Men, den här kan jag ju inte slänga, den har jag ju fått av moster och den är ju helt oanvänd!". Du inser dock att du i princip aldrig använt den men tänker att "Den kan jag nog ha när jag målar eller ge bort till Kusin Kalle nästa gång ni ses". Detta gör och tänker du varje år.

Känns detta igen?

Det hade ju faktiskt varit bättre att få en riktigt stinkande usel present som du med gott samvete ställt ut i grovsoporna samma kväll. Nu ligger mosters tröja där som ett oanvänt dåligt samvete.

Vad vill jag komma fram till?

Roten till detta i-landsproblem är att man alltså ger bort saker som man inte vet om mottagaren vill ha men man är ändå "så illa tvungen"! Därtill har man varken ork, kunskap eller tid att komma på nåt bättre. Så hur ska vi göra för att reda ut detta:

Vad du som köpare kan göra:

  • Det må vara tråkigt, men följ önskelistan. Om du inte känner dig superkreativ så försök inte ens, framförallt om du egentligen inte känner mottagarens smak.

  • Ta med kvittona på julafton och lägg dem i en burk. Klargör att de som eventuellt vill byta kan ta det ifrån burken (utan att det blir pinsamt).

  • Köp något förbrukningsbart, tex lite lyxiga delikatesser eller en upplevelse. Det är inget som kommer ligga och dra.

Vad du som mottagare kan göra:

  • Fråga efter kvittot ändå. Det kanske inte känns rätt på själva julafton men du kan alltid ringa och fråga efteråt. Meningen "Den var riktigt fin, det menar jag verkligen, men den är nog inte min stil och jag är rädd för att det är något som bara kommer ligga i garderoben" kommer man långt med. Om du byter varan så skicka ett MMS (foto-sms) och visa vad du köpte istället så att detta plagg blir köparens julklapp istället.

  • Sälj på Tradera eller Blocket. Under mellandagarna är priserna dock galet pressade så vänta till efter nyår.

  • Anordna en byteskväll med dina kompisar där ni byter dåliga julklappar och annat begagnat.

  • Slå in den på nytt och skriv "Kusin Kalle" på den, lägg fram den så att du tar med den nästa gång du träffar honom, så att du verkligen ger bort den!

  • Skänk den till Myrorna eller liknande.


Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.